“Bu Devlete Bu Millete Bu Anayasaya Sadakat Elbette Istenecek”

“Bu Devlete Bu Millete Bu Anayasaya Sadakat Elbette Istenecek”

Siyaset 8.04.2021 17:22:00 0
“Bu Devlete Bu Millete Bu Anayasaya Sadakat Elbette Istenecek”

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Baskan Vekili Ali Özkaya, TBMM’de görüsülerek kabul edilen Güvenlik Sorusturmasi ve Arsiv Arastirmasi Kanunu hakkinda Genel Kurul’da açiklamalarda bulundu.

“Bu Devlete Bu Millete Bu Anayasaya Sadakat Elbette Istenecek”

Milletvekili Özkaya Meclis Genel Kurulunda yaptigi konusmada, kanunun bir buçuk yildan fazla süredir üzerinde çalistiklarini ifade ederek, yogun bir emek ve gayretin neticesinde genel kurula sunuldugunu kaydetti. Kanunun 1994 yilinda 1402 sayili kanunun kismen degistirilmesi ile uygulanmaya baslandigini hatirlatan Milletvekili Özkaya, 15 Temmuz darbe girisimi neticesinde yasanan sikintilar ile birlikte KHK ile yeniden düzenlendigini animsatti.

Anayasa Mahkemesi tarafinda iptal edilen uygulamanin neden iptal edildigine de açiklik getiren Özkaya, “Anayasa Mahkemesi 2 iptal karari verdi. birincisi 48 maddedeki ikincisi de 4045 ikinci fikrasi bu erisimle ilgili.

Birde hak ihlali karari verdi, 18 yasindan önce suç isleyen yüz kizartici bir suç isleyen bir memurun görevinden alinip alinmamasi ile ilgili. Anayasa kamu görevinde çalistirilacak kisiler bakimindan güvenlik sorusturmasi ve arsiv arastirmasi yapilmasi yönünde düzenlemelerin getirilmesi kanun koyucunun takdir ve yetkisindedir demis ve meclise yetkiyi vermistir

. Kanun ilk defa veya yeniden göreve atanacaklar hakkinda, terör örgütleri, suç örgütleri, yabanci devlet kurumlari ve kisiler ile ilisigi, kamu görevinden mahrumiyeti olup olmadigi gibi konularin arastirilmasini kapsamaktadir. Bunlarinda da kanunla nasil kim tarafindan yapilacak belirlenmistir. Belirlenen komisyon tarafindan toplanan verilerin incelemesini öngörmüstür. Ayrica bu toplanan veriler devlet tarafindan saklanacak, kimseyle paylasilmayacak ve 2 yilin sonunda silinecektir

. Degerlendirme komisyonu cumhurbaskanligi'nda idari isler baskaninin görevlendirecegi bir üst kademe yöneticisi Türkiye millet meclisi baskanligina genel sekreter yardimcisi nin bakanliklarla bakan yardimcisinin diger kamu kurum ve kuruluslarinda en üst yöneticinin görevlendirecegi bir üst kademe yöneticisinin üniversitelerde rektör yardimcisinin valilik vali yardimcisinin baskanliginda teftis denetim personel ve hukuk birimleri ile uygun görülecek diger birimlerde birer üyenin katilimiyla baskan dahik en az 5 kisiden ve tek sayida olacak sekilde olusturulur” dedi.

“Kanun Anayasa Mahkemesi Karari Dikkate Alinarak Hazirlandi”

Anayasa Mahkemesi kararini dikkate alarak uzun bir çalisma neticesinde kanunun hazirlandigini ifade eden Özkaya,

“Kanun Güvenlik Sorusturmasi ve Arsiv Arastirmasi yapmakla görevli olanlarin kimler olacagini, kisisel verilerin ne olacagi, nasil saklanacagi belirtildi. Kanun ile devletin a sinifi kadrolari, yani istihbarat görevlileri, hâkimler, savcilar Milli Savunma Bakanligi’nda silahli görev yapan kuvvetleri, Emniyet teskilatinda görev yapacak kisiler, infaz koruma memurlari stratejik olarak önemli görevlerdeki kisilere güvenlik sorusturmasi ve arsiv arastirmasi yapilacak.

Diger görevlilere de yalnizca arsiv arastirmasi yapacagiz. Arsiv arastirmasi devletin mevcut kayitlarindaki belgelerle sinirlidir.

Bu kanun mevcut çalisanlara degil, bundan sonra göreve baslayacak olanlara uygulanacaktir.

Yine 18 yasindan küçük olanlarla ilgili adli sicil kanunumuzun 10. maddesi son fikrasinda ancak küçük çocuklar için savciliklar ve mahkemeler kesinlesmis kararlar isteyebilir. Küçükler için hiçbir sekilde güvenlik sorusturmasi ve arsiv arastirmasi diye bu belgelere istenemez, kesinlesmis olan bir mahkeme karari istenmedigi için devam edenlerle istenemez.” dedi.

“Devlet Kisinin Problem ve Sorunu Varsa Elbette Görecek”

Kanunun devletin ve milletin güvenligini korumak için, dogru kisilerin devlet görevlisini olmasini sagladigini ifade eden Özkaya, “Örnegin, Aile Sosyal Hizmetler Bakanligi yurduna bir ögretmen atiyorsunuz.

KPSS’den 95 almis girmis ise baslamis, ama güvenlik sorusturmasi ve adli sicil belgesinde hiçbir sorun yok.

Fakat diyelim ki cinsel istismar ile ilgili yargilaniyor agir ceza mahkemesinde. Simdi siz diyebilirsiniz ki efendim kesinlesmemistir, suç yoktur, sanik degildir, mahkum olmamistir. Iste tam da burada kanunla olusturulan 5 kisilik komisyon bu kisinin memuriyete atanip atanmayacagi hususunda karar vererek, atamaya yetkili makama sunacak.

Dünyanin tüm ülkelerini hemen hemen inceledik, hepsinde benzer kanunlar var

. Devletler kamu hizmetini, kamu görevini nitelikli personeller araciligi ile yapabilir. Kamu hizmetine girmek, anayasanin 70. Maddesine göre her türk vatandasinin hakkidir, bunda süphe yok. Ancak bu kisilerin suç islemesi, liyakati, ehliyeti, problemleri varsa bunlari devlet elbette görecek” dedi.

 

Kanunun Türkiye’de yakin tarihte yasanan olaylara bakildiginda önemli bir ihtiyaç oldugunu belirten Milletvekili Özkaya, “Tüm siyasetnameler ve tarihimiz boyunca yazilmis eserlere baktigimizda hepsinin vurguladigi en temel birkaç kavram var adalet, ehliyet, liyakat, nizam ahlak.

Bunlari korudugumuz müddetçe devletin büyümesi gerçeklesiyor.

Bu kanun buna hizmet eden bunu gelistiren bir kanun.

Niye bundan çok rahatsiz oluyorlar, efendim terör örgütü pkknin mensuplari fetönün mensuplari neden sorusturulacakmis neden onlarin arsiv arastirilmasi istenecekmis. Istenecek bu devlete bu millete bu anayasaya sadakat elbette istenecek. Isteyecegiz ki bu millete bu devlete adaletle hizmet ile eden yöneticileri atayalim, adaletle hizmet edecek insanlari atayalim” dedi.

“Ispat Etsinler, Kürsüden Milletvekili Olarak Konusmam”

Milletvekili Özkaya, geçen hafta mecliste yasanan oylama ile ilgili olarak ta sunlari söyledi, “Bu kanun ve buradaki her oylama millî iradedir, kurul hâlinde çalisan bütün organlarda millî iradenin belirlemesi oy oraniyla olur.

Efendim, geçen hafta reddedilmis. Iddiayla söylüyorum, bir milletvekili çiksin "Sayisal olarak saydim ve ret fazlaydi" desin, Ömür boyu bu kürsüden milletvekili olarak hiçbir daha konusmayacagim.

Bir kisi ispat etsin, yok böyle bir sey, o gün 3 defa oylamaya katildim. Ve her seferinde 200'ün üzerinde AK PARTI ve MHP milletvekilleri buradaydi, sonra diyeceksiniz ki "Ben saydim, yok.". Getireceksiniz, sayacaksiniz, sayacaksiniz.

Saymiyorsaniz, elbette ki yaptiginiz yanlisi yine millî irade düzeltecek, millî irade düzeltmistir, burada hiçbir usule aykiri husus yoktur, Anayasa'ya, Iç Tüzük'e uygun bir kanun yaptik.

Milletimize, vatandasimiza hayirli olsun, kamu görevlilerine, liyakatle, ehliyetle girecek herkese hayirli olsun diyorum.” dedi.

 

Afyon HABERI


Pazartesi 22.4 ° / 8 °
Salı 20.9 ° / 8.6 °
Çarşamba 21.9 ° / 9.2 °