Hükümetten Ucuz Gidada Dört Önemli Hamle

Hükümetten Ucuz Gidada Dört Önemli Hamle

Gündem 25.09.2017 10:20:08 0
Hükümetten Ucuz Gidada Dört Önemli Hamle

Hükümetten Ucuz Gidada Dört Önemli Hamle

 

Hükümet vatandasin daha ucuz gida tüketmesi ve enflasyonu tetikleyen fiyatlarin asagi çekilmesi için dört adim daha atiyor. Devlet destegiyle alinan hayvanlar, esi kirsalda çalisan kadinlara zimmetlenecek.

 

Hükümet vatandasin daha ucuz gida tüketmesi ve enflasyonu tetikleyen fiyatlarin asagi çekilmesi için dört adim daha atiyor. Gida Komitesi, ilgili bütün bakanliklardan gelen önerileri degerlendirerek ikinci bir hamleye hazirlaniyor. Buna göre depodaki findik, bugday, pamuk gibi ürünlerini teminat gösteren üreticinin kullandigi kredide faizin yüzde 50'sini devlet üstlenecek. Böylece depolarda stok yapilip fiyatlarin yukari çekilmesinin önüne geçilmis olacak. Devlet destegiyle alinan küçük ya da büyükbas hayvanlar esi kirsalda çalisan kadinlara zimmetlenecek. Meyve-sebzedeki kaybin önüne geçebilmek için hem hallerde depo, marketlerde soguk hava reyonlari zorunlu hale gelecek hem genis otlakli ülkelerde hayvan yetistiriciligi tesvik edilecek.

15 MILYARLIK HAMLE

Gümrük ve Ticaret Bakani  ekimde hayata geçirilecek tedbirleri ve orta vadede atilacak adimlari anlatti. Tüfenkci, sunlari söyledi:

"Depodaki ürünlerin teminat gösterilmesi konusunda Hazine ile çalisiyoruz. Üretici bankadan kredi çektiginden yüzde 50'sini karsilayalim dedik. Kirsalda kadinlarin emegi çok büyük. Esi fabrikada ya da baska yerde çalisiyor. 'Al bacim inekler senin' diyecegiz. Böylece emek veren kadin da kendini güvende hissedecek. Sebze-meyve ticareti 100 milyar lira civarinda. Kayit yüzde 25, bazi ürünlerde yüzde 45'i buluyor. Bu orani yüzde 15 indirirsek 15 milyar lira eder. Bunun bir kismi tüketici bir kismi da üreticinin cebinde kalir.


Perşembe 18.4 ° / 8 °
Cuma 20.3 ° / 8.2 °
Cumartesi 13.8 ° / 6.8 °