DÜNYA SU GÜNÜ

BARAJIN DOLULUK ORANI YÜZDE 12.4

Dünya 22.03.2021 12:34:41 0
DÜNYA SU GÜNÜ

  Afyonkarahisar Belediyesi Su ve Kanalizasyon Müdürlügü; 22 Mart Dünya Su Gününde küresel isinmanin olumsuzluklarina dikkat çekerek, içme sularinin daha tasarruflu kullanilmasi konusunda vatandaslarimiza çagrida bulundu.

 

 

Dünyadaki her seyde oldugu gibi su kaynaklari da sinirsiz degildir. Özellikle küresel isinma, iklimsel degisiklikler ve artan nüfus göz önünde bulunduruldugunda dünyadaki su kaynaklari git gide tükenmektedir.

Meteorolojik verilere göre ülkemiz, 2020 yilinda son yillarin en kurak yillarindan birini yasadi.

Bu kuraklik ülkemizde bazi illerde son 70 yilin bazi illerde ise son 91 yilin en kurak yili oldu.

Bu kurakliktan dolayi Ilimizin içme suyu kaynagindan biri olan Akdegirmen Barajinin doluluk oraninin %12,4 seviyesine kadar geriledigini belirten Afyonkarahisar Belediyesi yetkilileri, vatandaslarimizi su kullaniminda dikkatli olmaya çagirdi.

           Yapilan açiklamada su görüslere yer verildi;

Afyonkarahisar Belediyesi Su ve Kanalizasyon Müdürlügü olarak abonelerimizin su sikintisi yasamamasi için 7 gün 24 saat çalismalarimizi sürdürsek de vatandaslarimiz bizlere destek olarak, suyu israf etmeden, tasarruflu kullanmalidir.

Barajlarimizin doluluk orani düsük olmasina ragmen alternatif su kaynaklarimiz bulunmakta olup, barajdaki mevcut suyu kullanma süresini daha uzun zaman dilimine yaymanin, vatandaslarimizin elinde oldugu unutulmamalidir. Su sikintisinin uzun süre boyunca gündeme gelmemesi için mümkün oldugu ölçüde tasarruf yapilmalidir. 

 

 SU TASARRUFU YÖNTEMLERI…

        Su ve Kanalizasyon Müdürlügü yetkilileri, Evde uygulanabilecek 8 adet su tasarrufu yöntemini söyle siraladi:

 

1 . Evdeki arizali ve bosa akan musluklar tamir edilirse yilda 18 ton suyu kurtarabiliriz.

 

2. Bulasiklar elde degil de makinede yikandiginda yilda ortalama 40 ton su kurtarmak mümkündür.

 

3. Çamasir makinelerini her seferinde tam dolu çalistirirsak yilda 9 ton su tasarrufu saglanabilir.

 

4. 4 kisilik bir ailede dis firçalarken ve tiras olurken kapatilan musluklardan yilda 48 ton su tasarrufu elde edebiliriz.

 

5. Dus süresi 1 dakika azaltilarak yilda kisi basina 16 ton su tasarrufu saglanmis olur. Ayrica dus basliklarinda su akisini azaltan ancak basinç artiran basliklar kullanilabilir.

 

6. 4 kisilik bir ailenin her ferdi, sifonu günde bir kez amaci disinda çekerse, yilda 16 ton suyu bosa harcamis olur. Örnegin yerden bir ip parçasi veya kagit parçasi alip sifonu çöp olarak kullanmak sonrasinda da sifonu çekmek bosa su harcamamiza sebep olur. Ihtiyaca göre kademeli sifonlar tercih edilmelidir.

 

7Balkon ve merdivenleri temizlerken hortumla yikamak yerine, kova kullanilarak yapilan temizlikte yilda 16 ton su tasarrufu saglanabilir.

 

8. Sebze ve meyveleri elde yikamak yerine su dolu bir kapta yikayarak, yilda ortalama 18 ton su kurtarilabilir.

 

Tüm bunlari yaparak yilda 181 ton suyu kurtarmak sizin elinizde…181 ton su 4 kisilik bir ailenin 1 yillik su ihtiyacina esittir. Tüm bunlar yapilarak hem su tasarrufu yapilmis olur hemde su faturasi azalir.

 

 


Perşembe 18.4 ° / 8 °
Cuma 20.3 ° / 8.2 °
Cumartesi 13.8 ° / 6.8 °