MUSTAFA TÜRK


SU GIBI AZIZ OLUN


 

Son günlerde Melek Peyker, Naime Gevher Hatun ve Asiye Sultan sadece ilimizde degil ülkemizin birçok yerinde anilmaya baslandi.

Hatta bir proje içerisinde filim çekimleri için çalismalar baslandi bile.

Elbette bu çok güzel, bununla da övünmemek elde degil. 

Aslinda kadinlarimizin tarih boyunca, her biri ailelerinin ve ulusumuzun her döneminde mihenk tasi olmustur.

Çünkü akilci düsünmenin yaninda olaylara daha sakin yaklasimlari, yeri geldiginde erkekler kadar cesur olmalarini yaptiklarini, kitaplardan okudugumuz, filmlerde izledigimiz ,hikayelerini dinledigimiz kadari ile hayatlarimiza dokunmus kisiler olarak onlari çok ama çok seviyoruz.

Bu anlamda bu üç kiz kardesin büyük emekleri ile yaptirilan ve halen daha sehrimizin içme su ihtiyacinin karsilandigi Kadinanalar su yolunda yapacagimiz Hiking için her zaman benim için degerlidir. 

Soguk bir kis gününde herkes evinde sicak yataginda yatarken daglarda yürüyüs yapmak, biraz doga içinde nefes almak çok güzel bir duygu ve bunu yeniden yasamak için, son hazirliklarimi tamamlamak için mutfagin yolunu tuttum.

Kisa bir süre içinde yanima alacaklarimi alarak çantama yerlestirdim evin kapisindan adimi attigimda buz gibi soguk havanin üzerine üzerime geldigini cigerlerimde hissettim.

Tüm bunlara ragmen daglarda alacagim temiz havanin keyfini düsünerek gülümsedim.

Disarida alabildigince sisli bir hava, insanin içini karartiyor.

Görüs mesafesi yaklasik üç ya da bes metre. Geceden hazirliklarini tamamladigim için bir hayli rahat bir sekilde arabami çalistirdim ve bulusma noktasina hareket ettim.

Buz gibi sisli bir havada sicak sohbete basladik diger arkadaslar gelinceye kadar

. Grubun tamamlanmasi ile Kadinana su yoluna çikmak için kalecik yolunda arabalarimizi park ederek.

Yolun hemen sagindan adimlarimizi yavas yavas hareket ettirerek baslangiç noktamiz olan çoban çesmesinin yanina geldik.

Sisli havanin mesafeyi daha da zorlastirmasina ragmen biz buna ragmen basaracagiz der gibi pozitif bir sekilde hareket ediyorduk.

Yol güzergahi hakkinda kisa bir konusmanin ardindan tirmanmaya basladik.
Kadinana su yolu hakkinda biraz bahsetmek gerekirse, yillar önce ilimizde üç kiz kardes yasarmis Selçuklu hükümdarlarindan 3.Alaaddin Keykubat’in kizlari olan kadinanalar halkin anlattiklarina göre Anadolu Valisi Emir Çobanoglu Demirtas’in zulmünden kaçarak ilimizde Sahipogluna siginmislar.

Tüm mal varliklarini bu ilin gelismesinde ve hayir islerinde kullanmislar.

Bu üç kizdan Melek Peyker Hanim sizlerin de bildigi gibi ilimizde iki tane kalecik köyü vardir bunlardan orta Kalecik’ten kaynak olarak açik vaziyette gelen bu su yolunu kapali hale getirmistir. Bugün hala kullanilan bu su ilimizin önemli su kaynaklarindan birisidir

. Bu üç kiz kardesten Naime Gevher Hatun sehrin üzerinden geçen derelere köprüler yaptirmis,

Asiye Sultan ise sehrin o zamanki yapisina uygun mezarliklar yaptirmistir.  
Peki bu çok özel üç kiz kardesin mezarlarina yeterli derecede ilgi gösteriliyor mu diye kendi kendime sordum. 

Daha sonra da Mevlevi camisinin hemen üst sokaginda bulunan mezarlarini görmeye gittim.

Etrafi koruma altina alinmis sadece disaridan dua okuya biliyorsunuz.

Pencereden baktiginiz bakimin yeterli olmadigini rahatlikla görebilirsiniz.

Buranin bir an önce eski Selçuklu mimarisinin güzel örnekleri ile restorasyonunun yapilmasini sahsima çok isterim.

Sehrimizin sehir merkezinde bulunan Ambar yolu hemen girisinde bu üç kiz kardesten birisinin yattigi mezar geçtigimiz yillarda tadilat görmüstü.

Bununda ben yeterli olmadigini düsünüyorum.

Ilimizin çok degerli sevilen sayilan Valisi Gökmen Çiçek ve Afyonkarahisar Belediye Baskani Mehmet Zeybek beylerin bu konu ile ilgili girisimlerinin bir an önce baslatacaklarina inaniyorum.
Sevgili dostlarim ve çok degerli okurlarim sizlerin de bildigi gibi, Afyonkarahisarli olan tüm herkes bu üç kizin hikayesini bilir ve rahmetle anarlar.

Bu vesile bende bir kez daha yaptiklari bu hizmetlerden dolayi mekanlarinin cennet olmasini bizleri yaratan cenabi haktan niyaz ederim
Türk Mustafa…