'TÜRKIYE'NIN YENI ANAYASA IHTIYACI AÇIKTIR'

'TÜRKIYE'NIN YENI ANAYASA IHTIYACI AÇIKTIR'

Gündem 4.02.2021 15:39:49 0

1960 darbesinden sonra hazirlanan ve zaman içerisinde bazi maddelerinde yapilan degisikliklere ragmen, mevcut anayasanin suanki ihtiyaçlara cevap veremedigini vurgulayan MHP Afyonkarahisar Il Baskani Mehmet Kocacan, “Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyaci oldugu açiktir” dedi.

                                                        

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan tarafindan geçtigimiz günlerde gündeme getirilen ‘Türkiye'nin yeni bir anayasayi tartisma vakti gelmistir' açiklamasinin ardindan MHP Lideri Devlet Bahçeli’de ‘Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyaci oldugu açiktir’ diyerek destegini dile getirmisti.

Yeni anayasa ile ilgili görüslerini açiklayan MHP Afyonkarahisar Il Baskani Mehmet Kocacan, “Devletin temel yasa yapisini kuran, önemli organlarini ve isleyislerini belirleyen; ayrica temel hak ve özgürlükleri tespit edip, sinirlarini çizen hukuk metinleridir.

Anayasa, bir devletin yönetim biçimini belirtir. Toplumlarin ülke üzerindeki egemenlik haklarinin, bireylerin temel haklarinin hangi kosullar altinda devlet tarafindan kullanilabilecegini belirleyen temel kanunlardir.

Geneli itibari ile bakildiginda mevcut Anayasa olaganüstü sartlarda hazirlanmistir.

Türkiye gelisen, degisen, ilerleyen bir ülke oldugu için ihtiyaçlari bitmiyor”

 

 

Yeni anayasanin, Cumhurbaskanligi Hükümet Sisteme uygun olmasi gerektigini de belirten Baskan Kocacan, “1960 darbesinden sonra hazirlanan ve zaman içerisinde bazi maddelerinde yapilan degisikliklere ragmen suanki ihtiyaçlara cevap vermemektedir. Bilindigi üzere, 9 Temmuz 2018 tarihi itibariyle Cumhurbaskanligi Hükümet Sistemi resmen uygulanmaya baslamis, yönetim hayatimiz bu haliyle güçlenmis, kuvvetler ayrimi arasindaki çizgiler netlesmistir.  Mevcut anayasa eski sisteme göre hazirlanmis, yeni sistemin ve Türkiye’nin suanki ihtiyaçlarini karsilamamaktadir.

Yeni bir anayasa ertelenemez.

Gelisen ve büyüyen Türkiye’nin önünü açmak için yeni bir anayasa ihtiyaçtir. MHP yeni bir anayasa konusunda Cumhur Ittifaki'nin birlestirici ve kucaklayici suuruyla hareket edecek, üstüne düsen demokratik görevleri çekinmeden yerine getirecektir. MHP'nin, görüsü ve düsüncesi de bu yöndedir “

 

“YENI ANAYASADAN BEKLENTILERIMIZ”

MHP’nin yeni anayasayla ilgili beklentilerini de açiklayan Baskan Kocacan, “Yeni anayasayla birlikte; düsünce ve ifade özgürlügünün saglam esaslara baglanmasi, milli birlik ve kardeslik baglarinin sürdürülebilir ve süreklilik arz eden demokratik kriterlerle bagitlanmasi, devlet ve millet arasindaki karsilikli sorumluluklarin sarih bir sekilde bagdastirilmasi, yeni yönetim sistemiyle örtüsen devlet yapisinin baglayiciligi ve hukuk mevzuatindaki gerekli düzenlemelerin yapilmasi mutlak surette ve öncelikle ele alinmalidir.

Anayasa’nin ana fikrini teskil eden Türkiye’nin bölünmez bütünlügü, üniter siyasi yapisi ile dilinin Türkçe oldugu ilkesi farkli yorumlara açik olmayan ve herkesi baglayan kurulus ilkeleridir. Ve böyle kalmalidir.

Türkiye Cumhuriyeti tek millet, tek devlet, tek vatan, tek bayrak, tek dil esasina dayali milli ve üniter bir devlettir.

Yeni anayasa, bu vesileyle tekrarladigimiz milli ve tarihsel haklarimizi muhafaza etmelidir”

Afyon HABERI


Pazartesi 22.4 ° / 8 °
Salı 20.9 ° / 8.6 °
Çarşamba 21.9 ° / 9.2 °