Dondurma yöntemiyle meyve/sebzelerin besin degeri korunuyor

Meyve ve sebzeleri mevsiminde tüketmek hem besin degeri hem de sürdürülebilirlik açisindan önem tasiyor.

Gündem 4.06.2021 18:21:53 0
Dondurma yöntemiyle meyve/sebzelerin besin degeri korunuyor

Meyve ve sebzeleri mevsiminde tüketmek hem besin degeri hem de sürdürülebilirlik açisindan önem tasiyor. Fakat dogasi geregi hasat edilen meyve/sebzelerde besin degeri kaybi o andan itibaren basliyor. Besin degerinin minimum düzeyde tutulmasi ise mümkün. Çözüm; pratikligiyle de hayatimizi kolaylastiran dondurulmus gidalarda.

Saglikli beslenme trendinin dünyada yükselmesi ile birlikte meyve ve sebzeye olan yönelim artarken, bu gidalari besin degerini kaybetmeden tüketmek ise büyük önem tasiyor. Hayatin yogun temposu içinde dört mevsim tazeligini koruyan meyve ve sebze tüketmek için en dogru seçenekler arasinda dondurulmus olanlari yer aliyor.

Dondurulmus gidalar, hayati kolaylastiriyor

Gidalarin besin degerlerini kaybetmeden tüketilmesinde ve saglikli bir sekilde saklanmasinda en güvenilir yollardan birinin dondurma islemi oldugunu söyleyen Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Dernegi (MÜMSAD) Genel Koordinatörü, Gida Mühendisi Ebru Akdag, “Hasat edilen meyve sebzelerin satis noktalarina, oradan da soframiza ulasana kadar genellikle yedi gün civarinda bir yolculugu var. Bu yolculugu sirasinda da ürünler besin degerini kaybetmeye devam ediyor. Dondurulmus gidalar ise tesislerin hasat alanlarina yakin kurulmasi sayesinde, ürünlerin kisa sürede soklanmasiyla üretiliyor. Uygulanan yüksek teknoloji de ürünlerin besin degerini kaybetmeden dondurulmasini sagliyor. Besin degerini kaybetmemesi ve güvenilirligi ile tavsiye edilen dondurulmus gidalar, pratikligi ve raf ömrü boyunca besin degerini koruyarak derin dondurucuda saklanabilme özelligi ile de hayati kolaylastiriyor” diye konustu. 

Evdeki “dondurma” yöntemlerinde besin degeri kaybi oluyor

Meyve sebze tüketiminin saglikli bir beslenmenin vazgeçilmezi oldugunu vurgulayan Ebru Akdag, “Mevsiminde aldigimiz meyve ve sebzeleri evimizde kendimiz de dondurarak saklayabiliriz. Bu iyi bir saklama yöntemi olmakla beraber, yavas gerçeklesen ev tipi dondurma islemi sirasinda da besin degeri kaybi oldugunu bilmemiz gerekir. En iyi dondurma islemi, gida endüstrisinde uygulanan ‘Tek Tek Hizli Dondurma’ IQF (Individual Quick Freezing) yöntemiyle yapilandir. Bu islemde meyve ve sebzeler -40 derecede soklanir ve ürünlerin merkez sicakligi 5 – 8 dakika gibi kisa bir sürede -18 dereceye düser. Bu islem sayesinde evde yapilanin aksine, hücre zari çatlamasi engellenir, hücre öz suyunda küçük buz kristalleri olusur ve besin degeri kaybinin önüne geçilir. Yavas gerçeklesen ev tipi dondurma esnasinda ise meyve ve sebzelerin hücre zari çatlayarak öz suyunun bir kisminin disari salinir ve ürünlerde az da olsa besin degeri kaybi gerçeklesir” diye konustu.

Dondurulmus gidalara yönelim pandemide artis gösterdi

Pandemi döneminde gida güvenliginin öneminin daha çok anlasildigina dikkat çeken Akdag, sözlerini söyle sürdürdü: “Bir yili askin süredir mücadele ettigimiz pandemi dönemi bazi tüketim aliskanliklarimizin da yeniden sekillenmesine neden oldu. Bir yandan fazla gida stoklamaktan kaçinmamiz gerekirken, öte yandan alisveris sikligini azaltacak sekilde evde gida saklayabilmemiz gereken bir dönem yasiyoruz. Alisveris sikligini azaltmaya yardimci olacak ve besin degerini koruyacak sekilde daha uzun süre saklanabilecek gidalar bu dönemde daha da ön plana çikti. Dondurulmus gidalar da bu avantajlariyla alisveris listelerinde daha çok yer almaya basladi” dedi.


Cumartesi 13.8 ° / 6.8 °
Pazar 12.2 ° / 3.7 °
Pazartesi 17.2 ° / 0.9 °