GÜLŞEN ŞİMAL


FRİGYA VE DEĞERLİ SANATI(MÖ.12 - MÖ.7. yüzyıllar arası)

FRİGYA VE DEĞERLİ SANATI(MÖ.12 - MÖ.7. yüzyıllar arası)


FRİGYA VE DEĞERLİ SANATI(MÖ.12 - MÖ.7. yüzyıllar arası)

Bu gün sizlere bahsedeceğim şey Frigya ve değerli Sanatı 

Frigya Sakarya Irmağı ile Büyük Menderesi içine alan bir medeniyettir.Kurucusu Gordios olduğu için başkentlerine Gordion(Polatlı) ismini verdikleri düşünülüyor.Eskişehir,Kütahya,Afyonkarahisarımızı içine alan eski bir medeniyettir.Frigler boğazlar yoluyla Balkan tarafından Takya bölgesinden gelip anadolu coğrafyasına yerleştikleri düşünülüyor.Friglerin icat ettiği bu günse hala kullandığımız müzik aletleri vardır;Ziller , Lirler , Pan Flüt , Sipsin , Üçgen Çalgıdır.Ayrıca Frigler ilk Fabl yazan medeniyettir.

Günümüzde çok ihtiyaç duyduğumuz dikiş kutularımızın için de saklı duran Fibula yani çengelli iğneyi de Frigler icat etmiştir.Benim en çok hoşuma giden hatta aynı Şirinler çizgi filminin şapkalarına benzettiğim Frig Başlıkları çok dikkatimi çekti.

Ayrıca tarihte tarımı korumak için kanun çıkaran ilk uygarlıktır.İlk gider sistemini kullanmışlar, ilk bina sisteminide kullanmışlardır.

Beni büyüleyen yer olan Ayazini'ye gitmenizi tavsiye ediyorum orada Frig sanatına mimarisine şahit olacaksınız,kybele kutsal alanında ciğerlerinize Frigyayı çekecek oranın atmosferini alacasınız.Orada genellikle kaya mezarlarıyla karşılaşacaksınız.Kabartmalara iyi bakın Aslanlı Kaya'ya özellikle. 

Taşları oyarken genellikle geometrik şekiller , hayvan figürleri , bitki betimlemelerine bolca yer verilmiştir.Aynı figürleri seramikte de kullanmışlardır.pişmiş toprağı çok iyi işlemişler.Frigler tümülüs mezar tipini kullanmışlar. 

Kral Midas'ın Tümülüsüne gidip gezebilirsiniz(Polatlı/Ankara)Ayrca Ankara Medeniyetler Müzesinden de Tümülüste olan mobilyalar dünyanın en değerli mobilyaları arasındadır.Hatta İonlar sermaikte ,dokuma da Frigleri taklit etmişlerdir bunun yanı sıra Frigler Helen sanatına da  geçmişler.

Frigya da ki evlerin yapısı Anadolu'da ki troia 1 evleri gibi Megaron yapıdadır.Güneş Tanrısı (Sabazios) ve Ay Tanrısı (Men).Ama frigler için en kutsalı tanrıça Matar (kybele,kibele)'dır.

frigler ata çok önem vermişler bu yüzden mitolojik unsur olarak kullanmışlar aynı şey kaplan için de geçerli.

Kaplan Frigler için gücün ve kudretin simgesidir bu yüzden Frig savaşcılarının sembolu haline gelmiştir.

Frigler çok barışçıl bir uygarlıktır , Urartular ile birleşerek ülkesini korumak için Assurlulara karşı savaşmışlardır.Fakat Frigler'in sonunu Kimmerler'in istilaları getirmiştir.Bana kalsa ayazini'de arkeolojik çalışmalar yapılsa çok buluntu olacağı yönündedir

.Afyonkarahisarımız tarih yönünden çok zengin, umuyorum gerekilen ilgi verilir,saygılarımla

KAYNAKÇA;

http://sanatokuma.blogspot.com/p/frig-sanat.html

Hata! Köprü başvurusu geçerli değil.

Hata! Köprü başvurusu geçerli değil.

Hata! Köprü başvurusu geçerli değil.

ORD.PROF.DK.Ekrem Akurgal (ANADOU UYGARLIKLARI)

ORD.PROF.DK.Ekrem Akurgal(ANADOLU KÜLTÜR TARİHİ)