FATİH İLKOKULU’NDATİYATRO SÖYLEŞİSİ

FATİH İLKOKULU’NDATİYATRO SÖYLEŞİSİ

Kültür-Sanat 31.03.2024 13:49:00 0
FATİH İLKOKULU’NDATİYATRO SÖYLEŞİSİ

MİNİK ÖĞRENCİLERE TİYATRO SÖYLEŞİSİ

FATİH İLKOKULU’NDATİYATRO SÖYLEŞİSİ

27 Mart Dünya Tiyatrolar günü dolayısıyla Fatih İlkokulu Öğretmeni Özcan Çalışkan’ın daveti üzerine Afyonkarahisar Belediyesi Sanat Yönetmeni Hasan H. Elmas, ile Fatih İlkokulu Konferans Salonu’nda tiyatro üzerine söyleşi yapıldı.

Moderatörlüğünü Özcan Çalışkan’ın yaptığı söyleşide; Yönetmen Hasan H. Elmas kendisine yöneltilen sorulara cevap vermeye çalıştı.Elmas:Kendisini öğrencilere tanıttıktan sonra,tiyatro yönetmeninin görevleri ve yaptığı işin zorluklarını,oyuncu ve yönetmenliğini bir arada yürüttüğünü,özel tiyatro biletlerinin neden yüksek olduğunu,kendilerinin iki simit parası 20 Tl’ye bilet sattıklarını,şu an oynadıkları oyunun üç haftalık bilet satışının 20 dakika içerisinde satıldığını,Afyonkarahisar’da 2009 ‘dan bu yana tiyatro seyircisini artırdıklarını,tiyatro sahnesinde başından geçen ilginç anılarını anlattı Arkasından şunları söyledi:

Sahnelediğimiz oyunlarda oyunculuk performansları, sahne plastiğine gösterdiğimiz özen ve oyun tercihlerimiz seyircide ciddi bir karşılık buldu. Aslında, kurulduğumuz günden beri seyircimiz bizi hiç yalnız bırakmadı. 

Onlar da, giderek sunduğumuz oyunların çıtasındaki yükselişin farkına vardılar. Ve bu değişimi takdir edip, şehrin tiyatrosunu daha da sahiplendiler. Gösterdiğimiz çabanın bu denli takdir edilmesi, bizim daha zor işlere kalkışmamızı sağladı ister istemez. 

Bundan böyle tek gösterimlik oyunlardan ziyade, olması gerektiği gibi defalarca oynanıp seyirciyle beraber demlenecek eserler seçtik. Bu noktada, tercihlerimiz, şehrin sosyo-kültürel bağlamından pek uzak olmayan, farklı türlerde ve keyifle izlenecek oyunlardan yana oldu.

 Oyun seçiminde şehrin farklı mahallerinde yaşayan, hiç tiyatro ile alakası olmayan insanları da seyirci kitlemize katmanın önemli bir etken olduğunu söyleyebilirim.

Seyircimiz de tiyatro sanatına gösterdiğimiz özeni takdir ediyor. Bunda da, hiç şüphesiz, kapasitesi her geçen yıl artan üniversitesi ve gitgide büyüyen bir sanayi şehri olması etkili oldu. Bunlar neticesinde, biz de yeni seyirci bulma konusunda daha şanslı bir konuma geldik.Ayrıca belirtmek isterim, benim için sanat siyaset üstü bir kavramdır ve her başarı bir büyük mücadelenin, geri adım atmamanın, özverinin ürünüdür.Tek bir sloganım vardı yola çıktığımda : ” Bir hayalimiz var…” Hayalim hep tiyatroydu zaten.

Bölgemizin neredeyse tüm şehirlerinde şehir tiyatrosu olarak nitelendirilebilecek bir yapılanma var. Bu gerçekten memnuiyet duyduğum bir husus. Çünkü bütün şehirlerde aslında benzer bir hikâye var. Hepsi de bizim gibi zorluklar içerisinde kendi hikâyelerini yazmaya devam ediyorlar. 

Bizim bu tiyatrolar ile dostane ilişkilerimiz var. Ben, genel sanat yönetmenleri düzeyinde de yakın ilişkiler hatta bazı dostluklar kurduğumu söyleyebilirim.

Ülkemizde seyirci eğitimi konusunda bir şeylerin eksik olduğunu düşünenlerdenim.

 Tabii ki, tiyatro izleyicisi olmak bir çaba istiyor. Rahat koltuklarından kalkıp, bilet ücretini ödeyip birkaç saat bir oyun izlemek günümüz insanı için günden güne daha da zor, bir hale geldi. Yine de ülkemizde hatırı sayılır derecede nitelikli bir tiyatro izleyicisi olduğunu düşünüyorum. 

Ancak ülkemizin artan nüfusu ve bu artışın çeşitli nedenlerden dolayı nitelikli bir biçimde gerçekleşememesinden ötürü nitelikli izleyici oranında istenen seviye bir türlü yakalanamıyor. Bunun üstüne, yukarıda bahsettiğim ‘’isteyenin istediği gibi çalıp söylediği’’ durumlardan ötürü, ilk kez tiyatroya(!) gelen birisi tiyatroya karşı bir önyargı geliştirebiliyor.

 Tüm bu sorunların üstesinden gelebilmek için ‘’ağacı yaşken eğmek’’ gerekiyor aslında. Nitelikli bir çocuk tiyatrosu yapma misyonunu, ülkemizde bulunan tüm tiyatro paydaşlarının üstlenmesi gerekiyor. Küçük yaşta başlayan bu eğitim, geleceğin nitelikli oyuncu ve/veya izleyicilerini yetiştirme konusunda atılacak en önemli adımdır. Şurası bir gerçek ki, aile içi eğitim ve okul eğitimi ile eşgüdümlü bir çalışma yürütülmezse tiyatronun ‘’iyileştirici ve dönüştürücü’’ gücünün bir mucize gerçekleştirmesi beklenemez.

Söyleşi sonunda öğrenciler, yönetmen ve oyuncu Hasan H.Elmas ile hatıra fotoğrafı çektirdiler.


Çarşamba 22.4 ° / 7.6 °
Perşembe 21.8 ° / 10.8 °
Cuma 22 ° / 8 °