MUSTAFA TÜRK


BIZIM YUNUS


Türk Dili ve Kültürümüzün en önemli sahsiyetlerinden birisi olan Yunus Emre'nin 700. ölüm dönümü olmasi nedeni ile cumartesi günü gerçeklesen Panele katildim. Sizlerin de bildigi gibi UNESCO tarafindan 2021 yilinin Yunus Emre ve Türkçe yili ilan edilmisti.

Bu nedenle ülkemizin bir çok yerinde Yunus Emre ve Türk Dili üzerinde çesitli etkinlikler yapiliyor.

Bu dogrultuda Yunus Emre'nin yasadigi bu topraklarimizda Afyonkarahisar Valisi Gökmen Çiçek himayesinde Il Kültür ve Turizm Müdürlügü, Ticaret Sanayi Odasi,  Afyonkarahisar ve Ilçeleri Dayanisma Dernegi tarafindan ortaklasa düzenlendi. Afyonkarahisar Sanayi Odasi toplanti salonunda gerçeklesen panel büyük ilgi gördü.

Panelin Modotörlügünü Porf. Dr Irfan Ünver Nasrattinoglu yaparken, 
Prof. Dr Refik Turan, Prof.
Prof. Dr Gürer Gülsevin,
Prof. Dr Kamil Veli Nerimanoglu,
Prof. Dr Nadejda Özakdag
Konusmaci olarak katildilar. Yunus Emre ve Türk Dili üzerine yaptiklari güzel konusmalar gerçekten güzeldi. Iki saatlik bir panel olmasina ragmen üç saatin nasil geçtigine inanamadim.

Yunus Emre'nin hayati konusunda kisa bilgi aktaran Prof. Dr Refik Turan, bu önemli sahsiyetin mezarinin yasadigi topraklarin Sandikli ilçesinde oldugunu vurgulanmasi üzerine salonda bazi insanlarin sasirdiklarini görmek beni bir hayli üzdü.

Çok degil bir üç ay öncesi  "Sandikli'da Yunus Emre" isimli  köse yazima tasimistim

. Simdi bu yazimi bir kez daha hatirlatmak istiyorum.

SANDIKLI'DA YUNUS EMRE

Sandikli termal kaynaklari ve dogal güzellikleri yaninda 700 yil önce topraklarinda yasamis olan Yunus Emre, Sari Saltuk ve Tapduk Emre gibi degerleri de barindirmis güzel bir ilçemiz. 

Hepimiz tarafindan bilinen, 
Yunus Emre'den kisaca bahsetmek gerekirse Türk halk ozanlarinin öncüsü olarak görebiliriz.
Yunus Emre sevgiyi felsefe haline getirmesi ile gönüllerde taht kurmus bir ozanimizdir.

Seksen iki yillik yasaminda sevgiyi, barisi ve güzelligi dile getirmistir. 

Yunus Emre'nin hayati ile ilgili çok fazla bir bilgi ya da belge  olmasa da bazi kaynaklardan elde edilen bilgilerde Seyh-Mürid iliskilerine göre,
Sari Saltuk-Barak Baba'yi
Barak Baba-Tapduk Emre'yi
Tapduk Emre- Haci Bektas-i Veli'nin himmeti ile Yunus Emre'yi yetistirmistir.

Yunus Emre gibi bir gönül insani olan Tapduk Emre Anadolu'yu karis karis gezmis ve bir çok yerde konaklamis.

Konakladigi her yerde felsefesini yasayisi ile göstermistir.

Yunus Emre ile ilgili bir yazida  söyle der, "Yunus Emre'nin  kirk yil hizmet ettigi hocasi Tapduk Emre'nin kabrinin Sandikli'da olmasi, Yunus Emre' nin de kabrinin Sandikli'da oldugunu gösteren bir isarettir. 
 " Ko beni yatayim,Seyh esiginde, dönmesin seyhimden yana döneyim" diyen Yunus Emre  bunu açikça dile getirmektedir.

Yunus Emre' nin hocasi olan Tapduk Emre'nin Sandikli ilçemizde eski ismi Çayköy olan Yunus Emre Mahallesinde iki dere arasinda türbesi bulunmaktadir.

Birbirine çok yakin türbeleri bulunan Yunus Emre ile hocasi 700 yildir halk arasinda anlatilir. Sandikli'da resmi kayitlar incelendiginde Tapduk Emre' nin üzerine kayitli bir tapu belgesi bulunmaktadir. 

Sevgili dostlarim Cumhurbaskanimizin 2021  Yunus Emre Yili ilan ettigini hepimiz biliyoruz. Bu aslinda çok güzel bir tesadüf. Neden diye soracak olursaniz?

Bu yil içinde yapilacak Yunus Emre  etkinlikleri ve senpozyumlari, Sandikli'nin ülkemizde bir adim daha öne çikmasina büyük katki saglayacaktir.

Ilimizin çok degerli valisi Gökmen Çiçek Beyefendi' nin Sandikli Kaymakami Eflatun Can Tortop ve Sandikli Belediye Baskani Mustafa Çöl'e  gerekli destegi vereceginden eminim.

Mademki Yunus Emre yili o zaman ben de onun güzel bir sözü ile yazimi bitireyim :

"Hiç kimseye yan bakma, 
Öfkelenip sert çikma!
Kalp Allah'in evidir,
Bu evi sen yikma "

Afyonkarahisar Ticaret Sanayi Odasinda gerçeklesen bu güzel panele katkilarindan dolayi basta Sayin Valimiz Gökmen Çiçek beye, Afyonkarahisar Kültür Turizm Müdürü Mehmet Tanir beye. 
Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odasi Baskani Hüsnü Serteser beye,
Afyonkarahisar ve Ilçeleri Dernek Baskani Mehmet Ali Özerkan beye sonsuz tesekkürlerimi sunarken bu panele katilanlara küçük bir uyarim olacak, lütfen telefonlariniz ile oynamayin hatta konusmayin. Ne yazik ki bunlari bu panelde gördüm.

Böylesine güzel bir panel de konusma yapan degerli bilim adamlara yaptiginiz bir saygisizlik oldugunu düsünüyorum. 
Sevgi ve saygi ile kalin.