Otel ve konaklama tesislerine Covid-19 sinirlamasi

Otel ve konaklama tesislerine Covid-19 sinirlamasi

Gündem 30.11.2020 10:20:09 0
Otel ve konaklama tesislerine Covid-19 sinirlamasi

Koronavirüs tedbirleri kapsaminda yapilan denetimlerde ve vatandaslarin ihbar/sikayetlerinde; bazi otel ve konaklama tesislerinin restoran ve lokanta kisimlarina sartlari tasimayan kisileri kabul ettiginin, kisitlamalari asmak için konaklama da eklenerek müzikli-yemekli eglence programi paketleri sattiginin tespit edilmesi üzerine, içisleri bakanligi valiliklere “konaklama tesislerindeki restoranlar” konulu genelge gönderdi

Genelgeye göre, otel ve konaklama tesislerindeki lokanta veya restoranlar sadece konaklama yapan müsterilere yemek hizmeti verebilecek

Otel ve konaklama tesislerindeki lokanta veya restoranlar disariya paket servisi yoluyla satis yapamayacak

Denetimlerde, lokanta veya restoranlarda bulunan müsterilerin otel ve konaklama tesislerince kimlik bildirme kanunu çerçevesinde kolluk kuvvetlerine yapilan bildirimdeki kisiler arasinda olup olmadigi kontrol edilecek

Otel ve konaklama tesislerinde bulunan restoran, lokanta ve diger salonlarinda saat 22.00’den sonra her türlü müzik yayinina yapilamayacak

Daha önce illere gönderilen genelgelerle içerisinde bulunulan kontrollü sosyal hayat döneminin temel prensipleri olan temizlik, maske ve mesafe kurallarinin yani sira salginin seyri ve olasi riskler göz önünde bulundurularak hayatin her alanina yönelik uyulmasi gereken yeni kurallar ve önlemler belirlenerek valiliklere bildirildigi hatirlatildi.

Içisleri Bakanligi 81 il valiligine “Konaklama Tesislerindeki Restoranlar” konulu genelge gönderdi. 
Genelgede, koronavirüs salgininin yayiliminda tüm dünyada ve özellikle Avrupa’da hizli bir artis yasandigi ve Türkiye’de de vaka ve hasta sayilarinda yükselis görüldügü belirtildi.

Bu genelge ile restoran, lokanta, pastane, kafe, kafeterya gibi yemeiçme yerlerinin 10:00 ila 20:00 saatleri arasinda sadece paket servis veya gel-al hizmeti verecek sekilde açik olabilecegi, restoran, lokanta veya online yemek siparis firmalarinca saat 20:00 den sonra sadece telefonla ya da online siparis üzerine paket servis hizmeti verilebilecegi hüküm altina alindigi ifade edildi.

Öte yandan oteller ve konaklama tesisleri içerisinde bulunan restoran ve lokantalarin hangi esaslar çerçevesinde faaliyet verebilecekleri ise Içisleri Bakanliginca yayinlanan “Sikça Sorulan Sorularin” 9 uncu maddesinde açiklandigi belirtildi.

Buna ragmen bazi oteller ve/veya konaklama tesislerinde restoran ve lokantalar için belirlenen kurallara aykiri uygulamalar yapildigi, sartlari tasimayan kisilerin otel veya konaklama tesisi içerisindeki restoran veya lokantalara kabul edildigi ya da kisitlamalari asmak adina içerisine konaklama da eklenerek müzikli-yemekli eglence programi paketlerinin satisa sunulduguna dikkat çekildi.

Bu dogrultuda;
1. Yeme-içme yerleri için getirilen kisitlamalardan istisna tutulan otel ve konaklama tesislerindeki lokanta veya restoranlar sadece konaklama yapan müsterilerine yönelik yemek hizmeti verebilecek.

2. Otel ve konaklama tesislerindeki lokanta veya restoranlarin disariya paket servisi yoluyla satis yapmalarina müsaade edilmeyecek.

3. Bu yerlere yönelik denetim faaliyetleri yogunlastirilacak ve etkinligi artirilacak.

4. Kolluk kuvvetlerince yapilan denetimlerde, otel ve konaklama tesislerindeki lokanta veya restoranlarda bulunan müsterilerin Kimlik Bildirme Kanunu çerçevesinde bildirimde bulunulan kisiler arasinda olup olmadiginin muhakkak kontrol edilecek.

5. Kimlik Bildirme Kanunu çerçevesinde yapilan bildirimlerle otel ve konaklama tesislerinin kendi kayitlari arasinda tutarsizlik olup olmadiginin denetlenecek.

6. Otel ve konaklama tesislerinde bulunan restoran, lokanta ve diger salonlarinda saat 22.00’den sonra müzik yayinina (canli müzik, kayit dinletilmesi vb. her türlü yayin dahil) hiçbir sartta yapilamayacak.

Vali ve kaymakamlarca yukarida belirtilen esaslar dogrultusunda Umumi Hifzissihha Kanununun 27’nci ve 72’nci maddeleri uyarinca Il/Ilçe Umumi Hifzissihha Kurullari kararlarinin ivedilikle alinmasi ve uygulamada herhangi bir aksakliga meydan verilmeyecek.

Belirlenen esaslara aykiri uygulama yaptigi veya eglence yeri seklinde faaliyetlerde bulundugu tespit edilen otel ve konaklama tesislerine Umumi Hifzissihha Kanununun ve Turizmi Tesvik Kanununun ilgili maddeleri geregince idari islem tesis edilecek.

Konusu suç teskil eden davranislara iliskin Türk Ceza Kanununun 195’inci maddesi kapsaminda gerekli adli islemler baslatilacak.


Cumartesi 16.9 ° / 7.8 °
Pazar 10.5 ° / 6.5 °
Pazartesi 16 ° / 6.4 °