Bakan Tunç: Türk Yargısı Hukuk Devleti ve Adalet Sisteminin Teminatıdır

Bakan Tunç: Türk Yargısı Hukuk Devleti ve Adalet Sisteminin Teminatıdır

Gündem 30.01.2024 16:37:00 0
Bakan Tunç: Türk Yargısı Hukuk Devleti ve Adalet Sisteminin Teminatıdır

Bakan Tunç, Adalet Teşkilatını Güçlendirme Vakfı Antalya Eğitim ve Sosyal Tesisi'nde düzenlenen Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Teftiş Kurulu Başkanlığı Yıl Sonu Değerlendirme Toplantısı'na katıldı. Tunç, adaletin toplumun huzur ve barışının sigortası olduğunu belirtti ve adaletin tecellisi ile her şeyin hukuk normlarına ve anayasal ilkelere uygun olarak gerçekleşmesinin hukuk devletinin temel amacı olduğunu vurguladı. Tunç, HSK'nın adil, bağımsız, tarafsız, güvenilir ve etkin işleyen bir yargı sisteminin teminatı olduğunu ifade ederek, kurulun hakimler ve savcılarla ilgili işlemleri, hukukun üstünlüğü, mahkemelerin bağımsızlığı ve tarafsızlığı ile hakimlik ve savcılık teminatı esaslarına göre yerine getirdiğini kaydetti. 

Bakan Tunç, HSK'nın yanlışlara teftiş aracılığıyla müdahale edebilme yetkisine sahip olduğunu belirtti. 

Ayrıca, yargının kendi mekanizması içerisinde eleştirilerin düzeltileceğine dikkat çekti ve Türk yargısını siyasi veya diğer etkilere maruz kalmasına müsaade etmememiz gerektiğini vurguladı. Bakan Tunç, Türk yargısının ağır bir iş yükü olduğunu da ifade etti. 

Bakan Tunç, Türk yargısı tarafından 2023 yılında toplamda 12 milyondan fazla davada karar verildiğini belirtti. 

Bunun yanı sıra, 2024 başı itibarıyla 11 milyondan fazla derdest dosya bulunduğunu açıkladı. Bakan Tunç, alınan milyonlarca karara rağmen bazı olayların sosyal medyaya ve basına yansıması nedeniyle hâkimler ve savcılara haksızlık yapıldığını ifade etti. Türk yargısının bağımsız ve tarafsız bir şekilde görevini yerine getirdiğini ve hatalı kararların yargı mekanizması içinde düzeltilebileceğini vurguladı. 

#BakanTunç #TürkYargısı #HukukDevleti #AdaletSistemi


Cumartesi 13.8 ° / 6.8 °
Pazar 12.2 ° / 3.7 °
Pazartesi 17.2 ° / 0.9 °