Bakan Özhaseki: En güzel deprem konutlarını yapıyoruz

Bakan Özhaseki: En güzel deprem konutlarını yapıyoruz

Gündem 29.12.2023 12:34:17 0
Bakan Özhaseki: En güzel deprem konutlarını yapıyoruz
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, deprem bölgesinde yapılan çalışmaları hızlandırmak için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla en güzel deprem konutlarını yapmaya çalıştıklarını belirten Bakan Özhaseki, vatandaşların rahat etmesi için evlerin en az 100 metrekare olmasına dikkat ettiklerini ifade etti.

Bakan Özhaseki, bir televizyon programına katılarak deprem bölgesinde yürütülen çalışmalar, kalıcı konutlar, rezerv alan tartışmaları, İstanbul'un dönüşümü çalışmaları ve Yarısı Bizden Projesi hakkında merak edilen soruları yanıtladı. 6 Şubat'ta yaşanan iki büyük depremden sonra 850 bin bağımsız bölümün zarar gördüğünü söyleyen Bakan Özhaseki, bu felaketin maddi boyutunun 100 milyar doları geçtiğini ifade etti. Ancak şimdiye kadar sıkıntıların büyük ölçüde çözüldüğünü ve hızlı bir şekilde evlerin yapılıp vatandaşlara teslim edilmeye çalışıldığını belirtti.

Deprem bölgesindeki çalışmalara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bakan Özhaseki, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "en güzelini yapın" talimatı doğrultusunda deprem konutlarının en iyi şekilde inşa edilmeye çalışıldığını söyledi. Özhaseki, evlerin en az 100 metrekare olması ve vatandaşların içinde rahat edebilmesi için titizlikle çalıştıklarını vurguladı.

Bakan Özhaseki, Antakya'da neredeyse yüzde 90'ı yok olan bölgeler olduğunu belirterek, bu mahallelerde ciddi hasarlar meydana geldiğini söyledi. Bu nedenle TOKİ, Emlak Konut ve Yapı İşleri işbirliğiyle 207 bin konutun inşaatına başlandığını ve 1 yıl içinde tamamlanacaklarını açıkladı. Ayrıca, 50 bin köy evinin inşaatı da devam ettiğini ve kısa süre içinde tamamlanacağını ifade etti. Bakan Özhaseki, şehirlerin merkezlerindeki ana caddelerin yenilenmesine başlandığını ve ayrıca 'Yerinde Dönüşüm' adı altında bir projeyle deprem bölgelerinin tamamen ayağa kaldırılmaya çalışıldığını söyledi.

Bakan Özhaseki, deprem konutlarının yapımında hazine arazilerinin tercih edilmesinin nedeninin mülkiyet sorunu olduğunu belirtti. Hazine arazileri üzerinde gerçekleştirilen inşaatların büyük bir kısmının bitmek üzere olduğunu söyledi. Özhaseki, canlı yayının yapıldığı Gülderen Mahallesi'nde 2 bin 665 konutun bulunduğunu ve bunlardan bin adedinin hazır olduğunu ifade etti. İlk etapta bu konutları kura ile vatandaşlara dağıtacaklarını belirtti.

Rezerv alan tartışmalarına da değinen Bakan Özhaseki, kentsel dönüşüm çalışmalarının hiçbir zaman insanları evlerinden etmeyi amaçlamadığını söyledi. İstanbul'da başlatılan kentsel dönüşüm çalışmalarının bilim adamlarının uyarılarını dikkate alarak yapıldığını belirtti. Bakan Özhaseki, İstanbul'da yaklaşık 6 milyon konut olduğunu ve bunlardan yenilenmesi gereken 600 bininin olduğunu ifade etti. İstanbul'da yapılan çalışmaların dört dörtlük olduğunu söyleyen Özhaseki, ayrıca askeri alanlar ve orman vasfını yitirmiş arazilerin de kullanılarak konutlar inşa edileceğini belirtti. Toplamda yaklaşık 1 milyon konutun yapılması hedeflendiğini açıkladı.

Cumartesi 13.8 ° / 6.8 °
Pazar 12.2 ° / 3.7 °
Pazartesi 17.2 ° / 0.9 °