DIJITALLESME HER SEKTÖRDE ÖNEMLI

DIJITALLESME HER SEKTÖRDE ÖNEMLI

Bilim-Teknoloji 11.01.2021 17:45:00 0
DIJITALLESME HER SEKTÖRDE ÖNEMLI

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odasi, Yeni Arayislar Girisimi Platformu, Helpmatik Akademi ve Kanal Ekonomi isbirliginde, video konferans araciligiyla “KOBI’ler Dijitallesiyor Türkiye Kazaniyor” baslikli toplanti düzenlendi.

Toplantida, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odasi Yönetim Kurulu Baskani Hüsnü Serteser Afyonkarahisar ekonomisi hakkinda ayrintili bilgi verirken, Doganlar Yatirim Holding Yönetim Kurulu Baskani Davut Dogan ve Tempo Yönetim Kurulu Baskani Cemal Murat Akar, bilgi ve tecrübelerini aktardi.

 

Ekonomi Gazetecileri Dernegi Baskani Celal Toprak tarafindan toplantida ilk konusmayi ATSO Yönetim Kurulu Baskani Hüsnü Serteser gerçeklestirdi.

Serteser, “Dünyamiz, 2020 yilinin basindan itibaren, yeni tip koronavirüs salgini dolayisiyla daha önce alisik olmadigi gelismelere, üretim yöntemlerine ve toplanti usullerine sahit oluyor.

Bugün düzenlenen toplanti gibi, bizim Meclis ve Yönetim Kurulu toplantilarimiz, egitimlerimiz, Meslek Komitelerimiz’in toplantilari da video konferans yöntemiyle gerçeklestiriliyor.

Odamiz, bu süreçte TSE Covid-19 Güvenli Hizmet Belgesi almistir. Bugünkü toplantinin konusu olan dijitallesme, her sektörde çok önemlidir. Bu son yasanan pandemi sürecinin de dijitallesmeyi hizlandirdigini düsünüyorum. Biz de bunun disinda kalamayiz. Bunun disinda kalirsak sistemin çok disinda kalmis oluruz ve geride kaliriz” dedi.

PANDEMININ ETKISINDEN HIZLI KURTULACAGIZ

Afyonkarahisar’da Kovid-19 salginina ragmen isletmelerin ayakta durdugunu belirten Serteser, “Isyerlerimiz, hem esnek çalisma modeli ile tanisti; hem de kisa çalisma ödeneginden yararlanarak isçiyi, emekçiyi de magdur etmeme ve üretimi devam ettirme gayreti gösterdi.

Bu gayret, bugün de devam ediyor. Afyonkarahisar’da, 2020 yilinda Kovid-19 salgini dolayisiyla ihracat konusunda düsüs yasandi.

Ancak genel olarak ilimiz bu noktada çok fazla etkilenmedi. Bu, ilimizin pandemi etkilerinden hizlica kurtulabilecegine yönelik bir ipucu vermektedir” ifadelerini kullandi.

DOGALTAS ILK SIRADA

Serteser, Afyonkarahisar’in ihracat performansinda öne çikan sektörler hakkinda da açiklama yaparak “Mermer denilince akla ilk olarak gelen il olan Afyonkarahisar, 2019 yilinda 363 milyon 664 bin dolarlik ihracata imza atarken, 2020 yilinda 323 milyon 437 bin dolarlik ihracat yapti. Ihracatimizin lokomotif sektörü, çogunlugu dogaltas olan madencilik ürünleridir.  Ihraç kayitli satislarla bu ihracatimiz 400-450 milyon dolara çikmaktadir. Madencilik ürünlerinde 2020 yilini 200 milyon 482 bin dolarlik ihracat ile kapattik. Bu sektörde 2019 yili ihracatimiz ise 205 milyon 631 bin dolardi. Dogaltas sektörümüz en az kayipla bu pandemi sürecini atlatiyor. Blok mermer ihracatinda azalma var, islenmis, katma degerli ürünlerin ihracatinda artis var. Bu sektörün önemli pazarlarindan olan Çin Halk Cumhuriyeti’nin pandemi dolayisiyla uzun süre kapali olmasini göz önünde bulundurdugumuzda, madencilik sektörünün ihracatinda yasanan 2,5’luk bir kaybin telafi edilebilir oldugunu görüyoruz. Pandemiden sonra hem blok bazinda, hem de katma degerli ürünler bazinda dogaltas sektörünün yildizi parlayacaktir.  Bu sektörün birçok sorunu var, birçok destege ihtiyaci var. Madencilik sektörü, cari açigin kapanmasinda dogrudan rol alan bir sektör, bu nedenle önümüzdeki dönem daha fazla destegin verilmesi gerektigini düsünüyorum” dedi.

YUMURTACILIGIN BORSASI AFYON

Serteser, söyle devam etti:

“Afyonkarahisar, ayni zamanda yumurtaciligin borsasi, günlük yaklasik 20 milyon yumurta üretim potansiyeli ile sektörün merkezi durumundadir. Ilimizin ihracatinda ikinci sirayi alan ve çogunlugunu yumurtanin olusturdugu su ürünleri ve hayvansal mamuller sektöründe 2020 yilinda, 2019 yilina göre yüzde 41,29’luk bir gerileme yasadik

. Bu sektör, 2019 yilinda 55 milyon 609 bin dolarlik ihracat yaparken, 2020 yilinda 32 milyon 650 bin dolarlik ihracata imza atmistir.

Yumurtacilik özelinde baktigimizda ise 46,3 milyon dolar olan ihracatimizin 26 milyon dolara düstügünü görüyoruz.

2019’un Nisan ayinda Irak’in yumurta ithalatini durdurmasi ile sikintili günler geçiren yumurtacilik sektörü, dövizdeki artis ve pandeminin etkisiyle maliyetlerin yükselmesi sonucunda 2019’un kayiplarini telafi edemedi.

Ancak bu konuda Oda olarak çalismalarimiz sürüyor.

En kisa zamanda bu sektörde yeni pazarlarin bulunmasi konusunda adim atilmasini planliyoruz.”

GASTRONOMI SEHRIYIZ

Afyonkarahisar’in Cografi Isaretli ürünler ve gastronomi alaninda da önemli bir sehir oldugunun altini çizen Serteser, “Ilimiz, Cografi Isaret tescilli ürünleri ile de öne çikmaya baslamistir. Afyon Sucugu, Afyon Pastirmasi, Afyon Mermeri ve Afyon Kaymagi’nin Cografi Isaret tescili Odamiz’a aittir. Ayrica Afyon Manda Yogurdu’nun Cografi Isaret tescilini almak için basvurduk, Afyon Keçesi’nin tescilini almak için de çalismalara basladik. Odamiz’in yani sira Afyonkarahisar Valiligi ve Afyonkarahisar Belediyesi basta olmak üzere tüm kurum ve kuruluslarimiz bu konuda hassasiyet gösteriyor. Yöresel ürünler bakimindan zengin olan ilimiz, 13 adet üründe Cografi Isaret Tescili almistir. Ayrica yaklasik 20 ürün de basvuru asamasindadir. Ayrica ilimiz, lezzetli ve bol çesitli mutfagi ile UNESCO tarafindan belirlenen Gastronomi Alaninda Yaratici Sehirler Agi’na girmistir. 600’ü askin yemek çesidi ile Afyonkarahisar, bu yönüyle dünyadaki 36 sehirden birisi olmus, Türkiye’de Gaziantep ve Hatay’dan sonra bu listeye giren 3’üncü il konumuna gelmistir” dedi.

YESIL BINA SERTIFIKASI ALDIK

Serteser, Afyonkarahisar’in “termalin baskenti” olarak adlandirildigini, 10 adet 5 yildizli otelin Afyon’da hizmet verdigini, toplam yatak kapasitesinin ise 26 bine yaklastigini kaydetti. ATSO hakkinda da bilgi veren Serteser, “Biz de Oda olarak temiz enerji, yenilenebilir enerji konularina önem veriyoruz. ATSO hizmet binamiz, jeotermalle isiniyor. Iki proje uygulayarak toplam 550 kWe’lik Günes Enerjisi Santrali kurduk. Santralimiz, bir taraftan hizmet binamizin elektrik ihtiyacini karsiliyor; bir taraftan da ihtiyaç fazlasi elektrigi de dagitim sirketi altyapisina vermek suretiyle ekonomiye katki sagliyor. Odamiz’in yenilenebilir ve temiz enerjiye gösterdigi hassasiyeti taçlandirmak istedik. Yine Zafer Kalkinma Ajansi’ndan destek alarak uyguladigimiz “ATSO, Yesil Etikete Kavusuyor” projesi ile Yesil Bina Sertifikasi almak için çevreci politikalar olusturduk. Bu baglamda merkezi Ingiltere’de olan Building Research Establishment Global’e müracaat ettik. BREEAM’in belirledigi yol haritasina birebir uyduk

. 2 yilin sonunda Türkiye’de, Mevcut Bina Kategorisinde Outstanding (Olaganüstü) derecesinde Yesil Bina Sertifikasi’na sahip ilk kamu kurulusu binasi, ATSO hizmet binasi oldu. ATSO hizmet binasi bina yönetiminden 88,7; yapi performansindan 85 puan aldi.

Yesil Bina Sertifikasi’ni almak kolay olmadi; bu konuda çalistik. Afyonkarahisarimiz’a Yesil Bina Sertifikali binayi kazandirmis olduk

. Böylece diger kamu kurum ve kuruluslari için de örnek alinacak bir çalismaya imza attik” diye konustu.

HISARCIKLIOGLU’NA TESEKKÜR

Yeni tip koronavirüs salgini dolayisiyla yapilan çalismalari da aktaran Serteser, su ifadelere yer verdi:

“Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odasi, pandemi sürecinden önce oldugu gibi pandemi süreci devam ederken de üyelerinin talep ve görüslerini dikkate alarak faaliyetlerini sürdürdü.

17 Mart’tan günümüze kadar 184 ayri baslikta lobi faaliyeti yürüttük ve üyelerimizden gelen talepleri Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi Baskanimiz Sayin M. Rifat Hisarciklioglu basta olmak üzere ilgili makam ve mercilere ilettik. Sorunlarimizin çözülmesinde bize her zaman destek olan Sayin Baskanimiz Hisarciklioglu’na tesekkür ederim.”

Serteser, konusmasinin sonunda Afyonkarahisar’da 2021 yilinin Aile Yili ilan edildigini vurguladi ve ATSO’nun bu konuda çalismalara imza atacagini belirtti.

MARKALASMA IÇIN ÇALISILDI

Serteser’den sonra konusan Doganlar Yatirim Holding Yönetim Kurulu Baskani Davut Dogan ise Dogtas Mobilya’nin markalasma sürecini anlatti. Dogan, “Hüsnü Serteser Baskanim çok pozitif. Afyonkarahisar’da memleket asigi oldugunuz belli” diyerek basladigi konusmasini söyle sürdürdü:

“Mobilya sirketimiz, Türkiye’de ilk 500 arasindadir. Sirketimizin bugünkü hâline gelmesi birlik, beraberlik ve çok çalismakla ilgilidir. 4 sektörde is yapiyoruz.

Pandemi sürecinden önce de, sirketlerimizi dünya sirketi haline gelmesi gerekiyor diye düsünüyordum. Sirketlerimizde pandemiden önce “Herkes bir hafta evden çalissin” dedim. Bunu, çalisanlarimiza verdigimiz deger dolayisiyla gündeme getirmistik. Pandemi sürecinde hiçbir sikinti yasamadim.

Her Pazartesi Yönetim Kurulu Toplantimizi, Icra Kurulu Toplantimizi, Komite Toplantilarimizi uzaktan yapiyoruz.

Bir taraftan da bayilerimizi ihmal etmiyoruz.

Pandemi ile birlikte e-ticaret direktörlügü kurduk. Ürünlerimizi e-ticaretten satmaya basladik. Sirketlerin e-ticaret sistemine girmesini tavsiye ederim.

Biga’da bölgesel bir marka olarak yola çiktik, ülke çapinda bir marka hâline gelmek için Istanbul’u inceledik.

Lider markalari inceledik ve markalasmanin önemine dikkat çektik. Dis cephelerimizi degistirdik, ürünlerin magazadaki ürünü evdeki gibi görmesini sagladik. Italyan tasarimcilarla, Türk modacilarla bu konuda çalistik. Markalasmak için farklilasmak gerekiyor.

Mobilya sektöründe 2 yil garanti varken biz 7 yil garanti verdik. Markalasmak için bazi televizyon programlara sponsor olduk.

Türkiye sartlarinda en az her yil 10 milyon lira olmak üzere 5 yil para harcamaniz gerekiyor.”

DIJITALLESME YAYGINLASACAK

Tempo Yönetim Kurulu Baskani Cemal Murat Akar da konusmasinda, dijitallesmenin yayginlasmasi için yaptiklari çalismalardan bahsetti.

Akar, “Sanayi Devrimi’nin önde gelen ülkeleri arasinda olamadik ama dijitallesme döneminin önde gelen ülkelerinden birisi olabiliriz.

Girisimcilik ruhuna sahip bir milletiz. Pandemi sürecinde ben Avrupa’daki firmalarin ne adim atacaklarini bulamadiklarini görürken, Türkiye’deki insanlarin bütün krizlerden çok hizli, pratik bir sekilde çözüm bularak krizden çiktigini görüyorum. Biz Tempo olarak Türkiye’deki en küçük KOBI’yi, en küçük yerel isletmeyi bile dijitallestirmek için yola çiktik. Bunun için bir organizasyon kurduk.

Biz Afyonkarahisar’dan baslayarak KOBI’lere ulasmak onlarin kendi maliyetlerini azaltacak, iç süreçlerini iyilestirecekleri sekilde, yeni pazarlara ulasacaklari sekilde onlara dijitallesme noktasinda Helpmatik araciligiyla destek olmak istiyoruz. Onlari dünyaya entegre etmek istiyoruz.

Bu noktada biz geç kalirsak, baskalarinin da bizim pazarlarimiza girmesi riskini de göz önünde bulundurmamiz lazim

. Dolayisiyla hem firsatlari hem de riskleri görerek, kendimizi bu dünyalara hazirlayalim” dedi.

Programda Türkiye Ihracatçilar Meclisi Dogaltas Maden Sektörü Konsey Baskani ve TEMMER Yönetim Kurulu Baskani Rüstem Çetinkaya, Sera Konstrüksiyon Donanim ve Ekipman Üreticileri ve Ihracatçilari Dernegi ile Kozanlar Grup Yönetim Kurulu Baskani Halil Kozan, Kozanlar Grup Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Kozan ve Türk Mermer Maden Vakfi Baskani Ali Kahyaoglu da söz alarak görüslerini dile getirdi.

Afyon HABERI


Cuma 22 ° / 8 °
Cumartesi 16.9 ° / 7.8 °
Pazar 10.5 ° / 6.5 °