LOKMAN ÖZKUL


ÇANAKKALE ZAFERI


 

18 Mart Çanakkale Zaferi büyük bir kahramanlik destanidir. 18 Mart Çanakkale Zaferi'nin bu yil 107. yil dönümünü bütün yurtta coskuyla kutluyor ve sehitlerimizi rahmetle aniyoruz. 18 Mart’ta Gelibolu'da büyük bir kahramanlikla kazanilan zafer, sadece biz Türklerin degil bütün dünyanin hayatini degistirdi.

Çanakkale'de kazandigimiz zafer, Ingiliz ve Fransizlarin müttefikleri olan Rus Çarligi'na yardim götürememesine neden olmustur

. Böylece Lenin önderligindeki Bolsevikler devrim yapmis ve Rusya'daki monarsiyi yikmislardir. Kurulan Sovyetler Birligi savastan çikmis ve 1991'e kadar süren bir soguk savasin da adimlari atilmis oldu. Su nada Rusya Ukrayna üzerinden tekrar sicak savasa geçmis durumda.

Çanakkale Zafer, Milli Mücadele’ye yardim etti; zafer kazanilmis ama 1.Dünya Savasi müttefikler yüzünden kaybedilmisti.

Baskent Istanbul'da Ingiliz ve Fransiz gemileri demirlemis, Osmanli topraklarini paylasiyordu

. Çanakkale'de ki komutanligi ile öne çikan Gazi Mustafa Kemal, bu zaferdeki payi sayesinde duyulmamis olsaydi, 1919 yilinin 19 Mayis'inda Samsun'a çiktiginda sonradan Kurtulus Savasi'na dönüsecek milli mücadele için bu kadar insani yanina çekemeyebilirdi.

Çanakkale Zaferi, savasin düsman yaratmayacagini gösterdi; Ingiltere sömürgesi olan Avustralya ve Yeni Zelanda, ANZAC (Australian and New Zealand Army Corps) adindaki birlikleriyle Çanakkale'ye gelmisler, belki de hiç görmedikleri Ingiltere ve onun krali için canlarini vermislerdi.

Savaslarin milletlerin degil kisilerin isi oldugunu bilen Gazi Mustafa Kemal ise, savasta hayatini kaybeden Anzak askerlerine ve annelerine hitaben söyledigi “Onlar bu topraklarda canlarini verdikten sonra bizim de evlatlarimiz olmuslardir.” sözleriyle dünyaya bir kere daha örnek olmustur.

Çanakkale Savasi ve Zaferi’nde 3 büyükler tek yürek oldu; Türkiye'nin en köklü üç spor kulübü olan Galatasaray, Fenerbahçe ve Besiktas'in sporculari, Çanakkale'de kazanilan zaferde pay sahibidir.

Resmi kayitlara göre üç büyüklerde o zamanlarda sporcu olan 30 oyuncu (Galatasaray 23, Fenerbahçe 5, Besiktas 2) farkli cephelerde sehit olmustur.

Cephede savastiktan sonra saatlerce yol gidip Istanbul'da maç yapmaya gelip, maç sonunda tekrar cepheye dönen futbolcularin hikayeleri ise kitaplara konu olmustur.

Çanakkale’de her iki taraftan yaklasik yarim milyon insan hayatini kaybetti; bizden 200 bin civari askerimiz bu ugurda sehit oldu.

Kocaman bir dünya savasinin sadece bir cephesi olsa da, Çanakkale hem kazanan hem de kaybeden için pahaliya mal oldu.

490.000'e yakin askerle gelen isgalci kuvvetler, 300.000'den fazla kayip verdi.

Buna karsilik Osmanli tarafinin 315.000 askerinin yaklasik 200.000 i ana yurdunu korurken sehit oldu.

O tarihe kadar esi görülmemis bir cephe olan Çanakkale, sonucunda toplamda yarim milyondan fazla insan genç yasta hayatini kaybetti.

Çanakkale Geçilmez destanini yazdiran tüm sehitlerimizi rahmetle aniyoruz, mekanlari cennet olsun…

Lokman ÖZKUL-Egitimci Yazar-lokmanozkul@gmail.com