17 HAZIRAN DÜNYA ÇÖLLESME VE KURAKLIKLA MÜCADELE GÜNÜ KUTLU OLSUN…

17 HAZIRAN DÜNYA ÇÖLLESME VE KURAKLIKLA MÜCADELE GÜNÜ KUTLU OLSUN…

Gündem 16.06.2021 13:16:29 0
17 HAZIRAN DÜNYA ÇÖLLESME VE KURAKLIKLA MÜCADELE GÜNÜ KUTLU OLSUN…

 

Iklim degisikligi ve beseriyetin tabiat üzerindeki etkileri neticesinde arazi bozulumu, kuraklik ve çöllesme son yillarda sikça karsilasilan bir durum haline gelmistir. Çöllesme ve kuraklik; topragin verimliliginin azalmasi, bitki örtüsünün bozulmasi ve nihayetinde gida üretiminin olumsuz etkilenmesine sebep olmaktadir.

Bu sebeple Birlesmis Milletler konunun ehemmiyetine dikkat çekmek için 17 Haziran gününü Çöllesme ve Kuraklikla Mücadele Günü olarak belirlemistir. 2021 yilinin temasi ise “Restorasyon, Arazi, Iyilestirme” olarak belirlenmistir.

Çöllesme, Dünya genelinde takriben 4 milyar hektardan fazla alani, 168’den fazla ülkede, 1,5 milyar kisiyi dogrudan etkilemektedir. Terör ve harplerden sonra göçün en önemli sebebi çöllesmedir.

Çöllesmeyle Mücadelenin En Önemli Unsuru Agaçlandirma ve Ormanlardir…

Çöllesme ve kuraklikla mücadelede en önemli unsur hiç süphesiz ormanlardir. Ormanlar, biryandan topragi simsiki sararak erozyonu önlerken, bir yandan da sera gazlarini tutan önemli bir yutak alan olarak iklim degisikligi ile mücadele de büyük ehemmiyet arz etmektedir.

Türkiye, Sayin Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan’in liderliginde baslatmis oldugu Milli Agaçlandirma Seferberligi neticesinde, ormancilik alaninda muhtesem çalismalara imza atmistir.

Yapilan basarili çalismalarla birlikte, toplumumuzda ormana ve agaca olan ilgi ve alaka daha da artmistir.

Çevreye ve yesile olan hassasiyetim sebebiyle Bakanligim döneminde agaçlandirma alaninda genis düsündük ve bu alanda devrim niteliginde çalismalar gerçeklestirdik. Orman teskilatinin ufkunu ve vizyonunu genislettik.

Daha önce sadece orman alanlarinda faaliyet gösteren orman teskilatini, orman alanlari disinda, okul bahçeleri, hastane ve saglik ocagi avlulari, ibadethane ve mezarliklar ile yol kenarlarini da agaçlandirir hale getirdik.

Türkiye Orman Varligini Arttiran Nadir Ülkelerden Biridir…

Yaptigimiz gayretli çalismalar neticesinde Türkiye orman alanini arttiran nadir ülkelerden biri olmustur. Dünya’da orman alanlari azalirken ülkemizde ormanlar alan ve orman serveti olarak artmistir. Son 18 yilda takriben 5,5 milyon hektar alanda agaçlandirma ve ormancilik faaliyeti yürüterek 5,2 milyar fidani toprakla bulusturduk. Bu bir rekordur.

2002 yilinda ülkemizin orman alani 20,8 milyon hektar iken, 2021 yilinda orman varligimiz 22,9 milyon hektara yükselmistir. Yani son 18 yilda orman varligimiz 2,1 milyon hektar artmistir. Türkiye’nin orman alanlari artarken, orman serveti de %40 artmistir. 2002 yilinda 1,2 milyar m3 olan orman servetini takribi olarak 500 milyon m3 daha arttirarak 1,7 milyar m3’e yükselmistir.

Ülkemizdeki ormanlar takriben 2 milyar ton karbon depolanmaktadir. Bu miktar 7 milyar ton CO2 esdegeridir. Ormanlar, sera gazlarini yutarak iklim degisikligi ve kuraklikla mücadelede büyük önem arz etmektedir.

Türkiye’nin yapmis oldugu muazzam agaçlandirma ve ormancilik çalismalari bütün Dünya’nin dikkatini çekmistir.

Dünya Ormancilik Zirvesi düzenli olarak New York’ta gerçeklestirilirken, 08-19 Nisan 2013 tarihlerinde ilk defa Sayin Cumhurbaskanimizin, Basbakanligi döneminde Istanbul’da gerçeklestirilmistir.

Çöllesme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlügü’nü Kurduk…

Hükümetimizin çöllesme ve kuraklikla mücadeleye verdigi ehemmiyet geregi olarak
2011 yilinda “Çöllesme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlügü” kurulmustur. Bu genel müdürlük, çöllesme ve erozyonla mücadele etmek için projeler hazirlamaktadir. Söz konusu bu projeler Orman Genel Müdürlügü tarafindan arazide tatbik edilmektedir.

Çöllesme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlügü ile Orman Genel Müdürlügü,
783.000 km2 vatan topragini, erozyon ve kurakliga karsi korumak için büyük bir seferberlik yapmaktadir.

Ülkemiz, çöllesme ve erozyonla mücadelede Dünya lideri durumundadir. 1970’li yillarda erozyon yüzünden tasinan toprak miktari yillik ortalama 500 milyon ton iken yapilan basarili erozyon kontrol çalismalari ile bu deger 154 milyon tona düsmüstür.

Çöllesme ve Erozyonla Mücadelede Tecrübelerimizi Paylasiyoruz…

Ülkemiz, ormancilik ve erozyon kontrolü çalismalarinda komsularina, Balkanlara, Orta Asya ülkelerine ve Afrika ülkelerine maddi destek ve tecrübe desteginde bulunmaktadir. Türkiye, kisa adi PAN Afrika olan, Afrika’yi doguda Cibuti’den baslayarak batida Senegal’e kadar giden büyük bir hat üzerinde bir yesil duvar olusturmayi, bu sayede çöllesme ve arazi bozulmasi ile mücadele etmeyi hedefleyen projeye büyük destek vermektedir.

Ülkemizin takdire sayan çalismalari Birlesmis Milletlerin dikkatini çekmis ve 2015 yilinda BM Çöllesme ile Mücadele 12. Taraflar Toplantisi Ankara’da basariyla gerçeklestirilmistir. Bendeniz de COP12’nin 2 yil dönem baskanligini yaptim. Söz konusu bu toplantida ülkemiz, Ankara Girisimi ile "Arazi Tahribatinin Dengelenmesi" hedeflerine ulasma çalismalarina küresel düzeyde öncülük etmistir.

Toz ve Kum Tasinimi Çalistaylari Düzenlendi…

Türkiye, bulundugu cografi konum itibariyle, iklim degisikligi ve kurakliktan en fazla etkilenen ülkelerden biridir. Iklim degisikligi ile birlikte özellikle bölgemizde son yillarda toz ve kum tasinimi hadiseleri de görülmeye baslanmistir.

Bu konuda ülkemizin girisimiyle bölge ülkelerinden Iran, Irak ve Suriye’nin katilimiyla 2010 yilinda Ankara’da bir konferans tertip edilmistir. 2018 yilinda ise Istanbul’da 6. Uluslararasi Kum ve Toz Firtinalari Çalistayi tertip edilmistir.

Çöllesmeyle Mücadele Dünyanin Ortak Mes’elesidir…

Çöllesme ve kuraklikla mücadele sadece bir ülkenizin veya belli bir cografyanin konusu olmayip, bütün Dünya’nin ortak mes’elesi oldugunu unutmamaliyiz.

Içinde yasadigimiz bu dünyayi gelecek nesillere en güzel bir sekilde birakmak için herkes elini tasin altina koymalidir. Bu düsüncelerle bütün vatandaslarimizin 17 Haziran Dünya Çöllesme Ile Mücadele Gününü gönülden kutluyorum.

 

Afyon HABERI


Pazar 12.2 ° / 3.7 °
Pazartesi 17.2 ° / 0.9 °
Salı 20.1 ° / 3.4 °