Çelikbilek, 5 Aralik Dünya Kadin Haklari Günü ve Türk kadinina seçme ve seçilme hakkinin verilmesi ile ilgili yazili açiklama yapti.

Çelikbilek, 5 Aralik Dünya Kadin Haklari Günü ve Türk kadinina seçme ve seçilme hakkinin verilmesi ile ilgili yazili açiklama yapti.

Gündem 5.12.2020 17:01:04 0
Çelikbilek, 5 Aralik Dünya Kadin Haklari Günü ve Türk kadinina seçme ve seçilme hakkinin verilmesi ile ilgili yazili açiklama yapti.

Milliyetçi Hareket Partisi Afyonkarahisar Kadin Kollari Baskani Nesrin Çelikbilek, 5 Aralik Dünya Kadin Haklari Günü ve Türk kadinina seçme ve seçilme hakkinin verilmesi ile ilgili yazili açiklama yapti.

 

Çelikbilek mesajinda, "5 Aralik 1934 tarihinde, Kadinlara Seçme ve Seçilme Hakki veren yasanin kabulü, ülkemizde her yil 'Kadin Haklari Günü' olarak kutlanmaktadir.  Türkiye’de kadinlara seçme ve seçilme hakkinin verildigi ve bunun dünyada kutlanmasini saglayan özel bir gün olarak kabul edilmektedir. 5 Aralik Dünya Kadin Haklari Günü, tüm dünyada kadinlarin daha insanca yasama istegini dile getirdikleri bir mücadele ve dayanisma günü olarak da kutlanmaktadir. Bu anlamli gün; Kadin sorunlarinin gündeme getirilmesi, bu konuda bir farkindalik yaratilmasi ve çözümler bulunmasi yolunda önemli bir gündür.

Çagdas, demokratik, ileri bir toplum için kadinlarin güçlendirilmeleri, etkinlik alanlarinin genisletilmesi, egitim, istihdam, saglik, siyaset, hukuk vb. alanlarda esit firsat ve olanaklardan yararlanmalarinin saglanmasi büyük önem tasimaktadir.

Kadinlarin kendi haklari ugrundaki mücadeleleri daha esitlikçi bir toplum yaratilmasini saglamak ve buna bagli olarak da toplumun bütünü açisindan demokratik bir anlam tasimaktadir. Kadinlara seçme ve seçilme hakkinin taninmasi, 1930’larda, Türkiye’de kadinlarin siyasi haklarini kazanmasi için gerekli yasalarin çikarilmasini ifade eder. Kadinlarin siyasi hayatta seçme ve seçilme hakkini elde etmesi; toplumsal hayatta gerçeklesen Atatürk Devrimleri’nden birisidir.

1930 yilindan itibaren çikarilan bir dizi yasa ile önce Belediye seçimlerine katilma, sonra köylerde muhtar olma ihtiyar meclislerine seçilme hakki taninan kadinlarimiza; milletvekili seçme ve seçilme haklari, 5 Aralik 1934’te Anayasa ve Seçim Kanunu’nda yapilan yasa degisikligi ile tanindi.

Türk tarihine bakildigi zaman, Türk kadininin nasil bir asalet sahibi oldugu görülecektir. Nene Hatun, Asker Saime, Hatice Hanim, Rahime Hanim, Fatma Seher Hanim, Binbasi Ayse, Gördesli Makbule, Süreyya Sülün Hanim, Nezahat Hanim ve isimlerini saymakla bitiremeyecegimiz Türk kadinlari, savasta ve barista, bagimsizligimiz ve egemenligimiz için son nefeslerine kadar gayret etmislerdir.

100 yil önce, Türk milletini ve devletini yok etmek isteyen güçlere karsi verilen Kurtulus Savasi, elbette Türk kadininin destegi ile destanlasmistir. Milliyetçi Hareket Partisi Sayin Genel Baskanimiz Dr. Devlet Bahçeli Kadinin siyasette ve toplumun her kesiminde etkin rol almasini desteklemistir. Büyük Atatürk’ün dedigi gibi; ‘Ey kahraman Türk kadini, sen omuzlar üzerinde göklere yükselmeye lâyiksin’ 5 Aralik kadin haklari gününü kutlarken, basta Türk kadinina her zaman deger vermis olan büyük Atatürk’ü, Cumhuriyetimizin kurulusunda emegi geçen kahraman kadinlarimizi saygi ve minnetle ile aniyoruz.”

 


Pazartesi 17.2 ° / 0.9 °
Salı 20.1 ° / 3.4 °
Çarşamba 22.4 ° / 7.6 °