LOKMAN ÖZKUL


OKUMAK ve GEZMEK ÖZGÜRLÜKTÜR

OKUMAK ve GEZMEK ÖZGÜRLÜKTÜR


                                                  

İnsanları yargılarsan özgür olamazsın.

Yolu kaybetmemenin tek yolu, ruha dokunmaktır; kendinizin, insanların ve tabiatın ruhuna…

Ruhunuz huzurluysa fiziksel rahatsızlık fazla bir anlam ifade etmiyor .

‘’Her pedalda coğrafya değişiyor insan hep aynı.”

Doğadan uzaklaştıkça ,masumiyet kayboluyor'

‘Çünkü yabana doğru değil, yaşama doğru bir yolculuk yapıyordum. Yaşadıkça öğreniyor ve öğrendikçe daha mutlu yaşıyordum'

‘Hayret edilemeyen bir hayat, karanlık bir hücrede ömür tüketmeye benzer.’

Bazı yaralarımız sonradan acıtır canımızı, bazıları da farkında olmadan kendiliğinden iyileşir. Aylardır yollardaydım, bu yüzden yol yorgunuydum.

Gerçi yol, insanı olgunlaştırıyor. Yol yorgunluğu biraz da “ol” yorgunluğudur. Ben de yollarda “ol”maya çalışıyordum “hamdım, yandım, piştim” diyebilecek miydim?”

Bu ülkenin doğusu batısı kuzeyi  güneyi hiç farketmiyor, kültürler ve yaşam tarzları farklı olabilir ancak birleştirici yanları daha fazladır. Önemli olan ayrıştırıcı yönleriyle değil birleştirici yönleriyle bakabilmektir, işte o zaman insanlar birbirlerini daha çok sever ,saygı gösterir ve sahiplenir.”

Günlerimin çoğunu yaşadıklarımı düşünerek geçirdim. Bu yolculukta ne kadar çok hayret ettiğimi fark ettim. İnsan gerçekten hayret edebilmeli. Hayret edilemeyen bir hayat, karanlık bir hücrede ömür tüketmeye benzer. Hayret etmek nefestir, hayret etmek umuttur, hayret etmek yaşamaktır. Ve ben her gün hayret ediyordum.” "Her insanın dinlemeye değer bir hikayesi vardır. Yeter ki ona temas edelim, dokunalım ,kulak kabartalım ,anlamaya çalışalım. Kim bilir, belki de ilgilenmediğimiz için hayatımızı değiştirecek hikayenin yanından sessizce geçip gitmişizdir…”

“İnsan insana ve tabiata dokundukça insan kalır”

“Çok okuyan mı bilir çok gezen mi “

Hem çok okuyan hem de çok gezen derim. Gezmeden okumak insanı dar kalıplar altında tutar. Okumadan gezmekte bilinçsizce dolaşmaktır. Gideceğiniz yer hakkında önceden bilgi sahibi olacaksınız. Kuru kuruya gezmeyeceksiniz. Örneğin İstanbul’u geziyorsanız; Ayasofya ve Sultanahmet’in içinde bulunduğu tarihi yarımada, Hisarlar, Beyoğlu, Taksim, Üsküdar  vb.. yerler hakkında bilgi sahibi olacaksınız.

Okumak zihninde canlandırdığın kadardır, okuyarak gezmek zihninde canlandırdığının fazlasına ulaşmak,  dahasını görmektir…

Yazar Hasan Söylemez’in , Hayata Yolculuk adlı kitabındaki şu çarpıcı cümle çok önemli:

“Çünkü yabana doğru değil, yaşama doğru bir yolculuk yapıyordum. Yaşadıkça öğreniyordum ve öğrendikçe daha mutlu yaşıyordum…”

Hakiki yolculuk, gittiğin yerlere harita üzerinde çarpı işareti atmak değil, o çarpı işaretlerini ruhundaki yaralara yara bandı yapmaktır. Kitaplarla kalmanız dileğiyle..

Lokman ÖZKUL

Eğitimci-Yazar

Faydalandığımız Kaynak: Hayata Yolculuk- Hayy Kitap · Nisan 2015- Hasan SÖYLEMEZ