Doğal gaz tesisatına yetkisiz kişiler müdahale etmemeli

Afyon merkez ve 14 ilçede doğal gaz hizmeti

Gündem 20.09.2023 11:50:00 0
Doğal gaz tesisatına yetkisiz kişiler müdahale etmemeli

 

Afyon’da ilk kez doğal gaz abonesi olacak vatandaşların ve konutlarında iç tesisatı arızalanan kişilerin dikkat etmesi gereken önemli kurallar bulunuyor. Bu kuralların en başında ise tesisata işin ehli olmayan yetkisiz kişilerce müdahale edilmemesi yer alıyor. 

Aksa Afyon Doğalgaz Şirket Müdürü Tuncay Gezer, “Tesisat yapım sürecinde veya arızalarında mutlaka sertifikalı tesisat firmalarıyla birlikte çalışılması gerekiyor. Aksi takdirde bir dizi olumsuz tabloyla karşılaşıldığı gibi operasyonel süreçler de sekteye uğrayabiliyor” diye konuştu.

Aksa Doğalgaz, lisans bölgeleri arasında yer alan Afyon’da yeni doğal gaz abonesi olacak vatandaşları ve konutlarında herhangi bir sebepten dolayı daire içi tesisatına bakım-onarım yapacak abonelerini uyardı. Doğal gaz daire içi tesisatı yapım sürecinde T.C. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) belirlediği mevzuat doğrultusunda hareket edilmesinin önemli olduğunu ifade eden Aksa Afyon Doğalgaz Şirket Müdürü Tuncay Gezer, ayrıca, istenmeyen durumların yaşanmaması için doğal gaz tesisatına ve cihazlara sertifikasız kişilerin kesinlikle müdahale etmesine izin verilmemesi gerektiğini belirtti. Yapılacak her türlü müdahalede doğal gaz dağıtım şirketine mutlaka bilgi verilmesini önemle hatırlatan Gezer, herhangi bir şüpheli durumla karşılaşan vatandaşların ise Alo 187 Doğal Gaz Acil Hattı’nı arayarak 7 gün 24 saat destek alabileceklerini söyledi.

 

Afyon’da hayata geçirdikleri yeni yatırımlar ve genişleme çalışmaları neticesinde her geçen gün daha fazla vatandaşın doğal gaz konforu ve ekonomisiyle buluştuğunu ifade eden Gezer, Afyon merkezimiz dahil Başmakçı, Bolvadin, Çay, Çobanlar, Dazkırı, Dinar, Emirdağ, Evciler, İhsaniye, İscehisar, Sandıklı, Sinanpaşa, Sultandağı, Şuhut olmak üzere 14 ilçede ve Erkmen, Salar, Susuz, beldelerinde doğal gaz dağıtım hizmeti verdiklerini açıkladı.

 

 Şu an itibarıyla 168 bin 468 aboneye çevreci, ekonomik ve konforlu enerji doğal gazı güvenle ulaştırdıklarının bilgisini veren Gezer, il genelinde ısınma mevsiminin yaklaşmasıyla doğal gaz abonelik başvurularının da önemli oranda arttığına dikkat çekti. 

“Operasyonel süreç de sekteye uğrayabiliyor”

Afyon’da ilk kez doğal gaz abonesi olacak vatandaşları EPDK tarafından belirlenen mevzuat çerçevesinde proje onay süreci tamamlanmadan tesisat yaptırmamaları hususunda uyaran Gezer, “Tesisat kurulumlarında veya arızalarında mutlaka sertifikalı tesisat firmalarıyla çalışılması gerekiyor. Aksi takdirde bir dizi olumsuz tabloyla karşılaşıldığı gibi operasyonel süreç de sekteye uğrayabiliyor” dedi. Sertifikalı tesisat firmalarının 4646 sayılı Doğal Gaz Piyasası Kanunu doğrultusunda Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun oluşturduğu mevzuat çerçevesinde Aksa Doğalgaz tarafından sertifikalandırılan gaz tesisatı firmaları olduğunu ifade eden Gezer, “Vatandaşlarımız aksadogalgaz.com.tr web sitesinde yer alan Müşteri Hizmetleri bölümünden veya ofislerimizden bölgemizde hizmet veren sertifikalı tesisat firmalarının listesini ve asgari şartları içeren sözleşme örneğini temin edebilir” açıklamasında bulundu.

Yedi ayda 5347 aramanın yüzde 100’ünü çözüme kavuşturduk

Doğal gaz tesisatına ve cihazlara yetkisiz kişilerce yapılacak her türlü müdahalenin bir güvenlik tehdidi oluşturduğunu vurgulayan Gezer, sözlerine şöyle devam etti: “En masum haliyle gaz kesintileri yaşanıyor, bazı durumlarda ise can ve mal güvenliği de tehdit edilmiş oluyor. İlimizde 2023 yılının ilk yedi ayında Alo 187 Doğal Gaz Acil Hattımıza gelen 5347 aramanın yüzde 100’ünü çözüme kavuşturduk. Doğal Gaz Piyasası Dağıtım ve Müşteri Hizmetleri Yönetmeliğinde yer alan Acil Müdahale, Kayıt ve Dokümantasyon kısmındaki Madde 61 Acil Müdahale bölümünde belirtilen; ‘Acil müdahale hizmetleri ücretsiz verilmektedir. 

Ancak, dağıtım şebekesine üçüncü şahıslar veya diğer altyapı kuruluşları tarafından hasar verilmesi durumunda,

 meydana gelen zarar, hasar veren tarafından karşılanmaktadır. Bununla birlikte, aynı yönetmelik çerçevesinde daire içi tesisatın sorumluluğu aboneye aittir. Alo 187 Doğal Gaz Acil hizmeti ile verilen müdahale hizmeti sonrasında iç tesisatta yapılması gereken tamir ve tadilat müşterinin sorumluluğundadır.’ Bu işlemler de mutlak suretle yetkili tesisat firmalarına yaptırılmalıdır.”

 


Pazartesi 22.4 ° / 8 °
Salı 20.9 ° / 8.6 °
Çarşamba 21.9 ° / 9.2 °