Bakan Mehmet Özhaseki: "Kentsel dönüşüm ile depreme karşı dirençli şehirler oluşturuyoruz"

Bakan Mehmet Özhaseki: "Kentsel dönüşüm ile depreme karşı dirençli şehirler oluşturuyoruz"

Siyaset 12.02.2024 16:56:30 0
Bakan Mehmet Özhaseki:
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Ankara'da düzenlenen Çevresel ve Sosyal Yönetim Sistemi (ÇSYS) Açılış Toplantısı'na katılarak konuşma yaptı. Bakan Özhaseki, depreme karşı dirençli şehirler oluşturmanın tek yolunun kentsel dönüşüm olduğunu vurguladı. 2012'de çıkarılan Kentsel Dönüşüm yasasıyla bugüne kadar 2 milyon 250 bin konutun değiştirildiğini ve dönüştürüldüğünü belirten Bakan Özhaseki, şu anda 425 bin civarında konutta inşaatların devam ettiğini ve Marmara Bölgesi'ndeki şehirleri de depreme karşı dirençli hale getireceklerini söyledi.

Bakan Özhaseki, depremler sonucunda yıkılan 680 bin konut ve 170 bin iş yerinin yeniden inşa edilmesi için İller Bankası AŞ (İLBANK), TOKİ, Emlak Konut ve Yapı İşleri’nin gece gündüz çalıştıklarını belirtti. Depreme karşı alınacak önlemler hakkında konuşan Bakan Özhaseki, riskli bölgelerde rezerv alanlar bulunmadığını, bu nedenle en riskli konutların taşınarak yerine yeni konutlar yapıldığını ve vatandaşların maliyetinin bir kısmını karşılayabilecek projelerin açıklandığını ifade etti.

Bakan Özhaseki, iklim değişikliği konusunun da takip ettikleri diğer bir hassas konu olduğunu söyledi. Ülkemizde iklim değişikliğinin olumsuz etkileri olduğuna dikkat çeken Bakan Özhaseki, her sektörde yeşil dönüşümü gerçekleştirmeye çalıştıklarını vurguladı. Bilim insanlarının ısınma konusunda uyarılarda bulunduğunu hatırlatan Bakan Özhaseki, 3 derece ısınma durumunda dünyanın yaşanamaz bir yer haline geleceğini belirtti. 2050 yılına kadar dünya ısısının artması durumunda 216 milyon insanın olumsuz etkileneceği uyarısında bulunan Bakan Özhaseki, ülkemizin sorumluluğunun az olmasına rağmen iklim değişikliği ile mücadelede yer aldıklarını ve bundan sonra da yer almaya devam edeceklerini dile getirdi.

Son olarak Bakan Özhaseki, son yıllarda inşa edilen 3 milyon konutun çevreye duyarlı, sıfır atık uyumlu ve iklim dostu olarak yapıldığını belirtti. Katı atık depolama tesislerinin sayısının artırıldığı, arıtma tesislerinin şehirlerin atık sularını arıtarak tabiata geri kazandırdığı ve yeniden kullanılabilir hale getirdiği bilgisini paylaşan Bakan Özhaseki, yeşil alanların çoğaltıldığını, mavi bayraklı plaj sayısının artırıldığını ve Sıfır Atık kampanyasıyla atıkların değerlendirilme oranının artırıldığını ifade etti. Bakan Özhaseki, İller Bankası'nın şehirlerin kalkınması ve standartlarının yükseltilmesi için yaptığı altyapı yatırımları ve finansal desteklerden dolayı teşekkürlerini ileterek konuşmasını sonlandırdı.

#Çevrecilik #Şehircilik #İklimDeğişikliği #MehmetÖzhaseki #KentselDönüşüm #Deprem #DirençliŞehirler #AtıkYönetimi #YeşilDönüşüm #SıfırAtık #İklimDostu

Cumartesi 13.8 ° / 6.8 °
Pazar 12.2 ° / 3.7 °
Pazartesi 17.2 ° / 0.9 °