Uludağ'daki JAK Timleri Kış Turizminden Sorumlu 384 Olaya Müdahale Etti

Uludağ'daki JAK Timleri Kış Turizminden Sorumlu 384 Olaya Müdahale Etti

Gündem 15.01.2024 16:50:00 0
Uludağ

Uludağ'da Faaliyet Gösteren JAK Timleri Kayak ve Kış Turizmi İçin Hazır Bekliyor Uludağ, Türkiye'nin en önemli kayak ve kış turizmi merkezlerinden biridir ve burada görev yapan Jandarma Arama Kurtarma (JAK) timleri, yaralanma, kaybolma ve mahsur kalma gibi olumsuz durumlara karşı günün her saatinde hazır beklemektedir.

 Kış sezonunda Uludağ, birçok yerli ve yabancı turisti ağırlamaktadır ve burada huzur ve güvenliği sağlamak için İl Jandarma Komutanlığı'na bağlı asayiş ve trafik ekipleri ile JAK timleri görev almaktadır. JAK timleri, yaralanma, kaybolma, telesiyejde ve arazide mahsur kalma gibi olumsuzluklara karşı 7/24 teyakkuzda bulunmaktadır.

 Uludağ'da bulunan 1800 metre rakımlı Oteller Bölgesi ile zirveye yakın alanlarda faaliyet gösteren JAK, 1988 yılında kurulmuş olup her yıl yüzlerce olaya müdahale etmektedir

. JAK timleri, kar motosikleti ve arazi araçları kullanarak sıfırın altında 10 dereceye kadar düşen hava ve zorlu arazi koşullarında arama kurtarma, ilk yardım, tahliye ve asayiş görevlerini gerçekleştirmektedir. Uludağ'da kaybolan kişilerin aranmasında ihtiyaç halinde insansız hava araçları da kullanılmaktadır. JAK timlerinin hareket kabiliyetlerini geliştirmek amacıyla belirli periyotlarla arama kurtarma tatbikatları gerçekleştirdiği bilinmektedir. 

Örneğin, Uludağ'ın 2 bin 543 metre yüksekliğindeki bir ormanlık alanda mahsur kalan bir dağcı senaryosuyla gerçekleştirilen bir tatbikatta, JAK timleri hızlı bir şekilde müdahale etmiş ve dağcıyı kurtarmıştır. JAK timleri ayrıca çığ altında kalan turistleri kurtarmak için de büyük bir özveriyle çalışmaktadır.

 Çığ altında kalan bir turist ihbarı üzerine ekipler engebeli ve dik arazi koşullarına rağmen kar motosikletleriyle bölgeye ulaşarak çığ altında kalan turisti kurtarmıştır. Ayrıca JAK timleri, telesiyejde mahsur kalan turistlere de ulaşarak tahliye işlemlerini gerçekleştirmektedir. Geçtiğimiz yıl Uludağ'da gerçekleşen 384 olaya müdahale eden JAK timleri, arama, kurtarma, ilk yardım, tahliye ve asayiş görevlerinde yer almaktadır.

 Dağ, mağara, kanyon, uçurum, orman, vadi gibi farklı arazi koşullarında çalışan JAK timleri, kazaya uğrayan, kaybolan veya yardım isteyen kişilere arama kurtarma faaliyetlerinin yanı sıra doğal afetlerde ve özel amaçlı görevlerde de yardımcı olmaktadır. JAK timleri, Uludağ'da 1988 yılından bu yana 16 bin 250 olaya müdahale etmiştir ve geçen sene gerçekleşen olayların sayısı 384'tür.


Pazar 24.9 ° / 8.6 °
Pazartesi 22.4 ° / 8 °
Salı 20.9 ° / 8.6 °