Ikinci el otomobilde bahar zammi kapida

Asayis 1.01.2018 00:00:00 0
Ikinci el otomobilde bahar zammi kapida

Gökçe KARAKÖSE, Özgür KUMANOVALI / ISTANBUL, (DHA)- Geçen yil pandemi nedeniyle fiyatlarin artis gösterdigi ikinci el otomobil piyasasinda, düsüs yasandi. Baharla birlikte tatil planlarinin ikinci el piyasasini hareketlendirecegini ve fiyatlara zam gelecegini belirten Garaj Avrasya Yönetim Kurulu Baskani Mehmet Ali Özkan, “Önümüzdeki ay itibariyle ikinci elde yüzde 5 ila 10 arasi zam yapilabilir” dedi.

Koronavirüs vatandasin kisisel izolasyon tedbirlerini artirinca, bu durum ikinci el araba fiyatlarinin uzun süre yüksek seviyelerde seyretmesine neden oldu. Kasim ayiyla birlikte son bulan fiyat yükselisleri, ikinci el araba almak isteyenleri de harekete geçirdi. Araba satin almak isteyenler için bu dönemin uygun oldugunu söyleyen Garaj Avrasya Yönetim Kurulu Baskani Mehmet Ali Özkan, “Dünyada her sektör son 1 senedir koronavirüsle baslayan süreçte çok ciddi yaralar aldi. Otomotiv sektörü çok iyi gidiyordu. Bir ara ikinci el fiyatlari neredeyse 2 katina kadar çikti. Koronavirüsle beraber insanlar ‘ben toplu araca binmemeliyim’ diyip arabaya olan ragbeti artirdi ama son çeyrekte sifir araba fiyatlari, neredeyse ikinci elden ucuza geldi. Bu durum ikinci el piyasasini çok ciddi etkiledi. 100 liraya bir araba aliyorsunuz, 110 liraya satacaksiniz ama ayni arabanin sifiri 90 lira. Böyle oldugu için su an ikinci el piyasasi duragan. 3-4 aydir ciddi duraganlik var. Ama geçenlerde taksit sayisi 60’a çikti, biraz daha önümüzü görmeye basliyoruz” diye konustu.

NISAN-MAYIS AYINDA YÜZDE 10’LUK ARTIS BEKLENIYOR

Araba almak isteyenler için bu dönemin uygun olduguna vurgu yapan Özkan, “Su an ikinci elde fiyatlar çok cazip. Eger ihtiyaci görecek araba almak isteyenler varsa; ikinci elde de sifirda da ciddi bir firsat var. Önümüzdeki ay itibariyle ikinci el uzun süredir zam yapilmadigi için yüzde 5 ila 10 arasi zam yapilir diye düsünüyorum” dedi.

Bu dönemin hareketli oldugunu belirten Özkan, “Bahar da geldi. Kisi bir sekilde atlattik ama herkes simdi tatile, memleketine gitmek isteyecek bu da araba ihtiyacini artiracak. Yüzde 30 ila 50 artar diyemiyoruz çünkü henüz onu gösterecek bir göstergemiz yok. Satmak isteyenler su an satarsa zarar edebilirler. Nisan-Mayis gibi fiyatlar çok daha yerine gelecektir” ifadelerini kullandi.

KILOMETRE HILELERI YAPILIYOR; GÜVEN ÖNEMLI

Ikinci el araba alacaklara tavsiyelerde bulunan Özkan, su uyarilarda bulundu:

“Sifir araçlarda belli bir grup, belli bir kilometreye gelmis, bazi kazalari olan araçlarin beyinlerini sifirlayarak satiyor. Araba aslinda 5 bin ya da 10 binde ama bununkini sifirlayarak ya da kazasini kamufle ederek oradan ciddi rant elde eden bir grup var. Ekspertiz müessesi devreye girdi. Burada bir galerici ‘filanca ekspertiz’ dediginde ona götürmek yerine, farkli bir tarafsiz ekspertize götürülebilir. Her sey teknolojiyle A’dan Z’ye açiga çikiyor. Kazasi var mi?, Kilometredeki durumu nedir? Bunlarin hepsini ögrenebiliyoruz. Devletin de yetkilendirdigi kurumlar oldugu için iyi bir ekspertiz raporu her seyi çözecektir. Bir galeriden araba alirken de arkasinda kimin oldugunu iyi bilmek gerekiyor. Ne is yaparsaniz yapin, önce güven gerekiyor.”

“KONTROL ITIMATA MANI DEGIL”

Kontrolün itimata mani olmadigina dikkat çeken Özkan, “Benim o kisiye güvenmem onu kontrol etmeme engel degil, dolayisiyla ekspertizlerden bunu çok rahat alabiliriz. Plaka sorgulama, kaza sorgulama ve kilometre sorgulama var. Ama araba hiç yetkili servise gitmediyse sicili çikmayabilir. Onun disinda her arabanin tarihçesi bellidir” dedi.

YASAL HAKLAR ARANMALIDIR

Sifir ya da ikinci el araba satin alirken hile ile karsilasanlarin yasal haklarini çok rahat arayabilecegini ifade eden Özkan, “Böyle bir durumla karsilasanlar haklarini çok rahat arayabilirler. Bu sorundan arabayi aldigi galeri de sorumludur. Mahkemelerde de bu konuda alinmis net kararlar vardir. Bu ayipli mal olarak bilindigi için karsiligini ödeyecektir. Otomotiv sektörü eski yillara göre çok daha denetim altinda. Çok büyük spekülasyonlar çok büyük hileler olmuyor. Yapanlar var ama bunlarin sayisi çok az. Biz tedbirli olacagiz ve iyi bir arastirma yapacagiz. Elimizin altinda teknoloji var. Bir sey almak istedigimiz zaman önümüze çok fazla seçenek geliyor. Alacagimiz seyi iyi arastirdigimizda bu sikintilari yasamayiz diye düsünüyorum” diye konustu.


Cumartesi 24.7 ° / 6.9 °
Pazar 24.9 ° / 8.6 °
Pazartesi 22.4 ° / 8 °