"Vatandasin, servetine servet katacak müteahhit kadar degeri yok mu?"

"Vatandasin, servetine servet katacak müteahhit kadar degeri yok mu?"

Gündem 4.01.2021 13:39:52 0

 

 

Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, Afyonkarahisar'daki Kentsel Dönüsüm projesinde vatandasin magduriyetini Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum'a sordu.

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, Afyonkarahisar'da vatandasin magdur edildigi için karsi çiktigi Kentsel Dönüsüm ile ilgili Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum'un cevaplamasi istemiyle TBMM Baskanligina soru önergesi verdi.

AFYON’LU HEMSEHRILERIMIZIN MENFAATI IÇIN ÇALISACAGIZ, PESKESE DUR DIYECEGIZ…

Milletvekili Av. Burcu Köksal, Afyonkarahisar Merkezde Misri Mahallesi’nde CHP Merkez Ilçe Baskani, Yönetim Kurulu Üyeleri ve Belediye Meclis Üyeleri ile birlikte “Kentsel Dönüsüm” magdurlariyla görüsüp sikintilarini ve talepleri yerinde dinledi.

Vatandaslarin magdur olmamasi için mücadeleye devam edeceklerini kaydeden Köksal, "Onlar Ankara’daki birkaç müteahhittin rantini düsünürken biz Afyonkarahisarli hemsehrilerimizin menfaati için çalismaya devam edecegiz. Peskese dur diyecegiz magdurlarin sonuna kadar yaninda olacagiz." dedi.

ÖNCE YERINDE DINLEDI, SONRA BAKAN KURUM’A SORDU; RAYIÇ NEYE GÖRE BELIRLENDI?

Kentsel dönüsüm magduru vatandaslarla görüserek konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) tasiyan Milletvekili Köksal, Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum’un cevaplamasi istemiyle Meclis Baskanligi’na verdigi soru önergesinde, “Afyonkarahisar merkez Haci Eyüp-Dairecep Kentsel Dönüsüm projesi kapsaminda merkez Dairecep, Kasimpasa, Fakipasa, Mecidiyenin bir bölümü kentsel dönüsüme sokulmustur. Bu mahallelerde evleri ve isyerleri olan vatandaslara metrekare fiyati olarak 500 TL ile 1000 TL arasi deger biçildigi belirtilmistir. Bu rayiç bedel belirlenirken hangi kriterler esas alinmis neye göre belirlenmistir? Afyonkarahisar merkezde adeta Afyonkarahisar’in kalbi olan bir bölgede belirlenen bu rayiç bedeller hakka hukuka ve hakkaniyete uygun mudur?” sorularini yöneltti.

KIM KAZANÇ SAGLAYACAK?

Önergesinde isyeri ve konutlarin satisindan kim ya da kimlerin ne kadar kazanç saglayacagini da soran Köksal, “Su anda yaklasik 1800 civari ev ve isyeri bulunan bölgede kentsel dönüsümle kaç tane konut ve isyeri yapilmasi düsünülmektedir? Yapilacak bu isyeri ve konutlar için ne kadar deger biçilmistir? Bu isyeri ve konutlarin satisindan kim ya da kimler ne kadar kazanç saglayacaktir?” diye konustu.

HAK KAYBI VE MAGDURIYET NASIL GIDERILECEK?

Söz konusu bölgede yasayan vatandaslarin büyük bölümünün dar gelirli insanlar oldugunun önemle altini çizen Köksal, “Bu vatandaslarimizin tespit edilen rayiç bedellerle yeni bir konut almalari ya da kendi oturduklari yerde yapilan bu konutlara borçlanarak sahip olmalari mümkün degildir.

Bu konuda vatandaslarin yasayacagi hak kaybi ve magduriyeti nasil telafi edeceksiniz?” ifadelerini kullandi.

HUKUKA VE HAKKANIYETE SIGAR MI?

“Bölgede yasayan vatandaslarin servetine servet katacak birkaç müteahhit kadar degeri yok mu.” diyen Köksal,  “Bu bölgede yasayan evi veya isyeri olan vatandaslarimizin kentsel dönüsüm altinda evlerinden veya isyerlerinden edilerek üstüne bir de 15 yil borçlanarak ev sahibi olmalari hukuka ve hakkaniyete sigar mi? Afyonkarahisar’daki kentsel dönüsüm yüzünden magduriyet yasayacak binlerce hemsehrimizin bu kentsel dönüsümle servetine servet katacak birkaç tane ihale alan müteahhit kadar degeri yok mudur?” seklinde konustu.


Cumartesi 13.8 ° / 6.8 °
Pazar 12.2 ° / 3.7 °
Pazartesi 17.2 ° / 0.9 °