“Saglikli nesiller için ‘Yesilay Hep Benimle’ diyoruz”

“Saglikli nesiller için ‘Yesilay Hep Benimle’ diyoruz”

Saglik 1.03.2021 11:46:08 0
“Saglikli nesiller için ‘Yesilay Hep Benimle’ diyoruz”


 

Bu yil 101’inci yasini kutlayan Yesilay, 1 – 7 Mart Yesilay Haftasi’ni “Yesilay Hep Benimle” mesajiyla kutluyor. Tütün, alkol, madde, kumar ve internet bagimliliklariyla mücadelesini araliksiz sürdüren kurum,  bagimliliklardan uzak, iyi ve saglikli yasamin önemini vurguluyor. Türkiye genelinde 120 subesiyle çalismalarini sürdüren Yesilay, 81 Ülke Yesilayi ile de bagimlilik alanindaki deneyimini uluslararasi arenada paylasiyor. 

Yesilay olarak bagimliliklarla ilgili farkindalik olusturmak için pek çok proje yürüttüklerini belirten Yesilay Afyonkarahisar Sube Baskani Dr. Yusuf GÖKÇE sunlari söyledi:

“Yesilay olarak, 101 yildir vatandaslarimizin hayatini etkileyen bagimlilik türleriyle mücadelemizi sürdürüyoruz. Öncelikle küçük yaslardan itibaren iyi yasam aliskanliklarinin kazandirilmasini ve bu aliskanliklarla büyüyen çocuklarin yasam boyu bagimliliklardan uzak kalmasini amaçliyoruz; diger yandan da bagimli bireylere ve ailelerine Yesilay Danismanlik Merkezi (YEDAM) çatisi altinda ücretsiz psikolojik ve sosyal destek sagliyoruz. 
Türkiye genelinde 120 Yesilay subesi bulunuyor ve güçlü bir teskilat yapisiyla ülkemizin her kösesinde faaliyet gösteriyoruz.
 Sehrimizde de her zaman vatandaslarimizin yanindayiz.
 Bu mesajimizi bir kez daha vurgulamak için Yesilay Haftasi’ni ‘Yesilay Hep Benimle’ mesajiyla kutlayacagiz.
 Afyonkarahisarlilari  bizimle birlikte kutlama yapmaya ve ‘Yesilay Hep Benimle’ demeye çagiriyoruz.” 

Yesilay’in büyük bir aile oldugunu vurgulayan GÖKÇE “Yesilay olarak tüm paydaslarimizla çok güçlü iliskiler içindeyiz ve onlarin çalismalarimiza verdikleri desteklerle bagimliliklarla mücadelemiz daha da güç kazaniyor. 
Yesilay Haftasi’nda da heyecanimiza ortak olmalarindan mutluluk duyacagiz” dedi.

Bagimliliklarla mücadele farkli projelerle devam ediyor

Sanatin, sporun ve egitimin etkisinden yararlanarak bagimliliklari önlemek için var gücümüzle çalisiyoruz. Türkiye Bagimlilikla Mücadele Egitim Programi (TBM) ile basta çocuklar ve gençler olmak üzere toplumun genelinde farkindaligin artirilmasini hedefleyen Yesilay, bu hedef kitlenin saglikli yasam prensiplerine yönelik bilgilendirilmesi ile bagimliligin önüne geçilmesini amaçliyor. 
Çocuk ve gençlerde bagimlilik konusundaki farkindaligin artmasi için ayni zamanda 11 yildir T.C. Millî Egitim Bakanligi ile “Saglikli Nesil, Saglikli Gelecek Yetenek Yarismasi” düzenleniyor. “Bagimlilik” konulu bu yarismaya ilkokul, ortaokul ve lise ögrencileri katilabiliyor. 

2016 yilindan bu yana bagimliliklara dikkat çekmek amaciyla düzenlenen Uluslararasi Yesilay Karikatür Yarismasi’na her yil dünyanin pek çok ülkesinden sanatçilarin bagimlilikla ilgili dikkat çekici eserleri basvuruyor.
 Yesilay’in sinemanin dilinden ve etki alanindan yararlanmak amaciyla T.C. Kültür ve Turizm Bakanligi destegiyle düzenledigi 5. Saglikli Fikirler Kisa Film Yarismasi’nin basvurulari da devam ediyor. 

YEDAM’dan bagimlilara ve ailelerine ücretsiz destek

Yesilay, Türkiye geneli ve KKTC’de toplam 100 Yesilay Danismanlik Merkezi (YEDAM) ile hizmet veriyor. YEDAM’lara tüm Türkiye’den 115 YEDAM Danisma Hatti üzerinden ulasilabildigini hatirlatan Dr. Yusuf Gökçe “Subelerimiz ile YEDAM’lar arasinda güçlü bir is birligimiz var.
 Böylece bagimlilara ve ailelerine dogru yönlendirmelerde bulunabiliyoruz. 
YEDAM’in tamami bagimlilik alaninda uzman psikolog ve sosyal hizmet uzmanlarindan olusan ekibi; tütün, alkol, madde, kumar ve internet bagimliliklari konusunda bilgi verme, dogru yönlendirme, danismanlik ve ayaktan terapi hizmetleri sunuyor. Bagimlilar ve aileleri YEDAM’in sundugu psikolojik danismanlik ve rehabilitasyon desteginden ücretsiz yararlanabiliyor” dedi.

Yesilay Yasam Becerileri Egitim Programi 81 ilde uygulanacak

Ögrencilerin bagimlilik riskinden uzak bir yasam sürmesini, olumlu davranis degisiklikleri ve aliskanliklar kazanmasini ve kendini riskli ortam ve durumlardan korumasini saglayacak etkinliklerden olusan okul temelli, koruyucu – güçlendirici bir program olan Yesilay Yasam Becerileri Egitim Programi (YYBE), pilot uygulamasinin tamamlanmasinin ardindan 81 ilde yayginlasacak. Saglikli yasam, saglikli birey, saglikli toplum perspektifiyle ögrencinin çok yönlü gelisimini saglamayi hedefleyen programin hedef kitlesi sigara, alkol ya da diger maddeleri denememis veya denemis ancak kullanici olmayan 7. sinif ögrencilerinden olusuyor. 

2021 yili itibariyle ilk etapta 81 ilden yaklasik 200 formatör (egitici egitmeni) yetistirilmesi, bu formatörler tarafindan okullarda uygulamalarin baslatilmasi, devam eden süreçte uygulayici egitimleri düzenlenerek 81 ildeki okullarda YYBE’nin 7.sinif ögrencilerine yönelik olarak yaygin sekilde uygulanmaya baslanmasi hedefleniyor. 


Yesilay kulüpleriyle çocuklara ve gençlere ulasiyor

Genç Yesilay kulüpleri, 88 üniversitede bagimliliklarla mücadele etmek, toplumsal saglik bilinci gelistirmek ve saglikli nesil anlayisinin yerlesmesi için çalismalarini ara vermeden sürdürüyor.

Yesilay gönüllüsü ögrenciler bu çalismalar kapsaminda Yesilay’in üniversitelerde tanitilmasi, bagimliliklarla mücadele için ilgili üniversitelerde projeler gelistirilmesi ve çesitli egitimlerin verilmesi gibi faaliyetlerde bulunuyor.
Yesilay’in önleyici ve koruyucu hizmetler kapsaminda yürüttügü Benim Kulübüm Yesilay projesi ile de ilkokul ve ortaokul ögrencilerinde bagimliliklara karsi farkindalik olusturulmasi hedefleniyor.

Bugüne kadar 30 bin ögrenciye ulasan proje kapsaminda ögrencilere hem Yesilay hakkinda bilgi veriliyor hem de farkli etkinliklerle okullarinda Yesilay kulübü kurmalari için tesvikte bulunuluyor. 

 

Yesilay Hakkinda
1920 yilinda faaliyete baslayan Yesilay, insan onurunu ve sayginligini temel alan, toplumu ve gençligi ayrim gözetmeden zararli aliskanliklardan korumak için çalisan, milli ve ahlaki degerleri gözeterek bagimliliklarla mücadele eden; ulusal ve uluslararasi düzeyde önleyici ve rehabilite edici halk sagligi ve savunuculuk çalismalari yürüten bir sivil toplum kurulusudur.

Alkol bagimliligiyla mücadele hedefiyle kurulmus; kurulusundan günümüze bagimlilik türleri arttikça Yesilay’in tüzügüne yeni çalisma alanlari eklenmistir. Alkolden sonra tütün, uyusturucu madde, kumar ve internet bagimliligi mücadele alanlarina dahil olmustur.

Türkiye genelinde 120 Yesilay subesi, dünya genelinde 81 Ülke Yesilay’i bulunmaktadir. 2015 yilinda Yesilay Danismanlik Merkezi (YEDAM) kurulmustur.

115 Danisma Hatti ile çagri merkezi hizmeti vermeye baslayan Yesilay Danismanlik Merkezi (YEDAM), su an Türkiye genelinde ve KKTC’de aktif olarak 100 Yesilay Danismanlik Merkezi (YEDAM) ile bagimlilik alaninda profesyonel psikolog ve sosyal hizmet uzmanlarindan olusan kadrosu ile psikolojik ve sosyal hizmet destegi saglamaktadir.

Toplumu bagimliliklardan korumak ve bilinçlendirmek için yaptigi çalismalarindan dolayi Yesilay, 1934 yilindan bu yana “Kamuya Yararli Cemiyetler” arasinda yer almaktadir. BM Ekonomik Sosyal Konsey (ECOSOC) Özel Danismanlik Statüsüne ve Avrupa Kalite Yönetimi Vakfi (EFQM) “Türkiye Mükemmellik Ödülü’ne” sahip olan kurulusudur.

Afyon HABERI


Pazar 24.9 ° / 8.6 °
Pazartesi 22.4 ° / 8 °
Salı 20.9 ° / 8.6 °