TARİHİ UZUN ÇARŞIYA MUHTEŞEM AÇILIŞ

TARİHİ UZUN ÇARŞIYA MUHTEŞEM AÇILIŞ

Gündem 22.11.2023 13:10:00 0
TARİHİ UZUN ÇARŞIYA MUHTEŞEM AÇILIŞ

TARİHİ UZUN ÇARŞIYA MUHTEŞEM AÇILIŞ

Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’in imza eseri Tarihi Uzun Çarşı ve 3. Etap Sokak Sağlıklaştırma Projesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin katıldığı muhteşem bir törenle açıldı.

Açılış törenine; Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, Milletvekillerimiz Ali Özkaya, İbrahim Yurdunuseven, Hasan Arslan, il protokolü, siyasi partilerin il başkanları, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, mahalle muhtarları, esnaf ve çok sayıda vatandaşımız katıldı.

Törenin açılış konuşmasını Belediye Başkanı Mehmet Zeybek yaptı.

 Afyonkarahisar’I el birliği ve gönül birliği ile yönettiklerini ifade eden Başkanı “Göreve gelirken Belediyemizi ortak akıl ve istişare ile yöneteceğiz demiştik.

 Vaat ettiğimiz 37 projemiz vardı, 35’ni tamamladık. Söz vermediğimiz 40’ın üzerinde projeyi de görev süremiz içerisinde hizmete aldık. 

Tek gayemiz Afyonkarahisar’ı yaşanılabilir, gurur duyacağımız bir kent haline getirmekti.

 Tabii bu Uzun Çarşımız, 100 yılı aşkındır ticaretin merkezi olan bir çarşımızdı. Tabela kirliliği, kablo kirliliği, görüntü kirliliği Afyonumuza hiç yakışmıyordu. Çarşı esnafımızla yapmış olduğumuz istişareler neticesinde sokak sağlıklaştırma ve cephe iyileştirme çalışmalarıyla çarşımızı Afyonkarahisar’a yakışır hale getirdik. 

Çalışmanın yüzde 70’ni biz, yüzde 30’unu da esnaflarımız üstlendi. 

Ticari hayatı aksatmama adına çalışmalara akşamları başladık, sabahın ilk ışıklarına kadar sürdürdük.

  Doğalgaz, kanalizasyon, içme suyu şebekelerini yeniledik, yol çalışmalarımızı da 20 gün gibi kısa bir sürede tamamladık.

Marka şehir olma yolunda ticaretin merkezi olan bir çarşıyı Afyonkarahisar’ımıza kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz.

 Bize hiçbir zaman desteklerini esirgemeyen, her zaman yanımızda olan başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Sayın Valimize, Milletvekillerimize, Bakanlarımıza çok teşekkür ediyorum.

 Tarihi bir çarşının açılışını yapmak da Sayın Bakanımıza yakışırdı. Sağ olsun kırmadılar, onurlandırdılar. Şehrimize, ilimize hayırlı uğurlu olsun” dedi.

“BAŞKANIMIZ MEHMET ZEYBEK’İ TEBRİK EDİYORUZ”

Milletvekili Ali Özkaya ise burada yaptığı selamlama konuşmasında Zeybek Başkan’ı tebrik ederek; “Bugün çok mutlu bir gün. Her şehrin kalbinin attığı siyasetinin ve ticaretinin merkezi olan alanlar vardır. Uzun Çarşı da Afyonkarahisar’ın siyasetinin, ticaretinin oluştuğu bir yerdir. 

Siyasette ticarette bu cadde üzerinde oluşur. Sayın Başkanımız Mehmet Zeybek’i tebrik ediyorum. Buradaki esnaf kardeşlerimizi ikna ederek Çok zor bir işi başardı. Onlara da ayrı ayrı teşekkür ediyoruz. Yazın en hararetli, gelir elde edecekleri bir dönemde hoş gördüler. Buranın yapılmasına katkı sundular. 

Her iki taraftan da Allah razı olsun diyoruz. 

 Bu başarılı çalışmayı tebrik ediyoruz, kutluyoruz. Mısri Mahallesi’nde çok büyük bir tarihi kimlik var.

 Türkiye’de en fazla konak burada. Rahmetli Abdülhamit Han Afyon yangınından sonra 1902’de Osmanlı coğrafyasındaki konak ustalarına buraya konak yaptırmış.

 Bu tarihi kimliğin çok önemli bir kısmı restore edildi. Devamını yapmamız lazım. CHP’nin öncülüğünde öncüler ve yancılar bu işe engel olmuştu. İnşallah yeniden bunu tamamlayalım. Afyonkarahisar 60 belediye ile Türkiye’de en çok belediyeye sahip olan bir il. Yüzde 94’ü bizde. İnşallah yüzde yüz yapalım.

 CHP’yi bu dönem Afyon’dan tamamen bir başka ile gönderelim. 

Afyon cumhur ittifakı ile yüzde yüz olsun diyorum. Hayırlı uğurlu olsun.” dedi.

“AFYONKARAHİSAR, ÜZERİ ÖRTÜLÜ BİR HAZİNE”

Valimiz  Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı iseUzun Çarşı’nın şehrin kalbinin attığı ve yerli yabancı çok sayıda turistin uğrak noktası bir yer olduğunu belirterek, böyle bir hizmeti şehre kazandırdığı için Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’e teşekkür etti. 

Afyonkarahisar’ın adeta üzeri örtülmüş bir hazine olduğunu ifade eden Vali Yiğitbaşı, her platformumda elimizden geldiğince şehrimizi tanıtmaya anlatmaya devam ediyoruz. 

Alt ve üste yapısı yenilenen, cephe yenileme çalışmaları, peyzajı, dekoratif görüntüsü ile yepyeni bir görünüme kavuşan Uzun Çarşı’mızın bu görüntüsü de aslında var olan güzelliği bir anlamda ortaya çıkaran ir çalışma oldu.

 Ben emekleri nedeniyle vatandaşlarımız adına belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum.

 Bugün şehrimizi teşrif eden Sayın Bakanımıza şükranlarımız sunuyorum. Hem esnaflarımıza hem şehrimize hayırlı, uğurlu olsun” dedi.

KENTSEL DÖNÜŞÜM, DEPREM BÖLGESİ İNŞA…

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Mehmet Özhaseki’de hitabında önemli konulara değindi. Kentsel dönüşüm, deprem bölgesi inşa çalışmaları gibi konu başlıklarında açıklamalarda bulundu. Bakanımız Özhaseki Türkiye’de yaklaşık 6 milyon bağımsız bölümün risk altında olduğunu ve 2 milyon bağımsız bölümün acil dönüşmesi gerektiğini belirterek, “Dedim ki CHP’lier sizden rica ediyorum 200-300 belediyeniz var ne olur kentsel dönüşüme başlasınlar.

 Ama Allah rızası için rantsal dönüşüm yapmasınlar, istemiyoruz. Sonuna kadar destek, hadi buyurun hodri meydan ama ne yazık ki yok” dedi.

İstanbul’da muhakkak kentsel dönüşüm yapılması gerektiğini vurgulayan Bakanımız Özhaseki, “Türkiye genelinde yaklaşık 30 milyon konut ve 6 milyon ticari alandan oluşan toplam 36 milyon bağımsız bölüm var.

 Ülkemiz sathında yaklaşık 6 milyon bağımsız bölüm risk altında. 2 milyon bağımsız bölümün acil dönüşmesi gerekiyor.

 Başta İstanbul olmak üzere bütün kentlerimizde kentsel dönüşümü doğru bir şekilde yapmamız lazım. 2012’den bugüne kentsel dönüşüm projeleriyle Türkiye genelinde 2 milyon 200 bin bağımsız bölümün dönüşümünü tamamladık. Şu anda Türkiye genelinde yaklaşık 400 bin bağımsız bölümün dönüşüm süreci devam ediyor

 2012’den bugüne kadar Türkiye genelinde kentsel dönüşüm projeleri kapsamında Bakanlığımızca 480 milyar TL değerinde kaynak kullanıldı. İstanbul’da kentsel dönüşüm yapmaya çalışıyoruz, çıkıyorlar ‘efendim sizin bu yaptığınız kentsel dönüşüm değil, rantsal dönüşüm’ diyorlar. Dedim ki Cumhuriyet Halk Partililer (CHP) sizden rica ediyorum 200-300 belediyeniz var ne olur kentsel dönüşüme başlasınlar. Ama Allah rızası için rantsal dönüşüm yapmasınlar, istemiyoruz.

 Bundan siz rantsal dönüşüm yapıyorsunuz diyerek kaçamazsınız. Söyleyin de belediye başkanlarınız bir an önce başlasınlar dedim. Her türlü desteği vermeye hazırım. Bakanlıkta bir ağabeyleri oturuyor diye düşünsünler ve gelsinler. Yeter ki kentsel dönüşüme başlasınlar ve yeter ki evlerimizi depreme hazır hale getirsinler. Sonuna kadar destek, hadi buyurun hodri meydan. Ama ne yazık ki yok. Ama burada (Afyonkarahisar’da) mani olunan bir bölüm var ben de biliyorum. Kimler mani oluyorsa vebaldeler. Lütfen yeniden başlayın. Burayı yeniden ihya edelim.”

DEPREM BÖLGESİNDE HAFİF ÇELİKTEN 100 BİN KÖY EVİ İNŞA EDİLECEK

6 Şubat depremlerinin ardından yapımına başlanan konutların da hızla devam ettiğini ifade eden Bakanımız; “İşte son olarak 6 Şubat’ta iki büyük deprem yaşadık. 50 bini aşkın canımızı yitirdik. 

Cumhurbaşkanımızın liderliğinde yaraları sarmaya devam ediyoruz. İnşallah önümüzdeki ayın sonunda 41 bin konut ve 5 bin köy evini teslim edeceğiz.

 İnşası devam eden 200 bin konutun dışında Yerinde Dönüşüm projemizle bölgenin imar ve ihya sürecini, bakanlığımızın denetiminde hızlandıracağız. 

Bakanlık olarak afet bölgesindeki şehir meydanlarını, kent meydanlarını da biz yapacağız. Yine hafif çelikten 100 bin köy evini inşa etmek için bismillah diyoruz. Türkiye birinci derece bir deprem ülkesi bu ülkenin topraklarının yüzde 66’sı birinci ve ikinci derecede deprem bölgesi. Nüfusumuzun yüzde 70’ten fazlası da buralarda yaşıyor. Geçtiğimiz yüzyıl içerisinde 6 ve üzeri yıkıcı deprem sayısı bu topraklarda artmış. Yani her sene 1 veya 2 yıkıcı şiddette deprem oluyor.

 Hatlarda belli Kuzey Anadolu, Doğu Anadolu ve Ege Fay Hatları. Bize düşen akıllı olmak ve tedbir alıp, konutlarımızı ve iş yerlerimizi sağlam yapmak. Gerekli olan nedir? Kentsel dönüşüm” diye konuştu.

“BAŞKANIMIZIN ELLERİNE SAĞLIK”

Belediye Başkanımız Mehmet Zeybek’i çalışmasından dolayı tebrik eden Bakanımız Özhaseki; “Değerli Belediye Başkanımızın ellerine sağlık. Allah hayırlı hizmet ömrü versin diye de dua ediyorum. Afyon sevdiğimiz bir şehir. Kendimizi Afyon’dan hissediyoruz.

 Burada yapabileceğimiz herhangi bir iş hizmet var ise emirleriniz başımız üstüne diye alarak kabul ediyoruz. İnşallah bundan sonra da güzel hizmetler olur diye dua ediyorum. Hepinizi saygıyla selamlıyoruz.” şeklinde konuştu.

UZUN ÇARŞI’YI BAKAN ÖZHASEKİ AÇTI

İl Müftü Vekili Harun Yılmaz tarafından yapılan dua ile birlikte açılış kurdelesi Bakanımız Mehmet Özhaseki, Belediye Başkanı  Mehmet Zeybek ve protokol üyelerinin katılımıyla kesildi.

 Açılışı yapılan proje ile bölgede bulunan trafik karmaşası, yapı bozukluğu ve tabela kirliliği gibi sorunlar çözüme kavuşturuldu. 

100 cephe yenilenen tarihi yüzü ile hizmet vermeye başladı. Yerli ve yabancı turistlerin vazgeçilmez uğrak noktası olan Uzun Çarşı, Belediye Başkanımız Mehmet Zeybek’in önderliğinde planlanan proje ile dönüşerek sadece işlevi ile değil tarihe uygun dokusuyla da adeta cazibe merkezi haline geldi. Ayrıca Türkiye’nin en büyük sokak sağlıklaştırma projesi ile de 350 konak aslına uygun şekilde restore edildi. 

Turizm bölgesi olarak bütünlük sağlanan iki önemli eser muhteşem törenle hizmete alındı.

GAZZE’DE KATLEDİLEN ÇOCUKLAR İÇİN GÖKYÜZÜNE BALON BIRAKILDI

Açılış törenimizde ayrıca Gazze’de katledilen çocuklar anısına gökyüzüne balon bırakıldı. Filistin’e destek verildi. İsrail’in Filistin’i işgal altına alınmasına bir kez daha tepki gösterildi.  


Anahtar Kelimeler: TARİHİ ÇARŞIYA MUHTEŞEM AÇILIŞ
Cumartesi 24.7 ° / 6.9 °
Pazar 24.9 ° / 8.6 °
Pazartesi 22.4 ° / 8 °