Kadriye Isiklar Pürçek


BEYAZ GÜRÜLTÜ

BEYAZ GÜRÜLTÜ


 

 

Bir elin nesi var iki elin sesi var deriz çok daha vurgu yaparız lakin bu ömrü kendi kararlarımızla ve  seçimlerimizle yaşarız . Çocuk sahibi olmak seçimlerin seçimi olsa gerek. Sevgiyi, merhameti, beklemeyi bilmek ve  seçmek .

Çok şükür bizim ailemize de bir çınar nasip oldu. Şimdilik bir çınar . Çınar- 

Allah ömür verirse- ömrü süresince pek çok çınara yani pek çok insana etkide bulunacak onlardan etkilenecek. Işte bu yüzden bir çınar bin çınar . 

Torunumu  büyütürken kendi evlatlarımı da yeniden büyütüyor gibiyim. Tecrübem çok işime yarıyor ve pek çok şeyi de öğreniyorum.

 *Hoş geldin melek şarkısındaki gibi Candan Erçetin’in evlat, bitimsiz bir manevi zenginlik (ehlileştirir, sakinleştirir, yüzümüzü güldürür, başımızı döndürür, eğlendirir, yuvayı bereketlendirir) ve bitimsiz bir sorumluluğa kavuşmaktır.

 Ömür törpüsüdür diyenler de var. Biçimlerin en güzelini  veren törpü evlattır. Bebek hem hediye ve hem emanet. Yuvanıza bir bebek teşrif ettiyse B.Ö’yü yani bebekten öncesini unutun. Manevi güç fiziksel zorlukları dengelese bile kaf dağına tırmanıyormuş hissini engelleyemiyor

. Bir defa uyku uyanıklık düzeniniz yemek saatleriniz, 

 yiyeceğiniz yemeklerin çeşitleri, evin ısısı, gelen giden misafir ağırlamanın trafiği, bütçenizin yeniden düzenlenmesi, evdeki eşyaların yerleri, eşyaların nitelikleri yenileniyor.  Bir KUTLU altüst oluş ki  davet ettiği  görkemli büyüme  serüveniyle dengelenir. Burada  aceleye yer yok. Aslolan sakinlik. Okuduğunuz bu yazıyı yazarken en az 20 kez yazıya ara verip bebekle ilgilendim...Anne babanın ve evin ikliminin oksijeniyle davranıyor bebek. Ve tabi mutlu anne mutlu bebek...Çocuğun üç ebeveyni vardır denir.

 Anne, baba ve anne baba arasındaki ilişki.  

 Eğitimcilik tecrübemden öğrendiğim sınıf yönetimi tekniklerini bebeği de biraz uyguluyorum mesela o şiddetle ağlıyorsa  ki  ağlarken diyaframı kullanan bebekler  çok yüksek sesler çıkarabilirler o ne kadar şiddetli bağırıyorsa siz o kadar sakin ve pes bir sesle  pış... pış  deyince sakinliyebiliyor. Beyaz gürültü diye bir şey var mesela  biz denedik ve gerçekten bebeği sakinleştiğini, dikkatini dağıttığını ve ağlamasını azalttığını gördük -(beyaz gürültü anne karnındaki seslerin taklitini içeriyormuş) .

Torunumu  büyütürken kendi evlatlarımı da yeniden büyütüyor gibiyim.

 Tecrübem çok işime yarıyor ve pek çok şeyi de öğreniyorum. Keşfediyorum ki çocuk eğitiminin temelinde merhamet ve sevgi var yoksa insan aylarca gecede iki saatte bir uyanarak nasıl ayakta kalabilir? Sezai Karakoç'un sözleriyle bitireyim bir çocuk yetiştiren herkese güveniyorum güvenmek istiyorum çünkü bazen unutsak da   kalplerimizde merhamet  adlı bir çınar vardır. Ete kemiğe büründün Çınar diye göründün. Hoş geldin Çınar!

Biliyorum, sen bir meleksin
Bana yardım için gönderildin
Biliyorum, sen bir meleksin
Zor günlerimde çıkageldin

Yüzümü güldürdün, başımı döndürdün
Acımı dindirdin, yolumdan çevirdin
Eğlendirdin, sakinleştirdin
Ehlileştirdin ve daha bir sürü şey*

 

 

Dr. Kadriye IŞIKLAR PÜRÇEK