Memur ve emeklilerin maaslarina yapilan artislar ülkemizin gerçekleriyle örtüsmüyor.

Memur ve emeklilerin maaslarina yapilan artislar ülkemizin gerçekleriyle örtüsmüyor.

Gündem 15.01.2021 17:26:00 0
Memur ve emeklilerin maaslarina yapilan artislar ülkemizin gerçekleriyle örtüsmüyor.

Degerli basin mensuplari, kiymetli kamu görevlisi arkadaslarim,

Hepinizin bildigi gibi memur maas zamlari açiklandi. 

Ne yazik ki, memur ve emeklilerin maaslarina yapilan artislar ülkemizin gerçekleriyle örtüsmüyor. 

Son 10 yildir memur maaslari enflasyonun bile altinda kaliyor ve sürekli eriyor. 

Bu durum küresel salginla birlikte sürdürülemez bir hal almistir. 

Memurlarimiz ve emeklilerimiz, yoksulluk içinde en temel ihtiyaçlarini bile karsilayamaz durumdadir. 

Toplu sözlesme görüsmeleri de etkisiz sendikalar ve malum konfederasyon yüzünden yaralara çare üretmekten uzak kalmaktadir. 

2019 yilinda gerçeklestirilen toplu sözlesme görüsmeleri sonucunda kamu görevlileri ile emeklilerin sosyal ve özlük haklarinda kayda deger bir kazanim saglanamadigi gibi 2020 yili için altisar aylik dönemler halinde yüzde 4’er, 2021 yili için ise yüzde 3’er oraninda zam yapilmasi karara baglanmisti. 

Buna bagli olarak 2020 yili içerisinde memur ve emekli maaslarina enflasyon farki da dahil olmak üzere yüzde 11,56 zam yapilmisken yillik enflasyon yüzde 14,60 olmustur. 

Dolayisiyla geçtigimiz yil memur maaslari resmi enflasyon karsisinda yüzde 3,04 erimis bulunmaktadir.  

TÜIK’in resmi enflasyonu yillik yüzde 14,6 oldu ama çesitli mal ve hizmetler yüzde 28,12; ulastirma yüzde 21,12; gida yüzde 20,61; ev esyasi yüzde 18,04; saglik harcamalari yüzde 16,67 oraninda zamlandi. 

Memur maaslarina 2020 yilinin tamami için ortalama 463,86 TL zam yapildi buna karsilik ayni dönemde dört kisilik ailenin insanca yasamak için vazgeçemeyecegi zorunlu harcamalari 965,10 TL yükseldi. 

Yani yalnizca geçen yil memurun alim gücü aylik tam 501,24 TL azaldi.  

2021 yilina iliskin olarak ise memur maaslarina, yilin her iki yarisi için yüzde 3, toplam kümülatif yüzde 6,1 oraninda zam yapilmasi kararlastirilmistir. 

Buna karsin TCMB enflasyon tahminini yüzde 9,4 olarak güncellemistir. 

2021 yilinda enflasyon hedefine ulasilsa bile memur maaslarinin gerçeklesen enflasyon karsisinda yine en az %3,5 eriyecegi daha simdiden kesinlesmistir. 

Zaten ocak ayinda alinan yüzde 3 zam, mart ayi itibari ile vergi dilimindeki artisa gidecektir. 

Hal böyle olunca memur ve emeklilerimizin alim gücü yildan yila azalmakta, aile bütçesindeki açik her gün biraz daha büyümektedir. 

Enflasyon farkinin alim gücünde bir telafi içermedigi aksine geç kalmis bir mahsuplasma ile memur maaslarina reel anlamda sifir zam yapildiginin tescili oldugu unutulmamalidir. 

Enflasyonun toplumsal boyuttaki en olumsuz etkileri hiç kuskusuz dar ve sabit gelirliler üzerinde görülmektedir. 

Memur ve emeklilerimiz alisveris yapamaz, en temel ihtiyaçlarini dahi karsilayamaz hale gelmistir. 

Ama her ne hikmetse kamuoyunda sanki memurlarin bir eli yagda bir baldaymis gibi afaki maas rakamlari dolasmaktadir. 

Halbuki kamuoyundaki rakamlarla memurlarimizin eline rakamlar arasinda daglar kadar fark vardir. 

Kiymetli arkadaslar, 

Ülkedeki gelir dagiliminda adaletin saglanmasi için en önemli araçlardan bir tanesi benimsenen ücret politikalaridir. 

Ürünlerin fiyatina fahis oranlarda zam gelirken maas artislarinin enflasyonun bile altinda kalmasi, gelir dagilimini bozacak, ekonomik olumsuzluklarin yükünü yalnizca çalisan kesime yükleyecek bir etken olacaktir. 

Bir süredir var olan ekonomik daralmanin yani sira COVID-19 salgininin da etkisiyle tüm dünya ekonomileri zor günlerden geçmektedir. 

Dünyada pek çok devlet bu olumsuzluklari bertaraf etmek için çalisan, çalismayan toplumun tüm kesimlerine dogrudan gelir destegi saglamakta, çesitli sektörlere tesvikler sunmaktadir. 

Ayni sekilde devletimiz de salgin sürecinin olumsuz ekonomik etkilerini azaltmak için degisik sektörlere yönelik ekonomik destek ve tedbirleri hayata geçirmistir. 

Ülkemizde destege en çok ihtiyaç duyan kesimlerden birisi de maaslari enflasyonun bile altinda kalan kamu görevlileri ve emeklilerdir. 

Tüm dünya ülkeleri dar ve sabit gelirli kesime yönelik tedbir alirken ülkemizde enflasyon yüzde 14,6 olmus ama memur maasina yüzde 3 artis yapilmistir. 

Böyle bir uygulama var olan ekonomik sorunlari daha da derinlestirir. 

Memur ve emeklilere yapilacak destek ekonomiye de can suyu olacak piyasalarin canlanmasini saglayacaktir. 

Bu çerçevede kamu görevlilerinin ve emeklilerin maas artislarinin gerçeklesen enflasyon, yoksulluk siniri ve refah payinin temel alindigi bir mantik içinde belirlenmesi lüzumludur. 

Ortaya çikan magduriyetleri gidermek, enflasyona yenik düsen, temel ve vazgeçilmez harcamalar karsisinda eriyen maaslarini telafi etmek ve alim gücünü yükseltmek amaciyla memur ve emeklilere de bir destek paketi açiklanmasini ve kamu görevlilerine ek zam verilmesin talep ediyoruz. 

Bu talebimizi ve gerekçelerini içeren mektuplarimizi bugün ülkemizin 81 ilinden Cumhurbaskanimiza ve Sayin Hazine ve Maliye Bakani’na gönderiyoruz. 

Hazirladigimiz gerçek maas bordrolarini da mektubumuza ekledik ve kamu çalisanlarimizin içinde bulundugu zorlugu ortaya koyduk.  


Yetkililerin memurlarimizi enflasyona ve ekonomik olumsuzluklara ezdirmeyecegini umuyor; maaslardaki erimeyi telafi edecek ek bir zamla salginla mücadelenin kahramanlarinin yüzlerini güldürmesini bekliyor, hepinize saygilar sunuyorum.

Afyon HABERI


Cuma 22 ° / 8 °
Cumartesi 16.9 ° / 7.8 °
Pazar 10.5 ° / 6.5 °