Kadriye Isiklar Pürçek


101.YIL En uzun yüzyıl

101.YIL En uzun yüzyıl


Hayatın bir döngüsü var. “50 yıl tarihçiler için pek bir şey ifade etmez. Tarihçilerin bir olayı tahlil edebilmesi için üzerinden en az 250 yıl geçmesi lazım” diyor Prof. İlber Ortaylı.  Ankara’da bir kongrede dinleme fırsatım olan mühim “oryantalist”  , BBC Türkçe yayınlar bölümü başkanlığı da yapmış Andrew Mango  Istanbul’da dogmuş. “Bir cumhuriyetin şekillenmesi ve oluşması en az 100 yılda olur dediğini hatırlıyorum.  

Hatta bir televizyon programının (Ceviz Kabuğu) sunucusu “o halde insanın tamamen olgunlaşmış bir zihne ve bilince kavuşması için yaklaşık 450 yıl kadar yaşaması gerektiğini söylüyordu. 

 Belki tartışmalı bir konu lakin taşların yerine oturmasının  zamana ihtiyaç duyduğu açık. Cumhuriyetimiz 100. Yaşına girerken atlattığı badirelerin haddi hesabı yok… Sistemin yerine oturma sancıları olarak görüyorum bunu.

 Bir taraftan da  bu badirelerle yeniden düzenliyor kendini. Monotonluk bir taraftan tahmin edilebilirlik getirirken diğer yandan kaosa uyumu da güçleştiriyor. Bazen bizleri çok yoran ülkemizdeki bu hareketlilik biraz da Anadolu torağının bir özelliği. 

Pek çok uygarlığın kurulup yıkıldığı bir toprak burası. Tabi bu hareketlilik pek çok kadim kültür bilgisi de miras bırakmış bize.

 Öte yandan yaptığı bir hesaplamayla Korkma İnsancık Korkma adlı kitabında kahramana  dünyanın merkezi İstanbul dur der rahmet Turgut Özakman. En uzun 100 yıl bu yüzyıl. Taşlar yerine oturacak mutlaka.  Olacak olan olur ve bize de sorulmaz. Bize düşen her zaman iyinin, güzelin ve doğrunun yanında olmak.

Büyük Zaferimizin ve Büyük Taarruzumuzun  101.yılı kutlu olsun.  Hep başardık ve ilelebet  başaracağız !  Türkiye'mizin ayağında taş değmesin…

Dr. Kadriye IŞIKLAR PÜRÇEK