MUSTAFA TÜRK


DÜNYANIN EN GÜZEL KÖYÜNE YAKLASIYORSUNUZ


DÜNYANIN EN GÜZEL KÖYÜNE YAKLASIYORSUNUZ

Yesillikler içerisinde güzel bir köy olan Tazlar yaz, kis farkli etkinliklerin yapildigi bir yerlesim alanidir.

Tazlar köyü özellikle ilimizin mesire alani olarak görülse de, dört mevsim doga yürüyüsleri ile dikkat çekmektedir.

Tazlar köyü sinirlari içerisine girdiginiz de sizleri birbirinden farkli tabelalar karsilayacaktir. Bence onlarin en dikkat çekici olani ‘’ Dünyanin en güzel köyüne yaklasiyorsunuz ‘’ Ister istemez bir beklenti içerisine giriyorsunuz.

Tazlar köyünün Afyonkarahisar’a uzakligi 50 kilometre mesafededir. Ulasimi çok rahat bir köydür.

Tazlar köyü ayni zaman kültür ve sanat etkinlikleri içerisinde olan bir yerlesim alanidir.

Bunlardan en önemlisi yaz aylarinda yapilan katmer festivalidir.

Tazlar köyünün tarihi tahmini üç yüz yillik. Eski adinin Tazililar oldugu rivayet edilir.

Bu rivayete göre köyde çok tazi yetistigi için bu isim verilmistir. Bir baska rivayet ise eski isminin Gaziler oldugu yönündedir. 

Tazlar köyünün kurtulus savasindaki öneminden bahsedecek olursak. Büyük Taarruzun basladigi 26 Agustos gecesi Fahrettin Altay Pasa komutasindaki 5. süvari kolordumuz, Tokuslar Köyünden kereste isiyle ugrasan Haydar Aga’dan aldigi bilgileri de degerlendirerek gece gizlice orman içindeki patikalari kullanarak Tazlar ve Yörük Mezari güzergahlarini kullanarak, Süvari kolordumuzu Yunan kuvvetlerinin arkasina geçirerek Çay hisarda toplanmislar. Buradan yaptiklari taarruzlarla hem büyük kayiplar verdirmisler hem de Yunan kuvvetlerinin maneviyatini bozarak cephenin yarilmasinda önemli rol oynamislardir. 
Kadana beygirlerinin çektigi top arabalarini ve arabali telsizlerini de zor arazi sartlarinda geride birakmalarina ragmen süvarilerimiz yaptiklari taarruzlarla Yunan kuvvetlerini saskina ugratmis, arkalarinda binlerce Türk süvarisinin kusatma yaptigini gören Trikopis cephenin yarildigini anlayarak geri çekilmek zorunda kalmistir. Kurtulus savasinda Afyonkarahisar topraklarinin büyük bir bölümünde çok hikayeler yasanmistir. 

Iste kurtulus savasinda böylesine önemli bir rol üstlenen Tazlar köyü halkindan birçok insan tarim ile uzun yillar ugrasmis ve artik disari açilmanin sirasi geldi diyerek. 1968’li Yillarin basinda Türkiye'deki sanayi faaliyetlerinin gelisimi ile birlikte, Istanbul'a göçler baslamis.

Ve Tazlar köyünün gençleri, BORUSAN Holding sahibi rahmetli Asim Kocabiyik'in bu köyden olmasi sebebi ile bu göçler genelde Borusan fabrikalarinin oldugu bölgelerde yogunlasmistir. 

mlarindan olan rahmetli Asim Kocabiyik asla geçmisi unutmayip bu güzel topraklarda okul, kütüphane ve sayisini dahi bilmedigimiz birçok katki yapmis çok önemli bir sahsiyet olarak hafizalarimizda yer aliyor. Asim Kocabiyik yasaminda çalisma hayatinin disinda da birçok sanatçi ve sanatla ugrasan insanlara destek olup simdi onun misyonunu oglu Ahmet Kocabiyik üstlenmis.  Nitekim Tazlar köyünün bir sanat vadisi olmasi için girisimlerde bulunmus. 


Ne güzel degil mi? 
Ülkemizde ve dünyamizda yasanan Covid 19 neticesinde projede aksamalar olmus.

Bu yil sanat vadisi projesine devam edilecegine inancim sonsuz oldugunu belirtmek isterim.

Borusan ülkemizin, her anlamda çok degerli kurulusu ama ilimiz halki için çok daha önemli oldugunu bilen insanlardan birisiyim. 

Firsat buldukça zaman zaman arkadas gruplarim ile Tazlar’a gelip orman içerisinde yaz ya da kisin doga yürüyüsleri yapmak en büyük zevklerimden birisi olmustur her zaman.

Yine bir kis günü arkadaslarimla yaptigimiz doga yürüyüs sirasinda konustugum güzel insanlar o kadar cana yakinlar ki , dostlugun güzelligini hissettiriyorlar. Köyün ileri gelenleri köyde çok fazla kisinin olmadigini, üç yüz civarinda yasayan halkin oldugunu, 1960’li yillarda baslayan göç'ün  bugün dahi devam ettigini anlattilar.
Tazlar köyüne hiç gitmediyseniz bu covid19 sonrasi gitmek size iyi gelecektir umarim. 
Hayata saglik ve mutluluk içinde yasamaniz isteyerek sevgi ve saygi  ile kalin.
Türk Mustafa