Sehirler arasi seyahat yasagi kalkti

Sehirler arasi seyahat yasagi kalkti

Gündem 16.05.2021 21:06:23 0
Sehirler arasi seyahat yasagi kalkti

çisleri Bakanligi, 17 Mayis saat 05.00 itibariyle sona erecek tam kisitlama dönemi sonrasi baslayacak kademeli normallesme takvimini açikladi.

81 ilin valiliklerine gönderilen "Kademeli Normallesme Tedbirleri" konulu genelgede 1 Haziran 05.00 tarihine kadar sehirler arasi seyahat kisitlamalari sokaga çikma kisitlamasi uygulanmayan süre ve günlerde kaldirildi.

Genelgede tedbirler kapsaminda geçerli olacak istisna ve zorunlu sayilacak durumlara da yer verildi.

SEHIRLERARASI SEYAHAT KISITLAMASI

Kademeli normallesme döneminde; sokaga çikma kisitlamasi uygulanan süre ve günlerde sehirlerarasi seyahat kisitlamasi uygulanacaktir.

2.1- Sehirlerarasi seyahat kisitlamasinin istisnalari;

- Sokaga çikma kisitlamasi uygulanan süre ve günlerde vatandaslarimizin uçak, tren, otobüs gibi toplu tasima vasitalariyla yapacaklari sehirlerarasi seyahatler için ayrica seyahat izni alinmasi istenmeyecek, sehirlerarasi seyahat edileceginin bilet, rezervasyon kodu vb. ile ibraz edilmesi yeterli olacaktir. Bu durumdaki kisilerin sehirlerarasi toplu tasima vasitalari ile ikametleri arasindaki hareketlilikleri, kalkis-varis saatleriyle uyumlu olmak kalmak kaydiyla sokaga çikma kisitlamasindan muaf olacaktir.

- Zorunlu bir kamusal görevin ifasi kapsaminda ilgili Bakanlik ya da kamu kurum veya kurulusu tarafindan görevlendirilmis kamu görevlilerinin (müfettis, denetmen vb.) özel veya resmi araçlarla yapacaklari sehirlerarasi seyahatlerine, kurum kimlik karti ve görevlendirme belgesinin ibraz edilmesi kaydiyla izin verilecektir.

- Kendisi veya esinin, vefat eden birinci derece yakininin ya da kardesinin cenazesine katilmak veya cenaze nakil islemine refakat etmek amaciyla herhangi bir cenaze yakininin e-devlet kapisindaki Içisleri Bakanligina ait E-BASVURU veya ALO 199 sistemleri üzerinden yapacagi basvuru (yaninda akraba konumundaki 9 kisiye kadar bildirimde bulunabilecektir) sistem tarafindan vakit kaybetmeksizin otomatik olarak onaylanarak cenaze yakinlarina özel araçlariyla seyahat edebilmeleri için gerekli seyahat izin belgesi olusturulacaktir.

Cenaze nakil ve defin islemleri kapsaminda basvuru yapacak vatandaslarimizdan herhangi bir belge ibrazi istenilmeyecek olup Saglik Bakanligi ile saglanan entegrasyon üzerinden gerekli sorgulama seyahat izin belgesi düzenlenmeden önce otomatik olarak yapilacaktir.

2.2- Sokaga çikma kisitlamasi uygulanan süre ve günlerde vatandaslarimizin özel araçlariyla sehirlerarasi seyahate çikmamalari esastir.

Ancak asagida belirtilen zorunlu hallerin varligi durumunda vatandaslarimiz, bu durumu belgelendirmek kaydiyla; e-devlet üzerinden Içisleri Bakanligina ait E-BASVURU ve ALO 199 sistemleri üzerinden Valilik/Kaymakamlik bünyesinde olusturulan Seyahat Izin Kurullarindan izin almak kaydiyla özel araçlariyla da seyahat edebileceklerdir. Seyahat Izin Belgesi verilen kisiler, seyahat süreleri boyunca sokaga çikma kisitlamasindan muaf olacaktir.

Zorunlu hal sayilacak durumlar;

- Tedavi oldugu hastaneden taburcu olup asil ikametine dönmek isteyen, doktor raporu ile sevk olan ve/veya daha önceden alinmis doktor randevusu/kontrolü olan,

- Kendisi veya esinin, hastanede tedavi gören birinci derece yakinina ya da kardesine refakat edecek olan (en fazla 2 kisi),

- Bulundugu sehre son 5 gün içerisinde gelmis olmakla beraber kalacak yeri olmayip ikamet ettikleri yerlesim yerlerine dönmek isteyen (5 gün içinde geldigini yolculuk bileti, geldigi araç plakasi, seyahatini gösteren baskaca belge, bilgi ile ibraz edenler),

- ÖSYM tarafindan ilan edilmis merkezi sinavlara katilacak olan,

- Askerlik hizmetini tamamlayarak yerlesim yerlerine dönmek isteyen, § Özel veya kamudan günlü sözlesmeye davet yazisi olan,

- Ceza infaz kurumlarindan saliverilen, kisilerin zorunlu hali bulundugu kabul edilecektir.

Afyon HABERI


Perşembe 18.4 ° / 8 °
Cuma 20.3 ° / 8.2 °
Cumartesi 13.8 ° / 6.8 °