'KAPADOKYA'DAN DAHA DEGERLI ESERLERE SAHIBIZ

'KAPADOKYA'DAN DAHA DEGERLI ESERLERE SAHIBIZ

Gündem 5.12.2020 08:58:36 0

Il Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tanir, Hititler, Frigler ve Romalilar döneminden kalan birçok eserin üzerine yazilan yazilarin temizleme islemlerinin yapildigini belirterek, "Kapadokya'dan bile ileri seviyede olan bu yerleskeleri korumak ve turizme kazandirmak için...

Il Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tanir, Hititler, Frigler ve Romalilar döneminden kalan birçok eserin üzerine yazilan yazilarin temizleme islemlerinin yapildigini belirterek, "Kapadokya'dan bile ileri seviyede olan bu yerleskeleri korumak ve turizme kazandirmak için çalisiyoruz" dedi.Hititler, Frigler, Romalilar ile Selçuklu ve Osmanlilar döneminden kalan çok sayida tarihi eserin bulundugu; 8 bin yillik geçmise sahip Afyonkarahisar'da  'Frig Vadisi' olarak bilinen bölge en fazla ziyaretçi çeken merkezlerin basinda geliyor. 
Kaya yerlesmelerinin bulundugu alandaki tarihi yapilar ile eserlerin üzerine sprey boyayla yazi yazilip, sekillerle zarar verilmesi üzerine Afyonkarahisar Valiligi öncülügünde çalisma baslatildi. 
Eserler, 'kumlama' denilen teknikle temizlendi.
Afyonkarahisar Il Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tanir, "Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy özellikle eserlerin temizlenmesini ardindan da turizme kazandirilmasini istiyor" dedi. 

 
TARIHI BÖLGELER VE ESERLER KAMERAYLA IZLENECEK
Afyonkarahisar'in önemli bir tarih kenti oldugunu belirten Tanir, "Kaya yerlesmelerinin üzerlerine bazi vatandaslarimiz, bilinçsizce yazilar yazarak kirletebiliyor. 
Bu da görsel bir kirlilik olusturuyor. 
Biz bunu engelleyebilmek adina Valimiz Gökmen Çiçek'in öncülügünde koruma altina aldigimiz yerlerde temizlik çalismalari baslattik. 
Çalismalari, etaplara böldük. 
Birinci etap, Kirk Inler'deki ören yerinde ve Bolvadin'de bulunan Yedi Kapilar'da planlandi. Yedi Kapilar ve Kirk Inler'de temizlik çalismalarimizi yaptik. Ikinci etap; daha çok Frig Vadisi, Ayazini bölgesinde ve çevresinde. 
Burada da 3 etaplik bir çalismamiz var. 
Ayazini Metropolisi'nde ne yazik ki hala yeni yazilar görüyoruz. 
Bölgeyi izleyebilecegimiz güvenlik kameralari, takildiktan sonra temizlik çalismalarini baslatacagiz" dedi.
'KAPADOKYA'DAN DAHA DEGERLI ESERLERE SAHIBIZ
'Vatandaslari, tarihi eserler ile mekanlara karsi duyarli olmaya davet eden Tanir, Afyonkarahisar'daki eserlerin Kapadokya'dan daha eski oldugunu vurguladi. Tanir, "Vatandaslarimiz özellikle de gençlerimiz daha duyarli olsun, buralara yazilar yazmasinlar. Eserleri koruma bilincini gelistirelim. Bütün insanligin hazinesi olan degerlere sahibiz. Dünyanin hiçbir yerinde olmayan degerler bunlar. Kapadokya'dan bile ileri seviye olan bu yerleskeleri, korumak ve turizme kazandirmak için çalisiyoruz. Halkimizdan da destek bekliyoruz" diye konustu.'TEMIZLEMEDE KUMLAMA TEKNIGI KULLANILIYOR'Kirletilen ve üzerlerine yazi yazilan eserlerin temizleme teknigi hakkinda da Tanir su bilgileri verdi: "Normal kazima yaparak bu temizligi yapamazsiniz, bunun bir teknigi var. Yüksek basinçli hava ile birlikte kumlama teknigi kullaniliyor. Onda da kullanilan kumlarin küçüklükleri önemli, her yüzey için ayni kum kullanilmiyor. Bu nedenle Kültür ve Turizm Bakanligimizin ilgili biriminde görevli uzmanlarimiz da buraya geldi. Onlarin gözetiminde temizlik yapiyoruz.
"'AYAZINI'YI TURIZME KAZANDIRMA ÇALISMALARI SÜRÜYOR
'Ayazini köyü muhtari Bekir Yilmaz da Ayazini Kilisesi'nin turizme kazandirilmasi için çalismalarin devam ettigini söyledi. 
Yilmaz, "Afyonkarahisar'imizin Ayazini köyü, önemli bir merkez. Misafirlerimizin, her mevsim ziyaret etmeleri için çalismalar yapmaktayiz. Gelen vatandaslarimizi da turizm cenneti olan yerlerimize, magaralarimiza sahip çikmalari, zarar vermemeleri, yazi yazmamalari, harap etmemeleri konusunda uyarmaktayiz. Bunun için gerekirse güvenlik görevlisi istihdam edecegiz" dedi. 
Muhtar Bekir Yilmaz, Ayazini'ni turizme kazandirmaya yönelik yaptiklari diger çalismalari da, "Protokol karsilama merkezimiz, sokak sagliklastirma çalismalarimiz, tarihi çarsimiz Tashan'in hayata geçirilmesi gibi.
Bütün bunlarin gerçeklestirilmesi için emek veren Valimiz Gökmen Çiçek basta olmak üzere herkese tesekkür ediyoruzi" ifadelerini kullandi.
Frig Vadisi'ndeki 'ask yazilari' temizleniyorFrig Vadisi'ndeki 'ask yazilari' temizleniyorFrig Vadisi'ndeki 'ask yazilari' temizleniyorFrig Vadisi'ndeki 'ask yazilari' temizleniyorFrig Vadisi'ndeki 'ask yazilari' temizleniyorFrig Vadisi'ndeki 'ask yazilari' temizleniyorFrig Vadisi'ndeki 'ask yazilari' temizleniyor


Cuma 20.3 ° / 8.2 °
Cumartesi 13.8 ° / 6.8 °
Pazar 12.2 ° / 3.7 °