Saglik Bakani Dr. Fahrettin Koca, HIMMS 20 Eurasia Saglik Bilisimi ve Teknolojileri Konferansi'nin açilisina video konferans yöntemiyle katildi.

Saglik Bilisimi ve Teknolojileri Konferansi'nin açilisina video konferans yöntemiyle katildi.

Gündem 13.11.2020 12:07:14 0
Saglik Bakani Dr. Fahrettin Koca, HIMMS 20 Eurasia Saglik Bilisimi ve Teknolojileri Konferansi


HIMSS Eurasia 2020 Saglik Bilisimi ve Teknolojileri Konferansi ve Fuari, pandemi sonrasi yeni normalde 11-13 Kasim tarihleri arasinda Istanbul’da gerçeklesiyor. 

Bakan Koca, yaptigi konusmada, bugün tüm insanligi tehdit eden yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) insanligin kendini güçlü hissettigi bir dönemde ortaya çiktigina isaret ederek, “Tüm dünya olarak, bilgi birikimimizle, eristigimiz teknoloji imkanlariyla bu basit varliga karsi topyekun bir savas veriyoruz. Küresellesen dünyadaki hareketliligin engellenemeyisi belki de en büyük dezavantajimiz.

En büyük avantajimiz ise eristigimiz tibbi teknoloji ile bilisim ve iletisim altyapisi”ifadelerini kullandi.

“Riskli vakalarin izlenmesi bilisim sistemlerinin destegiyle saglandi”

Koca, kongrenin ana temasinin hastane bilgi yöntemleri olsa da pandeminin aslinda birinci basamak saglik hizmetleri ile hastane saglik hizmetlerinin entegre olmasinin saglik hizmet sunumunda ne kadar önemli oldugunu bir kere daha gösterdigini vurgulayarak, söyle konustu:

“Türkiye’de Kovid-19 vakalarinin sahada tespiti, evlerde takibi, ilaçlarinin evlere kadar birakilmasi, saglik durumlarinda degisiklik olanlarin hastaneye nakillerinin yapilmasi bilisim sistemlerinin yardimiyla çok kolay bir sekilde yürütülebilmistir. Riskli vakalarin toplum içinde hareketlerinin izlenebilmesi ve engellenebilmesi yine bilisim sistemlerinin destegi ile mümkün olmustur. Yine ayni sekilde, Pandeminin genis bölgelerdeki haritalardan bireysel adreslere kadar takibi ve risk analizlerinin yapilabilmesi de bilisim teknolojilerinin saglik alaninda kullanimiyla mümkün olabilmistir.”

Saglik Bakanligi olarak saglik bilisimi alanindaki çalismalara hem önder hem de destek olma kararliliginda olduklarinin altini çizen Bakan Koca, Türkiye’nin Saglik Bilgi Yönetim Sistemlerinde ulastigi noktanin, tecrübelerin ve belli standartlar çerçevesinde rekabete açik olarak yürütülen projelerin sonucu oldugunu söyledi. 

“Saglik hizmetinin artik alisildik kurallarla yürütülemeyecegi asikardir”

Kurulan sistemlerin etkinligini pandemi sayesinde bir kez daha test ettiklerine vurgu yapan Koca, “Her geçen gün artan bir katilimla, vatandaslarimizin tamaminin saglik verilerini saklayabilecek ve isleyebilecek düzeye erismis durumdayiz. Bunu sagligi gelistirmek, dogru saglik politikalari olusturabilmek ve saglik harcamalarini optimum seviyede tutmak için bir firsat olarak görüyorum. Saglik hizmetinin bundan sonra artik alisildik kurallarla yürütülemeyecegi asikardir. Bilisimi dikkate almadan hizmetlerin planlamasi ve yürütülmesi mümkün degildir” seklinde konustu.

Hastaneleri, bilgi sistemlerinden sadece idari ve mali amaçlar için degil, saglik hizmet kalitesini artirmak için yararlanir hale getirdiklerini belirten Koca, bu düzeyi ölçmek için Bakanlik olarak HIMSS’in EMRAM ve O-EMRAM gibi modellerini kullanmayi tercih ettiklerini anlatti. 

Koca, hastanelerin saglik hizmet kalitesine ulasmada bilgi ve teknolojiyi ne kadar etkin kullandiklarini ölçmeyi ve yeni hedeflerle bu düzeyi yükseltmeyi hedeflediklerini, ikinci amaçlarinin ise Türkiye’nin elde ettigi basarilari uluslararasi arenada göstermek ve tanitmak oldugunu dile getirdi. 

HIMSS EMRAM kriterlerine de deginen Koca, “Bu kriterlere göre Seviye 6 hastane sayimiz 177, Seviye 7 (tam dijital) hastane sayimiz ise 3’e ulasmistir. Ayrica agiz dis sagligi hastanelerimizden 10’u EMRAM-O Seviye 6, 3’ü ise Seviye 7 olarak belgelendirilmistir” dedi. 

Türkiye’nin ABD’den sonra dünyada en çok dijital hastaneye sahip olan ülke konumunda olduguna dikkat çeken Koca, “Bakanlik olarak bundan 7 yil önce basladigimiz bu süreçte hedefimiz, hastaneleri sadece teknolojik aletler ile donatmak degil, saglik hizmet kalitesi ve hasta güvenligi için dogru bilgi ve teknolojinin gerektigi yerde ve en iyi sekilde kullanimini saglamaktir

.Sadece saglik alaninda degil, tüm gelecegimiz bilisim alaninda gerçeklestirecegimiz basarilarla sekillenecektir” degerlendirmesinde bulundu.
 


Perşembe 18.4 ° / 8 °
Cuma 20.3 ° / 8.2 °
Cumartesi 13.8 ° / 6.8 °