MERAL GÜNAY


ALLAH HILEYI VE TUZAKLARI BOSA ÇIKARANLARIN EN HAYIRLISIDIR


 

Kur'an-i kerimde geçen kelime ve kavramlarin en önemlilerinden birisi de "mekr" kavramidir. Mekr  hile, aldatma, tuzak, pusu, düzen kurma ve entrika gibi anlamlara gelir.
 
Bu kavram Al-i Imran suresinde söyle geçer:
 " Ve meker ve mekarallah (mekarallahu), vallahu hayrul makir”n (makir”ne)/Onlar tuzak kurdular. Allah da tuzak kurdu.

Allah, tuzak kuranlarin en hayirlisidir." (Ali Imran 54) Merhum Elmalili Hamdi Yazir bu ayete söyle meal vermistir:
 "Bununla birlikte (Yahudiler) hileye basvurdular, Allah da onlarin hilelerini bosa çikardi. Allah, hileyi bosa çikaranlarin en hayirlisidir."
 
Müslüman Müslümana Tuzak Kurmaz

Yüce kitabimizdan anladigimiza göre tuzak kurmak, hile yapmak, insanlari aldatmak bil cümle müsrik, münafik ve kâfirlerin isidir.

Gerçek anlamda bir mü'min tuzak kurmak ve hile yapmak gibi islerle ugrasmaz.

Nitekim Sevgili Peygamberimiz:
 "Bizi aldatan bizden degildir" [Müslim, ëman 164, Fiten 16] buyurmustur.

Buna ragmen bir Müslüman bir baska müslümana tuzak kuruyor ve hile yapiyorsa o müslümanda münafiklara, müsriklere ve kâfirlere ait olan bir alamet var demektir.
 
Aldatmak; Hakkin, hakikatin ve adaletin ziddi demektir.

Yalanla es anlamlidir. Yalan da hakki, hakikati red etmek, örtmek demektir. Unutmayalim ki küfür kelimesi de sözlük anlami olarak "gerçekleri örtmek, perdelemek" manalarina gelir. Yalan/Dolan/Hile/Tuzak, gerçekleri ört bas etmek münafiklarda bulunan üç büyük özelligin birincisidir.
 
Nisa suresi 58. ayette emanetlerin ehline verilmesi;  Nahl suresi 90. Ayette ise adaletle is yapilmasi emredilmektedir.

Birinin bir baskasini veya toplumu aldatmasi, aldatmak üzere plan ve hile kurmasi, bilerek hakikat disi bilgi vermesi, yaniltarak kendi lehine hak etmedigi birtakim menfaatler elde etmesi, bir baskasinin hakkini gasp etmesi her seyden önce Allah'in en serefli yaratigi olan insana büyük bir saygisizliktir.

Türklügün adini tarih sahnesine altin harflerle yazdiran atalarimizin savasta bile hileyi mubah görmediklerine cümle alem sahittir.
 
Islam, dogruluk ve güven üzere kurulmustur. Mü'min kelimesi Allah'in en güzel isimlerinden birisi olup "Güven ve huzur veren" demektir ve bu ismi kullarina ad olarak veren Yüce Allah kullarindan çevresine emniyet veren, güven ve huzur veren mü'minler olmasini olmasini istemistir.
 
Tarih boyunca basta Hz. Muhammed ve diger peygamberler olmak üzere hak ve hakikat yolunda yürüyenlere birçok tuzaklar kurulmustur.

Yine Islamin bayraktarligini, Allah'in askerligini yapmis olan Türk milletine karsi da birçok hile ve tuzaklar kurulmustur. Fakat Cenab-i  Hakk, her zaman tuzak ve hile kuranlarin tuzaklarini ve hilelerini baslarina geçirmistir.

Bundan sonra da böyle olacagindan hiç kimsenin süphesi olmasin. Bu konuda son sözü ve hükmü ålemlerin Rabbi'ne verelim:
 "Onlar tuzak kurar, Allah da tuzaklarini baslarina geçirir.

Allah, hileyi hile ile cezalandiranlarin en hayirlisidir." (Enfal Suresi, 8/30)
 "Onlar hileye basvurdular, Allah da onlarin tuzagini bosa çikardi. Allah hileleri bosa çikaranlarin en hayirlisidir." (Al-i Imran, 3/54)
 "Onlar tuzaklar kurdular, ama Allah nezdinde de onlara tuzak var; isterse onlarin tuzaklari daglari yerinden oynatacak olsun." (Ibrahim, 14/46)
 "Onlar böyle bir tuzak kurdular, biz de kendileri farkinda olmadan onlarin planlarini altüst ettik." (Neml, 27/50)