Çocuklar karınlarını su ile doyuruyor

Çocuklar karınlarını su ile doyuruyor

Siyaset 17.11.2023 15:35:00 0
Çocuklar karınlarını su ile doyuruyor

Çocuklar karınlarını su ile doyuruyor, öğretmenler açlık sınırının altında maaşlar ile çalışıyor CHP Grup Başkanvekili ve Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2024 yılı bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmada bir beslenme çantasının minimum 50 TL maliyet ile dolduğunu söyleyerek, "Çocuklar karınlarını su ile doyuruyor, öğretmenler açlık sınırının altında maaşlar ile çalışıyor” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili ve Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı konuşmada öğretmen, öğrenci ve velilerin sesi oldu.

  CHP Grup Başkanvekili Köksal, Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2024 yılı bütçesinin görüşüldüğü Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki konuşması ile karma eğitime karşıtlığı ile bilinen Bakan Yusuf Tekin’e ÇEDES, öğrencilere ayrılan bütçe ve öğretmenlerin durumu hakkında sorular yöneltti. Bakan Tekin’in zaman zaman cevaplayamadığı sorular üzerine sözünü kestiği Köksal, “Biz sizi dinledik, siz de bizi dinleyeceksiniz. 

Çocuklar karınlarını su ile doyuruyor, öğretmenler açlık sınırının altında maaşlar ile çalışıyor” ifadelerini kullandı. SORUNLAR ÇÖZÜLMÜYOR, BİLAKİS ARTARAK DEVAM EDİYOR Milli Eğitim'deki sorunların artarak devam ettiğini kaydeden Köksal, “Yönetim bütçesi içerisinde 2016 yılından bu yana payı azalan Milli Eğitim Bakanlığı Bütçesi görüşülüyor. Merkezi Bütçe Yatırım Ödeneği’nden Milli Eğitim Bakanlığı yatırımlarına baktığınızda 1998 yılında örneğin ayrılan pay yüzde 37’ken bugün 2024 yılına gelindiğinde bu pay yüzde 12’ye düşmüş durumda. Bu da bize neyi gösteriyor? Bu payın düşüşü demek ki önümüzdeki dönem taşımalı eğitim, ikili eğitim gibi sorunların çözülmeyeceğini bilakis artarak devam edeceğini gösteriyor. 2024 yılı Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinin yüzde 81’i personel gideri için harcanıyor.

 Kamuda en çok istihdamı yapan Milli Eğitim Bakanlığı.” şeklinde konuştu.

25 YILLIK ÖĞRETMENİN MAAŞI 24 BİN 154 TL Öğretmenlerin yoksulluk sınırının altındaki maaşlarla yaşamaya mahkum edildiğinin önemle altını çizen Köksal, “En çok istihdamı yapan bakanlık olmasına rağmen maalesef öğretmenlerimizin tamamı yoksulluk sınırının altında, bir kısmı da açlık sınırın altındaki maaşlar ile yaşamaya mahkum edilmiş durumda. Bakın 25 yıllık bir öğretmen 24 bin 154 TL maaş alıyor. Peki siz öğretmene ne veriyorsunuz? 

Beyaz önlük. Şimdi buradaki herkes bilir. Doktorların meslek simgesi olan bir beyaz önlük var. Şimdi bir meslek grubun simgesi haline gelmiş bir giysinin başka bir meslek grubu için önerilmesi bir kere uygun ve samimi bir öneri değildir. Eğer öğretmen giysisini korumak istiyorsa, istediği renklerde başka önlükler giyebilir. Bu kesinlikle kendi tasarrufu ile olmalıdır. Bakanlık bu konuda herhangi bir yükümlülük getirmemeli.” diye konuştu. ÇEDES GİBİ BİR PROJENİN HEDEFİ LAİK EĞİTİM SİSTEMİ İLE OYNAMAK MI? Köksal konuşmasının devamında şunları söyledi:

“ÇEDES projesi ile imam hatip, Kur’an kursu öğreticisi, vaiz ve din hizmetleri uzmanı gibi kişiler ders vermek için görevlendirildi. Bu kişilerin pedagojik formasyonu var mıdır? Ders vermeye yetkili midir? Ayrıca 25 yıllık bir öğretmen 24 bin TL maaş alırken ÇEDES projesi ile görevlendirilen kişilerin maaşı nedir? Maaş artışları olmuş mudur? Bu personelin maaş artışları hangi bakanlığın bütçesi tarafından karşılanmaktadır?  Sayın Bakan, ataması yapılmayan 1 milyonu aşkın öğretmen atama beklerken, sözleşmeli öğretmenler kadro beklerken, ücretli öğretmenler açlık sınırının altındaki maaşlarla yaşamaya mahkum edilirken, ÇEDES gibi bir projeye bütçe harcamanın tek dayanağı laik eğitim sistemi ile oynamak mı?

” OKULA GÖNDERİLMEME SEBEBİ KARMA EĞİTİM DEĞİL YOKSULLUK

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in birçok kez karma eğitime karşı olduğunu ifade ettiğini söyleyen Köksal, “Sayın Bakan siz birçok kez karma eğitime karşı olduğunuzu ifade ettiniz. Kız çocuklarının okula gönderilmeme gerekçesi olarak karma eğitimi gösterdiniz. Şimdi soruyorum ÇEDES projesi ile kız çocuklarının okula gönderilme oranı artmış mıdır, azalmış mıdır? Kız çocuklarının okula devamsızlığının okul terkinin sebebi yoksulluktur. TÜİK’in yayınlamış olduğu Çocuk İşgücü Anket Sonuçları’na göre, 2019 yılında 5-14 yaş aralığındaki 53 bin kız çocuğu eğitim masrafları karşılanamadığı için okula gidememiştir. Yine aynı araştırma sonuçlarına göre, 2019 yılında 15-17 yaş aralığındaki 80 bin kız çocuğunun eğitime devam etmeme sebebi eğitim masraflarının karşılanamamasıdır. Sayın Bakan bu ülkede çocuklar evlendiriliyor. Çocuk yaşta okuyacakken doğum yapıyor.” dedi.

VELİLER ARALARINDA PARA TOPLAYIP OKULLARA MALZEME ALIYOR

Okul sıralarında olması gereken çocukların iş cinayetlerinde hayatlarını kaybettiklerini dile getiren Köksal, “Ama siz önlem alacakken karma eğitimi suçluyorsunuz. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, bu yılın ilk dokuz ayını kapsayan iş cinayetleri raporuna göre 21'i 14 yaş ve altı olmak üzere en 44 çocuk işçi hayatını kaybetti. Okul sırasında olması gereken çocuklar, iş cinayetlerinde hayatlarını kaybediyorlar. 80 bin öğretmen ücretli olarak çalışıyor bu ülkede hala kadro bekliyorlar. Okullarda temizlik görevlisi, güvenlik personeli yok, veliler aralarında topladıkları paralar ile temizlik malzemesi alıyorlar, temiz görevlisi çalıştırıyorlar.” şeklinde konuştu.

  TÜRKİYE MAARİF VAKFI’NIN ÖĞRENCİ BAŞINA YAPTIĞI HARCAMA MEB’İN 2 KATI Bir beslenme çantasının minimum 50 TL’ye dolduğunu söyleyen Köksal, “Siz yandaş vakıf ve derneklere 2022 yılında 4,1 milyar lira bütçe aktardınız. 2024 yılı için de Türkiye Maarif Vakfına 5,7 milyar TL bütçe aktarmayı ön görmüşsünüz. Bu vakfa bugüne kadar 13 milyar 85 bin TL para harcamışsınız. Ve Türkiye Maarif Vakfı öğrenci başına 112 bin 365 lira harcıyor. Bakın Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi okullarda 15 milyon 887 bin 296 öğrenci bulunuyor. Ve MEB bütçesine göre öğrenci başına maliyet hesabı yapıldığında 68 bin 742 TL kaynak ayırıyor. Yani Türkiye Maarif Vakfı öğrenci başına yaptığı harcama MEB’in öğrenci başına yaptığı harcamanın 2 katı kadardır. Ve bu ülkede bu çocuklar beslenme çantasına yiyecek bulamadığı için karınlarını su ile doyuruyorlar. Bir beslenme çantası minimum 50 TL maliyet ile doluyor.

 5 ile çarptığınız da 250 TL ediyor. Bu sizin için belki de çerez parası bile değil. Ama yoksul aileler için çok büyük bir para. Ve bu çocuklar okul beslenme çantalarını dolduramadıkları için yeterli ve dengeli beslenemiyorlar. Ama siz ne yapıyorsunuz? Sizden önceki bakanın koyduğu okul öncesi 1,5 milyon öğrenciye verdiği ücretsiz öğünü bakanlığınız döneminde kaldırıyorsunuz. Ve bir soru sormak istiyorum. 

2023 yılı Mayıs ayında sizden önceki bakan Sayın Mahmut Özer, okul öncesi eğitim ücretsiz olacak dedi, ama siz 14 Ekim’de katkı payı uygulaması getirdiniz. 

Ayrıca tüm eğitim kademelerinde okullaşma oranı yüzde 99 demişti sizden önceki bakan ama sizin resmi sitenizde bu rakam yüzde 99 gözükmüyor. Biz hanginize inanacağız?” ifadelerini kullandı.


Anahtar Kelimeler: Çocuklar karınlarını doyuruyor
Pazartesi 22.4 ° / 8 °
Salı 20.9 ° / 8.6 °
Çarşamba 21.9 ° / 9.2 °