ISMAIL AKAR


Delege Sokağa Kulak Verdi

Delege Sokağa Kulak Verdi


 

 

Seçimlerin hemen ardından başlayan CHP de değişim sesleri hafta sonu yapılan kurultayda belli oldu. 5 aydır ülkedeki tüm sorunlar unutulmuş çevremizdeki savaşlar yokmuşçasına CHP de değişim şart sözleri ile yatıp Kılıçdaroğlu devam etmeli sözleri ile kalkıyorduk.

 

Nefes Nefese yarış

Nihayet kurultay oldu ama ne kurultay…

Başlaması ayrı sonuçları sabaha kadar süren bir kurultay

Özgür Özel 682 oy alarak ilk turu önde bitirdi. 

Rakibi Kemal Kılıçdaroğlu ise 664 oy aldı. Genel başkanın kazanabilmesi için 684 oy alması gerekiyordu.

Buna göre Özel, iki oy ile genel başkanlığı kaçırdı.

 Tekrar delegeler oy kullandı ve farkla Özgür Özel Genel Başkan seçildi.

Cuma gününden Ankara’ya geldim Ayrılan otele yerleştim aracımı da oto parka teslim ettim.

 Böylesi günlerde Ankara da olsa araç kullanmak zor oluyor

.Gelirken her iki adayın da kazanma şansı olduğunu ama farkın en çok 50/60 arasında olacağını umuyor ve soranlara da bu tahminimi söylüyordum.

Cumartesi sabah basın kartını takıp kurultay Salonu’na gitmek adına taksiye bindim.

Taksici orta yaşlı esnaf senelerdir CHP ye oy verdiğini Kılıçdaroğlu’nu çok sevdiğini alevi olduğunu ama Kılıçdaroğlu’nun gitmesi gerektiğini sakin sakin bana anlatıyordu.

Markete girdim su almaya market sahibi de benzer görüşleri dillendiriyordu.‘Sakin güç’ sloganları ile 33 kurultay da tek aday olarak Genel Başkan seçilen Kılıçdaroğlu’na 13 yıl sonra sokaktaki partililer ‘Gitsin’ diyordu

Aylardır yapılan yorumlar yazılan yazılar hedefine ulaşmıştı.

Sokak ‘Değişim’ diyordu.

Salona girdim Basın bölümüne geçtim. Televizyonlar harıl harıl canlı yayında.

Konukların birisi gelip birisi gidiyordu canlı yayına.

Yeterli imzayı bulamayan İlhan Cihaner yayından çıktı. Yanıma oturdu ve adaylıktan çekildiğini söylüyordu.Örsan Öyman da 61 imzaya ulaşamadı ve aday olamadı.

CHP 38 olağan 18 olağanüstü olmak üzere 56 kez kurultay yaptı.30 a yakın kurultayını salondan bizzat izleyen bir gazeteci olarak gördüm ki salon hınca hınç dolu bir o kadar da dışarıda partili vardı. Muazzam kalabalık100.yılda yaşananlara tanık etmek adına Ankara’ya taşınmıştı.

 

Hançer mi Kılıç mı?

Salonda Kılıçdaroğlu şarkıları hakim.Sinevizyon da Kılıçdaroğlu nun yürüyüşünden başlayıp PKK saldırısı Çubuk yumruklu saldırı ekranlara geliyor.

Divan başkanı olan Ekrem İmamoğlu genel bir konuşma yaparak kurultayı başlattı.

Sonrasında kürsüye Genel Başkan geldi. Kılıçdaroğlu bir konuşma yaptı. “Sırtımdaki hançerlerle seçime girmek zorunda kaldım. Değişimden bahsedenler uzun süredir değişmeyenlerdir” diyordu. Kendinden emin ama sert bir üslupla konuşuyordu Kılıçdaroğlu.

Sonrasında delegeler saatlerce kürsüyü meşgul etti. CHP de böyle olur.

Herkes komutandır. Herkes başkandır. Herkes ülkeyi kurtaracak bilgi ve birikime sahiptir.

Bu manada eskisi yenisi konuştu.

 Bu akil CHP liler konuştuklarının yarısı kadar alanlarda çalışsalar bu CHP tek başına iktidar olur.

7 saat delege konuştu. Tamamına yakını Genel Başkanı eleştirdi ve değişimden yana olduklarını anlattı. Ve havanda su dövdü.

Saat 19.00 doğru Özgür özel konuştu. 

Özel, “CHP’de hançer yok, hançerleyecek kimse de yok.

 Bizim partide hançer olmaz ama kılıç da olmaz” sözleriyle yanıt verdi. Özel de örgütlere Hazine yardımından örgütlere ayrılan payın, yardım miktarı artmasına rağmen değişmediğine

dikkat çekti. Tekrar söz alan Kılıçdaroğlu da Özel’e yönelik, “Keşke burada anlattıklarını yüzüme karşı söyleseydi. 

Her kuruşun hesabını vermeye hazırız” ifadesini kullandı.

Özel’in konuşa bitiminde elini sıkmaya gittiği Selvi Kılıçdaroğlu ‘Bağırmanız şık olmadı. Şık olmadı’ dedi

Kılıçdaroğlu konuşmasında en ön sırada oturan Burcu Köksal tek başına ayağa kalkıp alkışlıyordu. Konuşmayı.

Delege de değişim

Bundan önceki Muharrem İnce nin 2 kez Mustafa Sarıgül’ün ve daha eski kaybeden Genel Başkan Adaylarına bakıldığında delegelerin verdiği imza ile sandıktan çıkan oy fazlaca farklı çıkardı.

Bu seçimde Kılıçdaroğlu’na verilen 761 Özel’e 600 imza verilmişti. Yani 84 delege Kılıçdaroğlu na imza vermesine rağmen sandıkta kararını değiştirmiş.

İlk turda açılmayan bir sandığı unutanlar 110 farkı Kılıçdaroğlu nun kazandığı bilgisi dolaştı.

İkinci tur ise başlamadan önce Kılıçdaroğlu’nun adaylıktan çekildiği bilgisi yayıldı bu seferde. Çekilmeyi düşünen Kılıçdaroğlu’na partide hiçbir görevi olmayan İmam Bakır müdahale ederek çekilmesine engel oldu.

Kılıçdaroğlu 18 farkı görünce çekilse ve Özel’i tebrik etse daha şık olurdu bence.Ama olmadı Ve delege bu kez 2. Turda fark getirdi.

Burada seçim sonrası Ali Mahir Başarır’ın Veli Ağbaba’ya sarılarak zıplaması ve çocuksu hareketleri de hoş karşılanmadı.

 

Afyon Delegesi

Afyonkarahisar da 12 delege vardı. Büyük ağırlık değişimden yanaydı. Konuşmalardan sonra ¾ kararsız duran delege de ‘Değişim’ diyordu.

 Tıpkı salondaki 60 ya yakın delege gibi.

Çünkü Özgür Özel direk delegenin damarına giriyordu. Diyordu ki ‘Mevcut siz delegeler ile her 6 ayda bir belki 5 gün belki 1 hafta sürecek toplantılar yapacağız. Yol haritasına sizlerden katkı isteyeceğim. Örgüt başımın tacıdır.İl başkanları Ankara ya geldiklerinde özel odalarda ağırlanacak.

Kapılarda saatlerce beklemeyecek.Sağcı danışmanların işine son vereceğim.Bütün kapı ve odalara örgüte açık olacak.Muhatap kimse görüşüp iline dönecek.Ve Belediye milletvekili seçimlerinde ön seçim’ diyordu.

Bu arada iki aday da Demirtaş Kavala ve cezaevinde olan gazetecilere selam gönderdi konuşmalarında.

Görgöz İçeri Köksal Dışarı

 

Değişimin ilk işareti ilimize de yansıdı. Eski İl Başkanı Yalçın Görgöz PM ne girdi.Görgöz PM e giren ilk Afyonlu siyasetçi oldu.Gurup Başkan Vekili olan Burcu Köksal ise Kılıçdaroğlu’nı destekliyordu.Kendisinin vekil olmasını ve gurup başkan vekili olmasına katkı koyan Özgür Özel’den desteğini çekmişti.

Köksal kırmızı plakalı arabaya da veda ediyor.Görgüz’ün değişim ekibinde ağırlıklı bir isim olduğu ve Genel Merkez de üst düzey görev alması bekleniyor.

Siyaset uzun soluklu bir iş.

Bakın 6 ay önce parti de milletvekili adayı bile edilmeyen Yalçın Görgöz örgüt örgüt diyerek çalıştı ve 60 kişilik üst organa seçildi.

Önce Milletvekili sonra Gurup Başkan Vekili olan Burcu Köksal ise 5 ay süren yolculuğa ara verdi.

Şimdi partinin ablası yerine ağabeyi olacak.

Afyon CHP ekibine önemli bir görev düşüyor.Ülke genelinde olduğu gibi parçalanan yarıya bölünen örgütü toparlayıp yerel seçimlere birlik beraberlik içinde taşımak.

Olur mu?

Olması gereken bu.