AHMET KAPLAN


HATTAT AHMET KARAHİSARİ

HATTAT AHMET KARAHİSARİ


 

Hattat, şair. Ahmet Şemseddin Karahisari 1469 yılında Afyonkarahisar'da doğmuş ilk eğitimini burada aldıktan sonra, İstanbul'a gider Padişah Kanuni Sultan Süleyman zamanında saraya hattat olur, 

Ahmet Karahisari Arapça ve Farsça'yı çok iyi bilir bu dilde şiirleri vardır.

Hat sanatında çok yetenekli idi, el yazması olan yazdığı Kur'an-ı Kerim Osmanlı döneminin en güzel ve en büyük, Kur'an-ı olma özelliğine sahiptir.
Topkapı Sarayı'nda muhafazalıdır bu Kur'an-ı Kerim 62,5×42,5 cm boyutundadır, Ahmet Karahisari 300 yapraklı Kur'an-ı Kerim'in 220 yaprağını 1545-1555 yıllarında kendisi yazmış 80 yaprağını talebesi manevi evladım dediği, Hattat Hasan Çelebi 1584-1587 yılları arası yazmıştır. 
Eser 1237 altın ve 1000 akçeye mal olmuştur, Hattat Ahmet Karahisari bir çok esere imza atmış Piyale Paşa ve Süleymaniye gibi pek çok Caminin hat ve süslemelerini yapmıştır,

Anadolu'nun en ünlü yedi hatat'ın dan birisidir, Afyonkarahisar'lı ünlü Hattat Ahmet Karahisari 1556 yılında İstanbul Sütlüce Dergâhı'nda hayata veda etmiş ve orada toprağa verilmiştir.

Hattat Ahmet Karahisari'nin yetiştirdiği 6 hattat talebesinden manevi evladım dediği Hattat Hasan Çelebi hocasının yarım kalan eserlerini tamamlayıp kendisine varis olmuştur Hasan Çelebi İstanbul Süleymaniye Camisi'nin bir bölümünü, 

Edirne Selimiye Camisi'nin tüm yazılarını kendisi yazmıştır. Selimiye Camisi'nde çalışırken gözleri görmez olur Padişah Sultan ll. Selim tarafından ömrünün sonuna kadar maaş bağlanır 1594 yılında vefat etmiştir.

Oğlu İsmal'in de ünlü bir hattat olduğu söylenir ve Afyonkarahisar kent merkezinde bulunan İmaret Camisi'nin restorasyonu sırasında Caminin kubbe ve pencere alınlıklarındaki bezeme ve yazıları yazmıştır.

Kaynak: Ahmet Semih Tulay. Afyonkarahisar Kültür sözlüğü Kültür Yayınları.S. 253. 254.
Mehmet Gündoğan: Afyonkarahisar Âlimleri ve Evliyaları.S.216.217.218.