“Bir Millet Iki Devlet Olarak Yolumuza Devam Edecegiz”

“Bir Millet Iki Devlet Olarak Yolumuza Devam Edecegiz”

Gündem 19.11.2020 11:48:10 0
“Bir Millet Iki Devlet Olarak Yolumuza Devam Edecegiz”

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Baskan Vekili Ali  Özkaya, Azerbaycan’da yayin yapan ulusal  arb 24 kanalinda Azeri Gazetecilerin sorularini yanitladi.

Milletvekili Özkaya, Azeri gazetecilerinin 17 kasimda mecliste onaylanan Azerbaycan tezkeresi ile alakali bilgiler verdi.
  Özkaya  Türkiye’nin Azerbaycan ile bir millet iki millet ilkesi geregince birbirlerine en yakinda 2 devlet oldugunun altini çizerek, “Ermenistan, Azerbaycan’a saldirdiktan sonra, Azerbaycan’in da mesru haklari çerçevesinde kendine ait isgal altindaki topraklari kurtarma sürecinde Cumhurbaskanimiz, Azerbaycan’a her türlü destegi vereceklerini ve Azerbaycan’in yaninda olacaklarini beyan etti. 
10 Kasim itibari ile ateskesin saglanmasi neticesinde Rusya ile Türkiye’nin burada bulunmasi ve ateskesin kalici bir baris haline gelmesine dönük talepler gündeme geldi.
 Bu talepler dogrultusunda da Türkiye Cumhuriyeti Anayasasi gereceginde bir kisim askeri birlik ve sivillerin Azerbaycan’in belirleyecegi noktalarda bulunmasi için Sayin Cumhurbaskanimiz tarafindan tezkere meclise gönderildi. 
 Anayasamizin Meclise verdigi yetkiye göre bizde bu konuyu mecliste uzunca müzakere ettik ve 1 yil süre ile tezkereyi onayladik.
 Bu süre meclis tarafindan yine ihtiyaca göre uzatilabilir.
 Bu karar AK Parti, MHP , CHP ve Iyi Parti’nin onayi ile alindi.
 HDP bu karara destek vermedi.” dedi. 
Tezkerenin sinirlarini Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in belirleyecegine de deginen Özkaya, kararin Resmi Gazetede yayinlanarak yürürlüge girdigini açikladi. 
“Azerbaycanin Yaninda Olmaktan Mutluluk Duyduk”
Kararin Türkiye Büyük Millet Meclisinde büyük bir heyecan ve coskuyla alindigini aktararak “Azerbaycan’in bu mutlu gününde, bu muzaffer gününde Azerbaycan ile birlikte olmaktan çok büyük bir mutluluk duyduk.
 Insallah her zaman söyledigimiz gibi  iki devlet bir millet olarak yolumuza devam edecegiz. 
Karabagin tamami Azerbaycan’in oldugu, orada huzurun barisin ve insanlarin rahatça evlerine gittigi bir merkez olana kadar Türkiye’nin destegi devam edecek” dedi.
“Tezkerenin Süresini Azerbaycan Belirler”
Tezkerenin 1 yillik olmasi ile alakali da Azeri Gazetecilerin sorusunu yanitlayan Milletvekili Özkaya, bunun mevcut yasalarin müsaade ettigi en üst sinir olduguna deginerek, “Anayasamiz, Cumhurbaskani talebiyle meclis yetki verir diyor.
 Ancak bu sürenin uzatilmasi ile ilgili herhangi bir sinir yok.
 Bugün dünyanin bir çok noktasinda Türk Silahli Kuvvetleri görev yapiyor, Kabil, Aden Körfezi, Libya  ve Katar gibi bir çok noktada birliklerimiz var. 
Buradaki birliklerimiz gibi Azerbaycan’da istedigi müddetçe Türkiye orada olacaktir.
 Bu süre bir kisit degildir” sözleriyle süre ile ilgili bir kisitin söz konusu olmadigini beyan etti.
 “Asker Sayisi ve diger konuda yetki Cumhurbaskanimizdadir”
Askerlerin konumlandirilmasi ile alakali soruyu da yanitlayan Milletvekili Özkaya, “Bu kisim tamamiyle Cumhurbaskanimizin ve ilgili bakanliklarimizin yetkisindedir.
 Meclis olarak bizler Cumhurbaskanimiza gönderme yetkisi veriyoruz.
 Orada askerlerimizin nereye konuslanacagi, ne yapacagi, hangi sistemleri, ekipmanlari götürecegi, kaç tane asker ve sivil gidecegine karar verme yetkisi Sayin Cumhurbaskanimizdadir” dedi


Perşembe 21.8 ° / 10.8 °
Cuma 22 ° / 8 °
Cumartesi 16.9 ° / 7.8 °