“Tedbirleri Titizlikle Devreye Soktugumuzda Korkunun Yerini Özgüven Aliyor”

“Tedbirleri Titizlikle Devreye Soktugumuzda Korkunun Yerini Özgüven Aliyor”

Gündem 4.10.2020 12:10:11 0
“Tedbirleri Titizlikle Devreye Soktugumuzda Korkunun Yerini Özgüven Aliyor”

Saglik Bakani Dr. Fahrettin Koca, Bilkent Yerleskesi’nde yapilan Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantisi’nin ardindan düzenlenen basin toplantisinda açiklamalarda bulundu.

Konusmasinda, dünyanin vaka tespitinde yeterince atak ve kararli, hatta istekli olmadigini ifade eden Koca, “Böyle olunca, salgina karsi gerekli atakligi gösterenler aleyhine sonuçlar çikarilabilecektir. Dünya nüfusunun bu denli hareketli oldugu bir çagda yasanan bir salginda endise verici olan, tespit edilen vakalar degildir. Endise verici olan, vaka tespit edilmemesidir. Salginda gözle görülmeyen her risk, izole edilmis riskten çok daha fazla korkutucudur” uyarisinda bulundu.

“Bu dönemde sosyal davranislarimiz degistigi gibi ruh durumlarimiz, psikolojilerimiz de degisti” diyen Koca,  “Bazi konularda fikir birligine daha kolay ulasiyoruz, bazi konularda fikir birligine ulasmakta zorlaniyoruz. Belirsizlik karsisinda toplumda endise, tartismali bir hava olmasi olagandir.

Bunun asilabilir düzeyde tutulmasi, birlik ve beraberlik ruhuna zarar vermemesi önemlidir” seklinde konustu.

“Birçok yerde yaklasik yari yariya bir düsüs sagladik”

Bakan Koca, bazi iddialara da cevap verecegini ifade ederek, sunlari kaydetti:

“Herkes biliyor ki virüsün son tirmanisindan sonra birçok yerde yaklasik yari yariya bir düsüs sagladik. Asi için önümüzde 2-3 aylik zaman kaldigi da düsünülürse tünelin ucu ve isik göründü.

Bazilari bu tünelden, emek vermeden, sirf konusarak basarili çikmak istiyor ve hazir alaca karanliktayken yarin unutulacak bazi iddialar ileri sürüyor.

Bu yolun emekçilerinin cevap hakki vardir. Bu, tedbirlere uyan ve devletine net güven duyanlarin da hakkidir. Sunu bilmemiz gerekiyor. Her vaka hasta degildir.

Çünkü testi pozitif çiktigi halde hiçbir semptom göstermeyenler var ve büyük çogunlugu bunlar olusturuyor.

Iz sürücüler olan filyasyon ekiplerimiz agirlikla bunlari tespit ediyor.

Bu kisilere asemptomatik pozitifler diyoruz. Bunlarin salgin açisindan önemi, bulastirici yani tasiyici olmalaridir. Eger tespit ve izole edilmezlerse, salginin büyümesine yol açarlar.

Gerekli destekle izole edildiklerinde, bu kisilerin testi, ortalama 1 hafta sonra zaten negatif çikmaktadir.”

“Test sonucu pozitif çikanlarin her biri bir vakadir”

Semptom gösteren kisinin tasiyici oldugu gerçeginin unutulmamasi gerektigine dikkat çeken Koca, “Salginin ilerlemis aylarinda, sayica biriken ve salginla mücadelede önem arz eden kisiler, hastalar bunlar arasindan çikmaktadir. Artis gösteren hasta sayisina karsi, öne çikan konumuz, saglik sisteminin gücünü korumasidir. Her gün açiklanan ve üzerinde durdugumuz ‘Yeni Hasta Sayisi’ asil dikkat konusu olmalidir. O halde durumun özü sudur.

Test sonucu pozitif çikanlarin her biri bir vakadir. Bunlarin büyük kismi belirti göstermeyen tasiyicilardir. Kalan kismi ise hastalik bulgusu olup tedavi altina alinan hastalardir.

Bir kismini evde, önemli bir kismini da hastanede takip ve tedavi ediyoruz. Hastanede tedavi altina aldiklarimizi ayrica yatan hasta olarak raporluyoruz”

“Kayiplarimiza saygi gösterin”

Koca, belirtisi ister olsun ister olmasin, testi pozitif çikmis herkesi ifade eden vaka kelimesi ile hasta kelimesinin anlaminin ayni olmadiginin altini çizdi. Hastayla agir hasta arasindaki farkin açik oldugunu dile getiren Koca, su açiklamalarda bulundu:

“Sahadaki mücadele ile hastanedeki mücadele de artik kismen ayridir. Salginin altinci ayinda öne geçen, saglik sisteminin kendisidir. Bunlar anlasildigi zaman her sey önem sirasinda yerini bulur.

Ikinci ve son derece önemli bir konumuz var. Bu konu, ahlakin, üzerinde spekülasyon yapmayi men ettigi bir konudur. Ölüm sayilari hakkinda ilginç iddialar var.

Bu konudan bir tartisma galibiyeti bekleyenlere sesleniyorum. Sayisal bir galibiyet ariyorsaniz, lütfen ruhaniyeti çignemeyin. Kayiplarimiza saygi gösterin.”

“Yolun en güç kismini astigimiza inaniyorum”

Salginla mücadele sürecinde devletin, halkin sagligi kadar ulusal çikarlarini da korudugunu hatirlatan Bakan Koca, “Çünkü bu virüsün saldirisi sadece insan vücuduna degildir, egitimedir, hayatin bütün alanlarinadir.

Salgin, devletin vatandaslarina karsi yükümlülüklerini de hedef almaktadir. O yüzden mesuliyeti olmayan bazi kisilerin tenkitleri fotografin bir noktasina mercekle bakip leke aramaktan farksizdir.

Yolun en güç kismini astigimizda inaniyorum. Tedbirleri titizlikle devreye soktugumuzda korkunun yerini özgüven aliyor” degerlendirmesinde bulundu.

Son 3 hafta içinde yapilan bölgesel müdahalelerin sonuçlarini gördüklerini belirten Koca, yüksek artislardan söz edilen birçok ilde basari sagladiklarini söyledi.

Diyarbakir, Van, Izmir ve Samsun'a degerlendirme ziyaretleri yaptiklarini animsatan Koca, su açiklamalari yapti: 

“Degerlendirmelere civar illeri de dahil ettik. Bir haftayi da Istanbul’da yapilan çalismalari gözden geçirmeye ayirdik. Böylece toplam 23 ilimizin saglik altyapisini ve yürütülen faaliyetleri detayli bir sekilde masaya yatirma firsati bulduk. 2 hafta önceki toplantimizda Ankara'daki durumu degerlendirmis, sayilarda artisinin yüksek oldugunu ifade etmistim. Bu artis sadece Ankara ile sinirli degil, Anadolu’nun birçok bölgesini etkileyen bir durumdu. En fazla dikkat çeken yer Ankara’daydi.

Ankara’da hasta sayisi son 2 hafta içinde yari yariya azaldi. Bunu hastanelerimizdeki yogunlugun azalisindan da anlamak mümkündür.”

Asi konusunda denemelerin çok ötesine geçildigini, Türkiye’nin tedarik girisimlerine basladigini vurgulayan Koca, “Yas ve kronik hastalik önceligini gözeten bir programimiz olacak. Baglantili oldugumuz ülkeler asidan sonuç aldiklarini rapor etmektedir.

Bu sürece paralel olarak yerli asi çalismalarimiz devam ediyor. Halen 13 çalisma var. Bunlardan faz 1 deneylerine baslamak üzere olanlar var. Hayvan deneyleri büyük ölçüde tamamlanmistir. Çok yakinda kendi asimizin üretimine baslayacagimiza inaniyorum” diye konustu.


Pazar 12.2 ° / 3.7 °
Pazartesi 17.2 ° / 0.9 °
Salı 20.1 ° / 3.4 °