Ticaret Bakanı Bolat: "Türkiye Yüzyılı" vizyonuyla çalışmalar devam edecek

Ticaret Bakanı Bolat: "Türkiye Yüzyılı" vizyonuyla çalışmalar devam edecek

Ekonomi 20.12.2023 14:14:43 0
Ticaret Bakanı Bolat:
Ticaret Bakanı Ahmet Bolat, Ticaret Bakanlığının yeni yılda "Türkiye Yüzyılı" vizyonuyla çalışmalarını sürdüreceğini belirtti. Bolat, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayıyla atılacak adımların 12. Kalkınma Planı ve Orta Vadeli Program'da açıklandığını söyledi. Üretim ve ihracattaki yerli katma değeri artıracak politikalara odaklanacaklarını ifade eden Bolat, ithalata olan bağımlılığı azaltacak, katma değeri yüksek ve sürdürülebilir ihracat artışını sağlayacak politikaları devreye aldıklarını dile getirdi.

Bolat, ihracat artışına öncelik vermek için çeşitli uygulamaları hayata geçirdiklerini vurguladı. "Uzak Ülkeler Stratejisi", "İslam Ülkeleri ile İhracatı Geliştirme Stratejisi" ve "Afrika Ülkeleri ile Daha İleri Ticaret Stratejisi" gibi çeşitli stratejilerle ihracat artışına odaklandıklarını belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin e-ihracat potansiyelini artırmak için Türkiye e-İhracat Platformu'nu kuracaklarını ve ihracatçılara yapay zeka destekli bir bilgilendirme platformu sağlayacaklarını açıkladı. Bu süreçte, yeşil ve dijital dönüşümün getirdiği fırsatları değerlendireceklerini ve yeşil dönüşümün finansman imkanları hakkında rehber bir doküman hazırladıklarını söyledi. Bunun yanı sıra, Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması (SKDM) kapsamında firmalara eğitimler verilmesini planladıklarını ifade etti.

Bolat, dijitalleşme konusunda da çalışmalarının devam edeceğini belirtti. Gümrük Birliği Anlaşması'nın güncellenmesine yönelik çalışmalara devam edeceklerini ve gümrük kapılarında fiziki müdahalesiz kontrol teknolojilerini yaygınlaştıracaklarını açıkladı. Ayrıca, tüm şirket kuruluş süreçlerinin elektronik ortama taşınacağını ve elektronik defter uygulamasının devreye alınacağını söyledi. Rekabetin korunması için mevzuat çalışmaları yaptıklarını ve rekabet ihlalleri için ihbar müessesesi geliştirdiklerini dile getirdi. Piyasa gözetimi ve denetimini etkinleştirmek için e-Ticarette Ürün Güvenliği Projesi'ni uygulayacaklarını ve esnaf ve sanatkarların finansmana erişimini kolaylaştıracaklarını belirtti. Tüm bu süreçlerin 2024 yılında devreye alınacağını sözlerine ekledi.

Bolat, Orta Vadeli Program kapsamında hedeflenen mal ihracatının yeni yılda 267 milyar dolar olmasını ve program dönemi sonunda 302,2 milyar dolara ulaşmasını amaçladıklarını belirtti. Cari işlemler açığını kademeli olarak 30 milyar dolara düşürmeyi hedeflediklerini ifade eden Bolat, bu sayede cari işlemler açığının gayrisafi yurt içi hasıla içindeki payını 2024 yılında yüzde 3,1'e, 2026 yılında yüzde 2,3'e düşüreceklerini söyledi. Ayrıca, 2028 yılında ihracatı 375,4 milyar dolara, hizmet ihracatını 200 milyar dolara, küresel mal ihracatında Türkiye'nin payını yüzde 1,3'e ve genel ihracattaki e-ihracat payını yüzde 10'a çıkarmayı hedeflediklerini dile getirdi. Türkiye'nin dünyada ilk 10 ekonomi ve satın alma gücü paritesine göre ilk 5 ekonomi arasında yer almasını planladıklarını ve küresel ekonomiden aldıkları payı yüzde 2'nin üzerine çıkarmayı amaçladıklarını sözlerine ekledi. Ticaret Bakanı Bolat, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğinde Türkiye'yi küresel ihracatın en güçlü aktörlerinin arasına taşıyacaklarını vurguladı.

Perşembe 21.8 ° / 10.8 °
Cuma 22 ° / 8 °
Cumartesi 16.9 ° / 7.8 °