Kadriye Isiklar Pürçek


Kiymet Bilinmek Ister


Rivayet odur ki aslan hapsirmis ve burnundan kedi düsmüstür.

Eski bir kaynakta kedinin yaratilisi böyle anlatiliyor. Kediler sadece bu hikayenin safligi için bile sevilebilir. Nitekim biz de öyle yapiyoruz” .

Vatan sevgisi imandandir hadisi aklima geldiginde hayvan sevgisi de imandandir diyesim geliyor.

Çünkü canin büyügü küçügü olmaz. Kediler ve köpekler de tipki hanimelleri, leylaklar, güller, çimenler, güvercinler, kumrular, çinarlar gibi sokaklari güzellestiren bezeklerdir. Afyonlu kedimiz boncuk da bizimle geldi Ankara’ ya.  Kedi degil the kedi de  diyebilirim.

Farkli miyavlama sesleriyle bizimle  her an iletisimde. Mamasi bittiyse baska, aciktiysa baska, pisen yemekten istiyorsa baska, odada kapali kaldiysa bambaska. Biz mi ona bakim veriyoruz o mu bizim ruh halimize göre kedilik icra ediyor derseniz her ikisi de derim.

Sari beyaz tüylerini tamamlayan dolunay gibi kocaman sari yuvarlak  gözleri, minik bir kaplana benzeyen  sik postu, anten biyiklari,  pembe hava yastigi tabanlariyla ile evde bir saheser le yasiyoruz.

Simdi büyücek bir parantez açmak istiyorum.

Sokak köpeklerinden korkuyorum! Belediyelerin kisirlastirma ve barinaklar  konusunda duyarli davrandiklarini, vatandaslarin onlari beslemeye çalistigini görüyorum. Ki bunlar çok güzel.  Ancak yine de sürüler halinde dolasan ya da tek basina olsa da ne yapacagini tahmin edemedigimiz bu “disli ve güçlü” köpekçiklerden korkuyorum.  Disli diyorum çünkü kisirlastirilsalar  bile disleri var hala ve isirabilirler.

Elbette disleriyle yasamalilar aksi halde hayatlarini sürdüremezler, biliyorum. Lakin sehirler, kent meydanlari, gezi alanlari, alis veris merkezleri hatta bazi üniversite kampüslerinde bile sürü olarak dolasiyorlar.

Köpekten korkan birine “korkma bir sey yapmaz” demek korkuyu yok etmiyor yazik ki. Köpek besleyenler belki daha cesurlar …

Sokaklarda bu kadar çogalmalari sizin sik sik kaldirim ya  da yol degistirmenize neden oluyorsa, rahatça yürüyüp gitmemizi zorlastiriyorsa, geceleri aracinizdan evinize girerken bile tedirgin ediyorsa, ögrenci yurdundan fakülteye giderken sizi kovaliyorlarsa, insallah sokakta köpek yoktur diye yasiyorsaniz  bu bir sorundur artik diyebilir miyiz?

Geçenlerde Bitlis’te 10 yasinda bir çocuk sokak köpegi tarafindan isirildi ve kuduz oldu.

Son haber doktorlarin :”Kendine zarar vermesin diye uyutuyoruz” idi.

Lütfen köpekler den ve kedilerden vazgeçmeyelim  ancak insanlarin hayat konforu pahasina degil!! Büyücek parantezimi kapatiyorum simdi.

Iste böyledir hayvan sevgisi ; sarmandan, tekire, patiden, minnosa ve nihayet boncuga “biz dursak da yürür bu kafile…”

Insanin kiymetini uzak durduklari ile

Yakin olduklari belirler

Neyin pesindeysek

Zamanla ona benzeriz       ////Ibrahim Tenekeci

Dr. Kadriye Isiklar Pürçek