Rüzgarin gününde dünya yenilenebilir enerjiye kucak açiyor.

Rüzgarin gününde dünya yenilenebilir enerjiye kucak açiyor.

Ekonomi 15.06.2021 10:18:11 0
Rüzgarin gününde dünya yenilenebilir enerjiye kucak açiyor.

Dünya genelinde 2020 yilinda 753 GW kurulu rüzgar enerjisi kapasitesine ulasildigini açiklayan Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydin, enerji kaynaklari arasindaki en çevreci ve ucuz çözüm olan gelecegin kurtaricisi rüzgarin ülkemizde de daha sert esebilmesi için türbinlerin gerek duydugu tüm bakim ve onarim hizmetlerini üst düzey teknoloji ile gerçeklestirdiklerini belirtiyor.

Rüzgar enerjisi, daha iyi bir gelecegi hem ekonomik hem de çevresel açidan sürdürülebilir hale getirecek gücü elinde bulunduruyor.

Bu gücü daha da ön plana çikarmak için her yil 15 Haziran’da dünya genelinde rüzgarin günü kutlaniyor. 2020 yilinda dünya genelinde kurulan 93 GW’lik yeni kapasiteyle 743 GW kurulu rekor kapasiteye ulasan rüzgar enerjisi, küresel olarak 1,1 milyar ton karbondioksit azalimini da sagladi.

Ülkemizde de elektrik ihtiyacinin yaklasik %9’unun rüzgardan karsilandigina dikkat çeken Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydin, ucuz ve yenilenebilir enerji kaynagi olan rüzgarin ülkemizde durmadan daha sert esebilmesi amaciyla rüzgar türbinleri için en son teknolojilere sahip bakim ve onarim hizmetlerini sunduklarini aktariyor.

 

Sert Esen Rüzgar Dünyayi Sekillendiriyor

Her yil Haziran ayinin 15. günü kutlanan Dünya Rüzgar Günü, bu yil da gelecek adina en çevreci enerji kaynagi olarak tüm çevreci ülkelerde kutlaniyor

. Fosil yakitlarin tükenme tehlikesi, pahaliligi ve çevreye ciddi zararlari göz önünde bulunduruldugunda temiz enerji kaynagi olan rüzgarin önemi daha da artiyor. Öyle ki rüzgar 743 GW kurulu gücü ile dünyada 1,1 milyar ton karbondioksit saliniminin önüne geçebiliyor.

Iklim ve gelecek adina dünyanin büyük bir titizlikle yaklastigi enerji konusunda rüzgar enerjisinin önünün hep açik oldugunu belirten Ali Aydin, karbon nötrlügünü saglamak için global önlemler ve politikalar uygulanmasi gerektigini, rüzgar enerjisi sektörünün önündeki engellerin kaldirilmasiyla da temiz bir gelecege emin adimlarla yürünecegini aktariyor.

Pandemiye ragmen rekor bir kurulumun da gerçeklesmesinin rüzgar enerjisinin global krizlere karsi ne kadar mücadeleci yapida oldugunu isaret ettigini dile getiren Aydin, gelecegin ekonomisi ve çalisan istihdaminda da rüzgar enerjisinin payinin çok olduguna dikkat çekiyor.

 

Rüzgarda Rekor Kurulum

Özellikle geçen yil tüm dünyada 93 GW rüzgar enerjisi kapasitesi kuruldu. Tüm zamanlarin en yüksek seviyesine ulasan rüzgar enerjisinin büyümesinde daha çevreci enerji anlayisi, devlet yönetimlerinin enerji üzerindeki ekonomik beklentileri ve yatirimcilara tanindan imkanlar yatiyor.

Rüzgar türbinlerinin daha verimli çalismasi için gerçeklestirilen son teknolojik bakim ve onarimlarin da bu büyümede büyük pay sahibi oldugunu ifade eden Ali Aydin, ülkemizdeki YEKDEM gibi yenilenebilir enerjiyi ve özellikle rüzgari destekleyen projelerin rüzgar enerjisinin büyümesine ciddi katkilari oldugunu, ülkemizdeki büyüme ve genislemeyi de göz önünde bulundurdugumuzda devletin yatirimcilara verdigi desteklerle daha çevreci ve ucuz enerjiye sahip olundugunu ifade ediyor. 

 

Türbinlere Teknolojik Bakim 

Rüzgar türbinlerine geçen yillara oranla daha teknolojik, hizli bakim ve onarimlarla müdahale ediliyor. Teknolojik gelismelerin ve beraberinde getirdigi dijitallesmenin, rüzgar enerjisinin birçok alaninda kazanimlar elde edilmesini sagladigini belirten Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydin’a göre, rüzgar enerjisi sektörünün önemli bir dislisi olan bakim ve onarim hizmetleri rüzgar enerjisini daha güçlü ve daha verimli hale getiriyor.

Bu amaçla Avrupa standartlarini yakaladiklarini hatta geçtiklerinin altini da çizen Aydin, özellikle rüzgar türbinlerinin nasil daha akilli ve üretim çiktilarinin nasil daha rekabetçi olabilecegi konusunda önemli çalismalara ve teknolojik çözümlere sahip olduklarini da aktariyor.

Hem TÜREB hem de Avrupa Rüzgar Enerjisi Birligi üyesi tek sirket olan Ülke Enerji’nin bugüne kadar 1.500’den fazla rüzgar türbinine alaninda uzman ekiplerle ve teknolojilerle hizmet verdigini de belirten Aydin, özellikle insansiz hava araçlari ile rüzgar türbinlerinin kanat analizlerini gerçeklestirerek, rüzgar enerjisinin verimliligini devamli kilmada ve durus sürelerini azaltmada önemli kazanimlar sagladiklarini ifade ediyor.

Afyon HABERI


Cuma 22 ° / 8 °
Cumartesi 16.9 ° / 7.8 °
Pazar 10.5 ° / 6.5 °