Erken ergenliğe dikkat!

Erken ergenliğe dikkat!

Saglik 12.10.2023 16:44:00 0
Erken ergenliğe dikkat!

 

 

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) ve Gün FM işbirliğinde süren Sağlık Olsun programına Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi, Çocuk Endokrinoloji Uzmanı Doç. Dr. Aysun Ata konuk oldu. Programda erken ergenlik konuşuldu.

Programa ergenliğin tanımıyla başlayan Ata, “Ergenlik, çocukluktan erişkinliğe geçiş süresinde olan değişimler, hem bedensel hem psikolojik olarak olgunlaşma, üreme yeteneğinin kazanılması olarak tanımlanır. Fiziksel olarak kızlar ergenliği daha erken tamamlamakla birlikte psikolojik olgunlaşma daha geç olmaktadır. 

Normal beklenen ergenlik yaşı kızlarda 10, erkeklerde ise 11’dir. Adet yaşı ise 12,3’dür. Ergenlik başlamasından bitimine kızlarda 2-3 yıl, erkeklerde 4-5 yıl sürebilir” diye konuştu.

Ergenliği tetikleyen faktörler nelerdir?

Ergenliği tetikleyen faktörlerle ilgili de konuşan Doç. Dr. Aysun Ata, “genetik, beslenme, egzersiz, etnik köken, iklim ve bilmediğimiz başka faktörler ve anne-babanın ergenlik yaşı ergenliği tetikleyen faktörler olarak sayılabilir. Ergenlik beyinde hipofizde başlar.

 Yüzyılın eğilimi olarak kızlarda meme gelişimi erkene kaymıştır. Erken ergenlikle ilgili kızlarda artış var. 

Bu durum erkeklerde söz konusu değil. Aileler boy uzaması, sivilcelenme, meme gelişimi, kıllanma, ses kalınlaşması gibi belirtilerle erken ergenliği fark edebilirler. Bu arada ayva tüyü kıllanma erken ergenlik belirtisi değildir.  

Erken ergenlik olursa erişkin boylarından kayıp, içe kapanma-depresyon ve akran ilişkilerinde bozulma yaşanabilir. 

Bu nedenle ebeveynlerin çocuklarını iyi gözlemlemeleri ve mutlaka bir uzmana başvurmaları önemlidir” şeklinde değerlendirmede bulundu.

 


Anahtar Kelimeler: Erken ergenliğe dikkat!
Cuma 20.3 ° / 8.2 °
Cumartesi 13.8 ° / 6.8 °
Pazar 12.2 ° / 3.7 °