Tasarrufa Büyük Önem veriyoruz

Tasarrufa Büyük Önem veriyoruz

Ekonomi 14.01.2021 09:34:35 0
Tasarrufa Büyük Önem veriyoruz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez ve Türkiye Belediyeler Birligi Baskani Fatma Sahin’in katilimlariyla Belediyelerde Yenilenebilir ve Akilli Enerji Uygulamalari toplantisinda konusan Baskanimiz Mehmet Zeybek:

“TASARRUFA BÜYÜK ÖNEM VERIYORUZ”

Belediye Baskanimiz Mehmet Zeybek, 11-14 Ocak Enerji Verimliligi Haftasi nedeniyle, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez ve Türkiye Belediyeler Birligi Baskani Fatma Sahin’in katilimlariyla düzenlenen Belediyelerde Yenilenebilir ve Akilli Enerji Uygulamalari” isimli çevrimiçi video konferansa katildi.  

            Belediyelerimizin elektrik tedarik anlasmalari dâhil, enerji maliyetlerini yönetebilmesi noktasinda bilgilendirilmesi ve bundan sonraki yol haritasinin belirlenmesi amaciyla düzenlenen toplantida konusan Belediye Baskanimiz Mehmet Zeybek, belediye hizmetlerimizin etkin bir sekilde yürütülmesi için elektrik enerji tüketimi önemine dikkat çekerek “Afyonkarahisar Belediyesi olarak elektrik enerji tüketimimizin nerdeyse yüzde 80’nini Içme Suyu Aritma Tesisi ve Atik Su Aritma Tesisinde kullaniyoruz.  Park bahçeler, otopark,  Zafer Meydani ve aydinlatma islerinde kullandigimiz enerji miktarimiz ise yüzde 20 civarinda ” dedi.

“DÜSÜK ENERJI SAGLAYAN CIHAZLARI TERCIH EDIYORUZ”

            Belediyemize ait bina ve tesislerimizde aydinlatma, asansör ve iklimlendirme gibi elektrik kullanimlarinda enerji tasarrufu için düsük enerji saglayan cihazlari tercih ettiklerini aktaran Baskanimiz Zeybek; “Belediye binamiza ve sehrimizdeki muhtelif pazar yeri çatilarina Günes Enerji Sistemi’nin (GES) yapilmasi için fizibilite çalismalari yaptirdik. Gördük ki çatilarimiz Tonoz çati oldugu için, GES kurulumu için yatirim maliyet miktarinin çok yüksek olacagini tespit ederek bu isten vazgeçtik. Enerji tüketimimiz yetkili personellerimizce takip edilmekte olup 2023 yili sonuna kadar ciddi anlamda yüzde 15 enerji tasarrufu saglanmasi yönünde planlamamizi yaptik. Içme Suyu Aritma Tesisimizde 500 kilovat saat, Atik Suru Aritma Tesisimizde de 1 megavatlik kapasiteli GES’imiz mevcut olup, bu iki isletmemizde kullanilan enerjinin yüzde 30’luk kismini GES’ten karsilamaktayiz” dedi.   

"KENDI TÜKETTIGIMIZ ENERJIYI KARSILAMAYI HEDEFLIYORUZ"

Açiklamalarinin devaminda sehrimizin enerji kaynaklarindan bahseden Baskanimiz 2021 yilinda hayata geçirmeyi planladigimiz 2.3 megavat kapasiteli ilave bir GES projemiz var. Insallah bunu tamamlayarak devreye aldigimizda Içme Suyu Ve Atik Su Aritma Tesislerimizde kullandigimiz enerjinin tamamini bu santrallerimizden karsilamis olacagiz.

 Yine birkaç ay içerisinde devreye girmesi planlanan Biyogaz Tesisimizden 7.8 megavatlik elektrik üretmeyi planliyoruz.

Günes panellerinden yaklasik 6 bin megavat saat, çöp gazi ve biogaz tesislerinden ise 80 bin megavat saat elektrik enerjisi üretmeyi hedefliyoruz. Sehir merkezimizdeki evsel elektrik tüketiminin nerdeyse yarisini bu tesislerimizden karsilamayi hedefliyoruz.

Bir baska enerji kaynagimiz ise belediyemizin de ortagi oldugu Afyon Jeotermal Sirketimizde sehir merkezinde 26 bin konut ve turizm sektöründe de 10 bin yatak kapasiteli otellerimiz jeotermal kaynakli enerji ile isitilmaktadir.

Buradan da yine 3 megavatlik elektrik üretiyoruz. Günes, jeotermal ve biyogaz tesislerinden yillik ortalama 414 bin megavat saat elektrik enerjisi üretilmektedir.

Yenilenebilir enerji kaynaklarini daha fazla kurarak kendi tükettigimiz enerjiyi karsilamayi hedefliyoruz” dedi.

Afyon HABERI


Pazartesi 17.2 ° / 0.9 °
Salı 20.1 ° / 3.4 °
Çarşamba 22.4 ° / 7.6 °