“2021 yilinda dijital olgunluk seviyemizi daha da yükseltmeyi hedefliyoruz”

“2021 yilinda dijital olgunluk seviyemizi daha da yükseltmeyi hedefliyoruz”

Bilim-Teknoloji 10.02.2021 10:22:00 0
“2021 yilinda dijital olgunluk seviyemizi daha da yükseltmeyi hedefliyoruz”

Türkiye’nin ilk hayat sigortasi sirketi olarak kurulan Anadolu Hayat Emeklilik, sektörde 30 yili geride birakti.

30 yillik birikimin sagladigi tecrübeyle, ülke ekonomisine katma deger yaratmaya devam ettiklerini dile getiren Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Yilmaz Ertürk: “Sirketimiz 2020 yili gibi zorlu bir dönemde basarili sonuçlar elde etti.

Yili gönüllü ve otomatik katilim toplamindan olusan bireysel emeklilik sistemi fon büyüklügünde özel emeklilik sirketleri arasinda ilk sirada tamamladik. Sirketimizin fon büyüklügü %33,1 artisla 30,5 milyar TL'yi, katilimci sayisi ise %5,9 artisla 1,9 milyon kisiyi asti. Hayat sigortalarinda ise 1,7 milyar TL tutarindaki prim üretimi ile sektör ortalamasinin üzerinde büyüdük” dedi.

 

“Yurt içi tasarruflarin artirilmasinda Bireysel Emeklilik Sistemi’ne önemli görevler düsüyor”

Bireysel emeklilik ve hayat sigortasi sektörlerine yönelik degerlendirmelerde bulunan Yilmaz Ertürk, pandemi döneminde tasarruf bilincinin arttigini ve güvencenin öneminin daha iyi anlasildigini söyledi. Yurt içi tasarruflarin artirilmasi gerektigi konusuna dikkat çeken Ertürk: “Yurt içi tasarruflarin ülkemiz Gayri Safi Yurt içi Hasila’ya orani %25’ler seviyesinde. Tasarruf Yatirim Dengesi’ne göre Türkiye’nin tasarruflari, ihtiyaç duydugu yatirimlari

finanse etmeye yetmiyor

. Bu nedenle dis tasarruflara bagimlilik olusuyor

. Bireysel Emeklilik Sistemi yurt içi tasarruf açiginin azaltilmasinda kritik öneme sahip.

Pandemi gibi olagan disi bir dönem gösterdi ki bireyler, gelecege yönelik belirsizlikler sebebiyle kaygi duymaya baslayinca tedbir amaçli tasarruf yapmaya basliyorlar. Ekonomik açidan sikintili geçirilen bu dönemde biriktirmenin ne kadar kiymetli oldugu anlasildi.

Gerek bireysel emeklilik fon büyüklügü gerekse birikimli hayat sigortasi prim üretiminde bu dönemde yüksek büyüme oranlarina ulasildi.

Bu yil hayata geçirilmesi beklenen tüm düzenlemeler de sektörümüzün daha da büyümesine önemli katkilar saglayacaktir” diye konustu.

 

“Sigorta sektöründen BIST Sürdürülebilirlik Endeksi’ne giren ilk sirket olduk”

Anadolu Hayat Emeklilik’in 2020 yilinda bir ilki gerçeklestirdigini belirten Ertürk; “Hayat ve hayat disi sigorta ve reasürans sirketlerinden olusan sigorta sektöründen BIST Sürdürülebilirlik Endeksi’ne kabul edilen ilk sirket olduk.

Borsa Istanbul’da islem gören ve kurumsal sürdürülebilirlik performanslari üst seviyede olan 58 sirket endekste yer aliyor.

Sirketlerin çevresel, sosyal, kurumsal yönetim, insan ve çalisan haklari ile seffaflik konularinda uluslararasi sürdürülebilirlik kriterlerine göre degerlemeye tabi tutuldugu BIST Sürdürülebilirlik Endeksi’nde Is Bankasi Grubu’na bagli dördüncü sirket olarak yer almaktan mutluluk duyuyoruz” dedi. 

 

Robotlar tarafindan yönetilen varlik toplami artiyor”

Varlik yönetiminde son 10 yilin en önemli yeniliklerinden birinin robot fon danismanligi hizmeti oldugunu belirten Ertürk: “Robo-danismanlik hizmetleri hizla gelisiyor.

Dünyada 2017 yilinda fon robotlari tarafindan yönetilen varlik toplami 298 milyar USD iken, 2025 yilinda bu rakamin 2,8 trilyon USD’yi asacagi tahmin ediliyor. Bireysel emeklilik sektörü, Türkiye’de robo-danismanligin büyümesi ve gelisimi için çok uygun bir sektör. Hayata geçirdigimiz ve halen sektörümüzde ilk ve tek olan robot fon danismanligi hizmetimiz FonMatik ROBO, hizli bir sekilde büyüyor.

Bu hizmetimizden yararlanan bireysel emeklilik katilimcilarimiz, 2020 yilinda birikimlerini kendilerine en uygun fonlarda tatminkâr reel getirilerle degerlendirme imkâni buldular. FonMatik ROBO’ya emanet edilen fon büyüklügünün Sirketimiz gönüllü BES toplam fon büyüklügündeki payi yüzde 7,1. Yani her 100 TL’nin 7 TL’sini FonMatik ROBO yönetiyor. 2020 yil sonu itibariyla 45 bin müsterimizin tercih ettigi FonMatik ROBO tarafindan yönetilen fon büyüklügü de 1,8 milyar TL seviyesinde” dedi. 

 

“2021 yilinda dijital olgunluk seviyemizi daha da yükseltmeyi hedefliyoruz”

Pandemi döneminde Anadolu Hayat Emeklilik müsterilerinin satis ve satis sonrasi hizmet talepleri için dijital kanallari daha fazla kullanmaya basladigini söyleyen Ertürk; “Covid-19 salgini, tüm dünya ve sektörler üzerindeki etkisini sürdürürken tüketici davranis ve önceliklerinde degisimi de beraberinde getirdi.

Bu çerçevede 2020 yili, ürün ve hizmetlere ulasmada dijital kanallarin öne çiktigi bir yil oldu.

Müsterilerimizdeki bu davranis degisikliginin kalici olmasini bekliyoruz. 2021 yilinda inovasyon ve dijitallesme vizyonumuzla müsterilerimizin hayatini kolaylastiran çözümler üretmeye devam edecegiz. Dijital olgunluk seviyemizi daha da yükseltmeyi hedefliyoruz” diye konustu.

Afyon HABERI


Perşembe 18.4 ° / 8 °
Cuma 20.3 ° / 8.2 °
Cumartesi 13.8 ° / 6.8 °