"Dünya genelinde 339 milyon kişide astım var, 400 binden fazla ölüme yol açıyor"

"Dünya genelinde 339 milyon kişide astım var, 400 binden fazla ölüme yol açıyor"

Saglik 3.05.2023 12:48:09 0
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, dünya genelinde 339 milyondan fazla astımlı bulunmaktadır ve her yıl 400 binden fazla astıma bağlı ölüm meydana gelmektedir. Astım, akciğer içi hava yollarındaki iltihaplanma nedeniyle hava yollarının daralması sonucu ortaya çıkan uzun süreli bir akciğer hastalığıdır. Astım belirtileri arasında tekrarlayan nefes darlığı, hırıltı, göğüste baskı hissi ve öksürük sayılabilir.

Astım tedavisi mümkündür ancak dünya genelinde astımı tamamen ortadan kaldıran bir ilaç yoktur. Astım tedavisi, hastalığın şikayetlerinin kontrol altına alınmasını amaçlar. İlaç tedavileri doğru teknikle kullanılırsa ve astım tetikleyicilerinden kaçınılırsa belirtiler kontrol altına alınabilir. Astım ilaçlarının çoğu soluk alma yoluyla kullanılır ve daha az yan etkiyle hava yollarında tedavi edici etki sağlar. Astımlı hastaların astım kontrolünü kolaylaştırmak için sağlıklı ve dengeli beslenmeleri, düzenli egzersiz yapmaları, obez hastaların kilo vermeleri, doktorun önerdiği şekilde ilaçlarını düzenli kullanmaları, sigarayı bırakmaları ve solunan ortam havasını temiz tutmaları önerilmektedir.

Deprem sonrası astım riski artar, özellikle de ilk bir ay içerisinde. Bu artış, stresin yanı sıra ilaç tedavisinin aksaması, depremin kötü çevre koşullarına neden olması ve enfeksiyonlarla ilgilidir. Hekimler ve hastalar bir araya gelerek, doğru tedavi planlaması yaparak astım kontrol edilebilir bir hastalık haline getirilebilir. Astım semptomlarının artmasına neden olan faktörlerin belirlenmesi, bu faktörlerden korunma ve düzenli takipte tedavinin sürdürülmesi, astım hastaları için önemlidir.

Pazar 12.2 ° / 3.7 °
Pazartesi 17.2 ° / 0.9 °
Salı 20.1 ° / 3.4 °