Yesilay Dünya Tütünsüz Günü’nde sigarasiz yeni bir yasama davet ediyor

Yesilay Dünya Tütünsüz Günü’nde sigarasiz yeni bir yasama davet ediyor

Gündem 30.05.2021 19:30:54 0
Yesilay Dünya Tütünsüz Günü’nde sigarasiz yeni bir yasama davet ediyor

Yesilay Dünya Tütünsüz Günü’nde sigarasiz yeni bir yasama davet ediyor

 

Yesilay, 31 Mayis Dünya Tütünsüz Günü’nde herkesi sigarayi birakmaya ve saglikli yasama davet ediyor.

Her sigaradaki 7 binden fazla toksik ve 69 kanserojen kimyasal; solunum kapasitesinin düsmesi, isitme kaybi, körlük ve nefes darligi gibi islev bozukluklarina; katarakt ve dis kaybi gibi yapisal hasarlara ve çesitli kanser türlerinin gelisimine neden oluyor

. Tütün bagimliligiyla mücadelesini araliksiz sürdüren Yesilay, tütün ürünlerinin zararlarini hatirlatarak sigarayi birakma çagrisinda bulunuyor.

 

Yesilay’in bir asirdan uzun süredir bagimliliklarla mücadelesini sürdürdügünü ve tütün bagimliligiyla mücadeleyi her zaman çok önemsediklerini ifade eden Yesilay Afyonkarahisar Sube Baskani Dr. Yusuf GÖKÇE sunlari söyledi:

 

“Dünya Saglik Örgütü verilerine göre her yil 8 milyondan fazla insan tütün kullanimi nedeniyle hayatini kaybediyor. Tütün, kullanicilarinin yarisini öldürürken, tütün kullanimindan ortaya çikan duman, kullanmayanlar için de ölümcül sonuçlar doguruyor. Pasif içicilik; kalp hastaligina, kansere ve diger kronik hastaliklarin yani sira her yil 1,2 milyon ölüme neden oluyor.

Bu nedenle tütün ürünlerinin kullanimi tüm dünyada toplumlarin sagligi tehdit eden çok önemli bir sorun ve biz Yesilay olarak bu sorunla mücadelede öncü bir rol üstleniyoruz. Saglikli nesillerin yetismesi, çocuk ve gençlerimizin küçük yaslarda bagimlilik riskine karsi farkindalik kazanmasi için çalisiyor; bagimlilik gelistirmis her yastan vatandasimizin da sigarayi birakmasina destek oluyoruz.

31 Mayis Dünya Tütünsüz Günü’nde de tüm hemsehrilerimize saglikli yasama adim atma ve sigarayi birakarak yeni bir baslangiç yapma çagrisinda bulunuyoruz.”

 

YEDAM’dan sigarayi birakmak isteyenlere destek

 

Yesilay, sigara bagimliligindan kurtulmak isteyenlere Yesilay Danismanlik Merkezi (YEDAM) bünyesinde ücretsiz destek sagliyor. YEDAM’da görev yapan uzmanlar tarafindan olusturulmus “Tütün Bagimliligi Müdahale Programi” ile adim adim sigara birakma plani uygulaniyor.

 

Ilk olarak kisi, sigara kullaniminin fiziksel ve ruhsal etkileri; sigara kullanmayi biraktigi zaman karsilasabilecegi sorunlar, sigara kullanmayi biraktiktan sonraki kazançlar hakkinda bilgilendiriliyor.

Daha sonra sirasiyla sigara birakma tarihi belirlemesi konusunda hedef konuluyor ve birakacagi güne kadar birakmaya hazirlik çalismasi yapiliyor.

Sigara kullanimini tetikleyici etkenleri yönetmesi saglaniyor.

Sigara içme istegi ile basa çikma konusunda öneriler paylasiliyor. Sigarayi biraktiktan sonra yasanabilecek yoksunluk belirtileri ile basa çikma yöntemleri hakkinda öneriler sunuluyor.

Danisanin ihtiyacina göre stresle basa çikma yöntemleri hakkinda destek saglaniyor. Tekrar kullanmayi önleme yöntemleri ile ilgili önerilerde bulunuluyor. Takip görüsmeleri ile danisanin sigarayi birakma süreci takip ediliyor.

 

Sigarayi birakmak isteyenler yedam.org.tr web sitesinden ayrintili bilgi alabiliyor ve Yesilay Danismanlik Merkezi’ne 115 YEDAM Danisma Hatti üzerinden ulasabiliyor.

 

Yesilay Hakkinda

1920 yilinda faaliyete baslayan Yesilay, insan onurunu ve sayginligini temel alan, toplumu ve gençligi ayrim gözetmeden zararli aliskanliklardan korumak için çalisan, milli ve ahlaki degerleri gözeterek bagimliliklarla mücadele eden; ulusal ve uluslararasi düzeyde önleyici ve rehabilite edici halk sagligi ve savunuculuk çalismalari yürüten bir sivil toplum kurulusudur. Alkol bagimliligiyla mücadele hedefiyle kurulmus; kurulusundan günümüze bagimlilik türleri arttikça Yesilay’in tüzügüne yeni çalisma alanlari eklenmistir. Alkolden sonra tütün, madde, kumar ve internet bagimliligi mücadele alanlarina dâhil olmustur.

 

Türkiye genelinde 120 Yesilay subesi, dünya genelinde 81 Ülke Yesilayi bulunmaktadir. 2015 yilinda YEDAM (Yesilay Danismanlik Merkezi) kurulmustur. 115 Danisma Hatti ile çagri merkezi hizmeti vermeye baslayan Yesilay Danismanlik Merkezi, su an Türkiye genelinde ve KKTC’de aktif olarak 101 Yesilay Danismanlik Merkezi (YEDAM) ile bagimlilik alaninda profesyonel psikolog ve sosyal hizmet uzmanlarindan olusan kadrosu ile psikolojik ve sosyal hizmet destegi saglamaktadir.

 

Toplumu bagimliliklardan korumak ve bilinçlendirmek için yaptigi çalismalarindan dolayi Yesilay, 1934 yilindan bu yana “Kamuya Yararli Cemiyetler” arasinda yer almaktadir. BM Ekonomik Sosyal Konsey (ECOSOC) Özel Danismanlik Statüsüne ve Avrupa Kalite Yönetimi Vakfi (EFQM) “Türkiye Mükemmellik Ödülü’ne” sahip olan kurulusudur.

 

Afyon HABERI


Pazar 12.2 ° / 3.7 °
Pazartesi 17.2 ° / 0.9 °
Salı 20.1 ° / 3.4 °