Kirim Kongo Kanamali Atesinden korunmak için Dikkat.

Kirim Kongo Kanamali Atesinden korunmak için Dikkat.

Saglik 25.06.2021 17:41:43 0
Kirim Kongo Kanamali Atesinden korunmak için Dikkat.

Tarla, bag, bahçe, orman ve piknik alanlari gibi kene yönünden riskli alanlara gidilirken, kenelerin vücuda girmesini engellemek maksadiyla mümkün oldugu kadar vücudu örten giysiler giyilmeli, pantolon paçalari çoraplarin içerisine sokulmali ve ayrica kenelerin elbise üzerinde rahat görülebilmesi için açik renkli kiyafetler tercih edilmelidir.

*Kene yönünden riskli alanlardan dönüldügünde; kisi kendisinin ve çocuklarinin vücudunda (kulak arkasi, koltuk altlari, kasiklar ve diz arkasi dâhil) kene olup olmadigini mutlaka kontrol etmelidir. *Kene tutunmus ise hiç vakit kaybetmeden, çiplak el ile dokunmamak sartiyla, vücuda tutundugu en yakin yerden tutarak uygun bir malzeme ile (bez, naylon poset, eldiven gibi) çikarmalidir.

*Kisi keneyi kendisi çikaramadigi durumlarda, vakit kaybetmeden, en yakin saglik kurulusuna basvurmalidir.

Kene ne kadar erken çikarilirsa hastaligin bulasma riskinin de o kadar azalacagi unutulmamalidir.

*Hastalik hayvanlarda belirti göstermeden seyrettiginden, hastaligin sik olarak görüldügü bölgelerde bulunan, hayvanlar saglikli görünse bile hastaligi bulastirabilirler. Bu sebeple hayvanlarin kanlarina, vücut sivilarina veya dokularina çiplak el ile temas edilmemelidir.

*Hastaliga yakalanan kisilerin kan, vücut sivilari ve çikartilari ile hastalik bulasabildiginden; hasta ile temas edecek kisiler gerekli korunma önlemlerini (eldiven, önlük, maske v.b.)mutlaka almalidir.

*Kene tutunan kisiler;10 gün süreyle halsizlik, istahsizlik, ates, kas agrisi, bas agrisi, bulanti, kusma veya ishal gibi belirtiler yönünden kendilerini izlemeli ve bu belirtilerden bir veya bir kaçinin ortaya çikmasi halinde derhal en yakin saglik kurulusuna müracaat etmelidir.

*Hastaliga sebep olan mikrobun tasiyicisi, saklayicisi ve bulastiricisi olan keneler; uçmayan, ziplamayan, yerden yürüyerek vücuda tirmanan eklem bacakli hayvanlardir. Vücuda tutunan veya hayvanlarin üzerinde bulunan keneler kesinlikle çiplak el ile öldürülmemeli ve patlatilmamalidir.

*Keneler üzerine sigara basmak, kolonya, gaz yagi gibi maddeler dökmek kenenin kasilmasina sebep olarak vücut içerigini kan emdigi kisiye aktarmasina sebep olacagi için yapilmamalidir.

Havalarin isinmasi ve sokaga çikma yasaklarinin bitmesiyle piknik vb. alanlarinda daha çok vakit geçirmekte olan herkes KKKA yönünden riskli olabileceginden, yukarida belirttigimiz basit korunma önlemlerine dikkat ederek kendilerini ve sevdiklerini bu hastaliga yakalanmaktan koruyabilir.

Afyon HABERI


Pazar 12.2 ° / 3.7 °
Pazartesi 17.2 ° / 0.9 °
Salı 20.1 ° / 3.4 °