ISMAIL AKAR


Entübe olan medya konuşuldu

Entübe olan medya konuşuldu


 

 

Cuma sabah seher vaktinde Ömer Elçi ve Hakan Dilek ile Marmaris yollarına düştük.

Anadolu Basın Çalıştayına katılmak adına.

TGF Onursal Başkanı ve geçen dönem CHP Milletvekili de olan Atila Sertel organize ettiği Marmaris Belediyesinin de paylaş olduğu Anadolu 3. Basın Çalıştayına katıldık.

Otel öncesi Şuhut Kaymakamlığı ve Afyon Vali Yardımcısı olarak ilimize 5 yıl hizmet veren Marmaris Kaymakamı Nurullah Kaya’yı ziyaret ettik.

Kaymakam Kaya ile Afyonkarahisar’ı konuştuk. Bir kahve içimi sonrası makamdan ayrıldık.

 

Konaklama sıkıntılı başladı

Otele vardığımızda bir sıkıntı göze çarpıyordu.81 ilden gelen 300 e takın gazeteci farklı farklı otellerde konaklamaya ayrılmış.Biz 3 kişiyiz 3 ayrı otele yer ayırmışlar.Sadece bizler değil büyük çoğunluğu farklı otellere yerleştirilmiş. İtiraz ettik . 

Uğraştık ve nihayet çözüm yolu bulundu. Aynı otelde konaklamamız sağlandı.

Cumartesi günü kahvaltı sonrası Çalış tay Salonuna girdik. 

Bizi dev panoya konulmuş basın şehitleri fotoları karşılıyordu .

İçeri girdiğimizde bir tarafta Mustafa Kemal Atatürk ün harika bir resmi diğer tarafta Marmaris doğal güzelliklerinin sergileyen panonun önünde kürsü oluşturulmuş.

‘Yaz Gazeteci Yaz’ türküsü ile salona girenler ve kürüye konuşmaya gelenler karşılanıyordu.

Marmaris Belediye Başkanı ilçelerinde yerel basına sahip çıktıklarını anlatan kısa bir konuşma yaptı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gazeteci Eren Erdem kısa bir selamlama konuşması sonrasında kürüyse CGP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu geldi.

 

Kamu spotları ücretli olmalı

Basının içinde yaşadıkları meseleleri anlatan Kılıçdaroğlu mevcut iktidarın BİK, RTÜK,TRT uygulamalarını anlattı.Daha  sonra kamu kurumları ve Saray’ın uymadığı tasarruf genelgesinden söz etti. ‘ O genelgeye göre kamu kurum kuruluşlarıyla bağlı iştirakler, bu arada belediyeler de dahil bundan beri gazete alamayacak.’ Dedikten sonra Televizyon ve radyolardaki Kamu Spotlarının mutlaka ücetli olması gerektiğinin altını çizdi. Ve Belediye meclis kararlarının şeffaf olmasından dolayı gazetelerde yayınlanmasında ne sakınca var diye sordu..

Meslek Örgütleri başkan veya temsilcileri kürüye gelerek medyanın yaşadığı sıkıntıları paylaştı.

 

  Cin ve  Tonik Hikayesi

RTÜK Üyesi İlhan Taşçı çok komik bir olayı anlattı. Taşçı Dedi ki ‘ Bir dosya geldi.

Ceza verilmesi için içinde tonik kelimesi geçtiğinden dolayı ceza verilmesini istiyordu zevatlar.

 Dedim ki tonik içki değildir.

Cin ile karışırsa içkiye dönüşür

. Araştırdılar baktılar olmuyor ceza veremediler .

Cinlik yapmaya çalışıyordu yarıda kaldı ama daha komiği şu sonraki toplantılarda biz kurul üyelerine tonik ikram ettiler.

İlhan Taşcı, RTÜK’ün 291 izleme uzmanıyla bin 500 televizyon ve radyoyu izlediğini söyledi ki RTÜK 2023 yılının ekim ayına kadar kanallara 38 ceza vermiş, sadece biri küfür içerdiği için Beyaz TV’ye geri kalanının tümü Fox, Halk TV, Tele1, KRT ve Flash TV için uygulanmış…

 

 Medya cayır cayır yanıyor

TGF Başkanı Yılmaz Karaca da dikkat çeken konuşmasında yerel basının cayır cayır yandığını söyleyerek’ BİK öncülüğünde Kayseri de 18 olan gazete sayısı 3 e düşürüldü. Yerel basını istemiyor mevcut iktidar çünkü kontrol edemiyor.

2000 bin olan gazete sayısı 800 e düştü. Her ay bir televizyon radyo kanalı kapanıyor. 

Bu kapatmalarda basın emekçileri işsiz kalıyor.Zaten yüzde 60 a yakını asgari ücretin altında çalışıyor basın 

emekçileri. Diyordu.

 

 

Gazetecilerin en büyük sorunu örgütlülüğü…

 

Basının entübe olduğunu söyleyen ve 105 yılık Adana Gazetesinin hafta içinde kapandığının altını çizen Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç’“Örgütü çok, örgütlülüğü az bir mesleğin mensubuyuz.  50 bin gazeteci 50 bin parçaya bölünmüş durumda. Anadolu bir dernekler mezarlığı halinde, çok gazeteci derneği var ama üye sayıları, aktif katılımı, örgütlülüğü yok denecek ölçüde…’

Bu arada Rahmetli Tufan Türenç’in de eşi olan Pınar Türenç ile sohbet ettik.

Afyon’un gelini olduğunu eşi Tufan beyin gençliğinin geçtiği Afyonu çok sevdiğini paylaştı.

Çalıştay’da   Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Başkan Yardımcısı Cem Kaytan, “ Yerel gazeteler yaşam savaşı veriyor. Tüm girdilerin döviz türünden maliyeti artmıştır. Fiyat tarifesi yüksek enflasyon ortamında 6 aylık periyotlarla güncellenmeli. Basın İlan Kurumu reklam tarifesinin arttırılması gerekiyor Geçen yıl 60 bin lira olan matbaa masrafı bugün 125 bin lira oldu. ” diye konuştu.

İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) Başkanı Dilek Gappi ise “Dijitalleşme türbülansındayız. Yolumuzu bulmak için güçlü olmak zorundayız. Kamu ilanlarının Anadolu’daki yazılı ve görsel basına verilmesinin artık şart olduğunu düşünüyoruz. Sesimizi birlikte çıkarmalıyız” diye konuştu.

Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Kenan Şener, yeni Basın Yasası’na karşı verdikleri mücadeleyi anlatarak, birlikte hareket etmenin önemine vurgu yaptı. “Mücadelemizle yeni Basın Yasası’nı 3 ay ertelettik. Birlikte dayanışma halinde mücadele ettiğimizde sonuç alabildiğimizi geçen yıl gördük Sansür Yasası’na karşı” dedi.

 

   Çalışma masaları daha verimli oluyor

Çalıştay’da uzman konuklar da bilgiler verdi.

Önemli yararlı bir çalıştayı daha geri bıraktık.

Sorunları çözüm önerilerini meslek temsilcilerinden ve Kılıçdaroğlu’ndan dinledik.

Ama bundan önceki çalıştaylar da rapor masaları oluşuyordu.10 kişilik farklı illerden gelen mesleğin içindeki alandan gelen sahayı iki bilen gazeteciler masada kendi fikirlerini sorunları ve çözüm önerilerini ortaya koyuyor ve bu rapor halinde çalıştaya teslim ediliyordu.

Bu sefer öyle olmadı.

Bir iki aksaklığa rağmen önemli ve yararlı bir çalıştay yapıldı.

Emeği geçenleri tebrik ediyorum.

Mutlu ve aydınlık yarınlara…