Yasam konforuna panik atak freni

Panik atagin aniden baslayan ve 10 dakikada en yüksek düzeye çikan korku ve kaygi oldugunu ifade eden Özel Esentepe Hastanesi Klinik Psikoloji Bölümü’nden Uzm. Psk. Dildade Demirören, “Birçok ruhsal ve bedensel rahatsizlik, panik ataga benzer belirtiler g

Gündem 30.03.2021 11:56:00 0
Yasam konforuna panik atak freni

BURSA (IGFA) - Panik atak, aniden baslayan ve düzenli olarak ortaya çikan bir korku hissi ve anksiyete bozuklugu olmaktadir. Panik atagin aniden baslayan ve 10 dakikada en yüksek düzeye çikan korku ve kaygi oldugunu ifade eden Özel Esentepe Hastanesi Klinik Psikoloji Bölümü’nden Uzm. Psk. Dildade Demirören, “Birçok ruhsal ve bedensel rahatsizlik panik ataga benzer belirtiler gösterebilmektedir. Bu nedenle belirtiler mevcut ise öncelikle bir hekim tarafindan degerlendirilmesi gerekmektedir” uyarisinda bulundu.

Her insanin belli zamanlarda korku ve panik hissi yasayabilecegini söyleyen Demirören, “Bu his gergin, stresli veya tehlikeli durumlarda beynin verdigi dogal bir tepkidir. Fakat panik atak bozuklugu olan bir kisi anksiyete, panik, korku ve stres duygularini hem düzenli olarak hem de genellikle sebepsiz yere hisseder” dedi.

KALABALIK AÇIK ALAN VE MEKAN KORKULARI

Bazi insanlarda panik atagin yaninda, ‘agorafobi’ olarak adlandirilan kalabalik açik alan ve mekân korkusunun da eslik edebilecegine dikkat çeken Uzm. Psk. Dildade Demirören, “Agorafobinin nedeni, kisinin atak aninda içinde bulundugu durum ve panikten çikamayacagini hissetmesinden dolayi ortaya çikmaktadir” açiklamasinda bulundu.

Panik atak belirtilerinin kolayca baska hastaliklarin belirtileri ile karistirilabilecegini söyleyen Demirören, semptomlara dikkat edilmesi ve iyi analize edilmesi gerektigini vurguladi.

Panik atak belirtileri hakkinda açiklamalarda bulunan Uzm. Psk. Dildade Demirören, söyle devam etti: “Panik atak rahatsizliginda en yaygin olarak görülen belirtiler arasinda çarpinti, kalp atislarinin duyulmasi, terleme ve sicak basmasi, titreme veya sarsilma, nefes darligi, gögüs agrisi, bulanti veya karin agrisi, bas dönmesi, sersemlik, kontrolünü kaybetme hissi, uyusma, ölüm korkusu ve ürperme bulunmaktadir” ifadelerini kullandi.

Tedavi edilmeyen panik atagin yasam konforunu ciddi anlamda bozabilecegine dikkat çeken Demirören, “Panik atak, kisinin sosyal hayatini olumsuz etkilemektedir. Özellikle yogun korku ve kaygi hissi yasam kalitesini düsürür” dedi. Panik atagin tek basina bir hastalik olmadigini dile getiren Demirören, hekim tarafindan degerlendirme yapildiktan sonra psikolog veya psikiyatri destegi alinmasi gerektigini vurguladi.

 

 

 


Cumartesi 13.8 ° / 6.8 °
Pazar 12.2 ° / 3.7 °
Pazartesi 17.2 ° / 0.9 °