E-DURUSMA YIL SONUNA KADAR 200 MAHKEMEDE UYGULANMAYA BASLAYACAK

SISTEME HER YERDEN BAGLANMAK MÜMKÜN

Gündem 24.10.2020 16:05:00 0
E-DURUSMA YIL SONUNA KADAR 200 MAHKEMEDE UYGULANMAYA BASLAYACAK

Yargida dijital dönüsümün en önemli basliklarindan biri olan ve adli yilla birlikte Ankara Bati Adliyesindeki 5 mahkemede uygulanmaya baslanan e-durusmanin kapsami genisletiliyor. E-durusma uygulamasi, Ankara, Istanbul, Istanbul Anadolu ve Bakirköy Adliyelerindeki 42 tüketici mahkemesinde daha bu haftadan itibaren basliyor.
Adalet Bakanligi e-durusmanin yapildigi mahkeme sayisini yil sonuna kadar 200 mahkemeye çikarmayi, 2021’de uygulamayi Türkiye genelinde yayginlastirmayi hedefliyor.

Adalet Bakanligi avukatlarin bulunduklari yerlerden durusmalara video konferansla katilmalarini saglayan e-durusma uygulamasinin kapsamini genisletiyor.
 Avukatlar tarafindan büyük ilgi gören e-durusma uygulamasi, Yargi Reformu Strateji Belgesi'nde yer alan dijital dönüsüm hedeflerinden birisi.
 Yeni adli yilla birlikte baslayan e-durusmanin pilot uygulamasi, Ankara Bati Adliyesindeki 5 mahkemede (2 tüketici, 2 icra, 1 kadastro) yapiliyordu. 
Sistemin ülke genelinde yayginlastirilmasi için alt yapi çalismalarini sürdüren Adalet Bakanligi, e-durusmayi simdi de Ankara, Istanbul, Istanbul Anadolu ve Bakirköy adliyelerindeki tüketici mahkemelerinde baslatiyor.
 Sistemin kurulumu tamamlanan 42 mahkemede e-durusma bu haftadan itibaren yapilabilecek. 
Adalet Bakanligi e-durusmayi yil sonuna kadar 200 mahkemede daha yayginlastiracak.  

Adalet Bakanligi Bilgi Islem Genel Müdürlügünce gelistirilen e-durusmanin testi 17 Haziran 2020 tarihinde Adalet Bakani Abdulhamit Gül’ün de katildigi bir programda yapilmisti. 
E-durusma su anda avukatlar tarafindan kullanilabiliyor. 
Uygulama süreç içerisinde taraf, tanik ve bilirkisileri de kapsayacak. Bakanlik e-durusma uygulamasinin yayginlastirilmasi için yaptigi çalismalara pandemi nedeniyle hiz verdi. Bakanlik ülke genelinde tüm hukuk mahkemelerinde sistemi hayata geçirmeyi hedefliyor.

E-DURUSMA NASIL YAPILIYOR?

Zaman ve emek tasarrufu saglayan uygulamada ilk olarak avukatlar, UYAP Avukat Portal’dan durusma sorgula menüsü araciligi ile gerekçesini de yazarak e-durusma talebi gönderiyor. Hakimin UYAP üzerinden talebi kabul etmesinin ardindan avukatlarin elektronik imza yöntemiyle kimlik dogrulamasi yapiliyor. Avukatlarin bilgileri ve fotografi mahkeme hâkimince UYAP sistemi üzerinden teyit edilmesinin ardindan mahkemenin sistemi aktif hale getirmesi ile birlikte e-durusma basliyor.

SISTEME HER YERDEN BAGLANMAK MÜMKÜN

Sistem; hâkim, savci ve avukat ile personel için zaman ve emek tasarrufu saglayacak.

Bu sayede vatandaslar adalet hizmetlerini daha zahmetsiz ve hizlica alacak. Yargi hizmetlerinde kullanilan SEGBIS sistemi, kurulum amacina uygun olarak sadece cihazin bulundugu adliye ve ceza infaz kurumlarinda kullanilabiliyor. e-durusma sisteminde ise mahkemelere her yerden bilgisayar, tablet, cep telefonu gibi akilli cihazlardan baglanmak mümkün hale geldi.


Pazar 24.9 ° / 8.6 °
Pazartesi 22.4 ° / 8 °
Salı 20.9 ° / 8.6 °