Erzurum Palandöken Kayak Merkezi'nde Jandarma Arama Kurtarma timleri gerçeği aratmayan tatbikatlar gerçekleştiriyor.

Erzurum Palandöken Kayak Merkezi'nde Jandarma Arama Kurtarma timleri gerçeği aratmayan tatbikatlar gerçekleştiriyor.

Asayis 29.12.2023 13:39:22 0
Erzurum Palandöken Kayak Merkezi
Erzurum'daki Palandöken Kayak Merkezi'nde her yıl binlerce yerli ve yabancı turist kış tatilini geçirmek için bir araya geliyor. Bu turistlerin güvenliği için görev yapan Jandarma Arama ve Kurtarma (JAK) ile Sualtı Arama Kurtarma (SAK) timleri, gerçekleştirdikleri tatbikatlarla gerçeği aratmıyor.

Palandöken Kayak Merkezi, kış aylarında hem yerli hem de yabancı kayak tutkunlarının ilgi odağı haline geliyor. Bu merkezde, Erzurum İl Jandarma Komutanlığı bünyesinde bulunan JAK ve SAK ekipleri, 24 saat esasına göre görev yaparak turistlerin güvenliğini sağlıyor. Palandöken'deki 2 bin 250 rakımlı karakolda gece gündüz hazır bulunan JAK timi, kayak esnasında meydana gelebilecek kazalar, dağda mahsur kalma veya diğer olumsuz durumlar için görev yapıyor.

JAK ile SAK timleri, terörle mücadele ve arama kurtarma konularında başarılı çalışmalarıyla biliniyor. Palandöken Kayak Merkezi'nde de güvenli ve huzurlu bir kayak deneyimi yaşanması için her daim hazır bulunuyorlar.

Komandolar, Palandöken'deki tüm pistlerde devriye gezerek güvenliği sağlıyor. Ejder zirvesi dahil olmak üzere 62 kilometrelik pistlerde kayaklı ve motorlu ekiplerle sürekli olarak devriye atan timler, 26 güvenlik kamerasıyla alanı takip ediyor. Ayrıca ekipler, kendi yeteneklerini geliştirmek için eğitim ve tatbikatlara da devam ediyor.

Bir senaryo gereği, bir vatandaşın kayak yaparken pistten çıkarak yaralandığı ihbarı üzerine JAK timi harekete geçti. Kısa sürede olay yerine ulaşan tim, yaralıya ilk müdahaleyi yaparak en yakın sağlık ekiplerine teslim etti.

JAK timleri, bir diğer senaryoya göre de bir vatandaşın kayarak doğal bir gölete düştüğü durumda devreye giriyor. SAK timi, 30 kilogramlık teçhizatlarını kuşanarak gölete tüplü dalış yaparak vatandaşı kurtarıyor. Aynı zamanda JAK timleri, çığ düşmesi durumunda da görev yapıyor ve her zaman teyakkuz halindedir. JAK ve SAK timlerinin başarılı bir şekilde gerçekleştirdiği tatbikatlar, gerçeği aratmıyor.

JAK timleri, sürekli eğitim alarak formda kalmaya özen gösteriyor. Son olarak 25 metre yükseklikteki yapay buz duvarına tırmanan tim, bu duvarın ortasında Türk bayrağını açarak başarısını taçlandırıyor. Tatbikat, sıfırın altında 8 derece olan hava sıcaklığında ve şiddetli rüzgarın etkisi altında gerçekleştiriliyor.

Cumartesi 16.9 ° / 7.8 °
Pazar 10.5 ° / 6.5 °
Pazartesi 16 ° / 6.4 °